Detailed search

Műtárgypiac: mi várható 2012-ben?

Műtárgypiac: mi várható 2012-ben? Befektetési lehetőségek a külföldi aukciósházak kínálatában

A kollekciójukat árveréseken gyarapítani akaró hazai műgyűjtőknek még bőven van idejük a felkészülésre, hiszen az aukciós piac nálunk még javában téli álmát alussza és május előtt inkább csak kamara-jellegű árverésekre kerül sor. Akik viszont műtárgyaik eladásának esélyeit mérlegelik, néhány hét múlva már döntési helyzetbe kerülhetnek és ezért árgus szemekkel figyelik azokat a jeleket, melyekből következtetni tudnak arra, milyen szezon várható. Annyi bizonyos, hogy aukciókból nem lesz hiány. Igaz, a festmények aukciós piacának legnagyobb hazai szereplői még hallgatásba burkolódznak idei terveiket illetően, a nagyobb vegyes profilú aukciósházak többsége, így a Nagyházi, a Polgár és a Pintér azonban már egész éves menetrendjét nyilvánosságra hozta, ami összességében alig tér el a korábbi években megszokottól. Felfigyelhetünk azonban néhány újdonságra is: a tavalyi ilyen jellegű aukciók sikerén felbuzdulva a Pintér Galéria bővíti tematikus aukcióinak választékát. Idén is külön estet szentelnek a budapesti és a balatoni témájú műveknek és negyedszer is megrendezik a szocialista évtizedek relikviáinak árverését, újdonság lesz ugyanakkor az első és második világháborúval foglalkozó művek kalapács alá vitele, s lesz olyan aukció is, ahol az alkotók nemesi illetve főnemesi származása a szelekció alapja. Idén is folytatódnak a Csók István Antikvitás tavaly indult rendszeres kamara-árverései és az OREX is megtartja havi ékszerlicitjeit.

Nincs könnyű helyzetben, aki az elmúlt év fejleményeiből és tendenciáiból igyekszik kiolvasni az idei értékesítés esélyeit. A nemzetközi és a hazai piac ellentétes előjelű trendeket mutatott az elmúlt év második felében. A világ aukciós piaca ugyan nagyjából kilábalt a 2008-2009-es válságból, ám a jó összesített eredményeket főként az első félév sikerei alapozták meg; a második félév már jóval szerényebbre sikerült, különösen a számunkra leginkább mérvadó Európában. A kínai és a közel-keleti piac nem lankadó lendülete a magyar aukciókra gyakorlatilag nincs hatással, míg az adósságválságtól sújtott európai piac gyengélkedése könnyen „begyűrűzhet”. Idehaza épp fordított volt a helyzet: a meglehetősen álmos első félév után az őszi-téli aukciók az utóbbi évek legnagyobb forgalmát hozták, ami persze még mindig jócskán elmaradt az elmúlt évtized közepén elért csúcsoktól.

Külföldön találhatunk már idei kapaszkodókat is az esélylatolgatáshoz. Bár a nemzeti szinten működő aukciósházak többsége a hazaiakhoz hasonlóan csak késő tavasszal indítja a szezont, a nagy nemzetközi házak szinte folyamatos üzemmódban dolgoznak és január végi – február eleji aukcióik ráadásul hagyományosan a legfontosabbak, az egész év piaci hangulatát befolyásolók közé tartoznak.  Tavaly ezek az aukciók szinte kivétel nélkül sikeresek voltak; a Sotheby’s január 27-i new yorki régi mesterek árverésén például 15 művész képei értek el új csúcsárat, közöttük Tiziano, aki egy 16,9 millió dolláros leütéssel 20 éves rekordját döntötte meg. A február 15-i londoni kortárs árverés 44,4 millió fontos összforgalmával 2008 óta a legjobb eredményt hozta. Gerhard Richter egyik absztrakt képének 7,1 millió fontos ára már sejtetni engedte, hogy2011 anémet festő nagy éve lesz.

Az idei első jelentős aukciók anyaga már összeállt, s lehetőséget ad arra, hogy képet alkossunk a beadói bizalom alakulásáról. A Christie’s január 25-26-i régi mesterek aukcióján olyan nevek szerepelnek, mint Memling, Rubens, Hals, Tiepolo, Arcimboldo, Fragonard és Guardi, műveik becsértéke egy és nyolcmillió dollár között mozog. Még parádésabbnak tűnik a ház február 7-i impresszionista és modern árverésének anyaga; a tételek összesített becsértéke közel 20%-al haladja meg a tavalyit. Juan Gris egyik legfontosabb kubista csendéletéért 12-18 millió fontot, Miró vers-képéért 6-9 milliót, egy van Gogh tájképért 5-7 millió fontot várnak. Egy nappal később a Sotheby’s tartja hasonló tematikájú árverését. Az egyik főszereplő itt is Miró lesz; Festmény című monumentális 1933-as művéért 8-10 millió fontot várnak. Klimt 1901-es tájképe, a Tópart nyírfákkal 6-8 milliót érhet, Monet téli giverny-i tájképét 4,5-6,5 millióra taksálják. Folytatódhat a szürrealisták tavaly elkezdett nagy menetelése is: Dali emblematikus alkotása, az Oázis 4-6 milliós taksával várja a liciteket, Giorgio de Chirico metafizikus kompozíciójáért 3-4 milliót remélnek. A gazdag német anyagból Kirchner 5-7 millióra tartott drezdai városképe és Nolde 2-3 milliós virágoskertje érdemel említést. Az idei első nagy árverések anyaga alapján úgy tűnik, hogy a beadók bizalmát egyelőre nem ingatta meg a tavaly év végi visszaesés; hamarosan eldől, hogy a piac visszaigazolja-e ezeket a várakozásokat. Ha igen, az pozitív jelzés lehet a hazai piacnak is, még akkor is, ha tudjuk, hogy a gazdasági-pénzügyi szféra történései gyorsan felülírhatják a leggondosabb prognózisokat is.

2012. 01. 17.

More news
Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

2022-01-20

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontjá

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

2022-01-07

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és várhatóan széleskörű érdeklődés fogja övezni, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tart.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.