Detailed search

Művészet kriptovalutáért - új rekordok a digitális műkereskedelemben

A Chritie’s első, kizárólag digitális műveket felsorakoztató árverésén az amerikai Beeple - eredeti nevén Mike Winkelmann - alkotása NFT-ként (nem helyettesíthető tokenként) került eladásra, amely átszámítva 69 millió dollárt jelent. Ez - a digitális művészetben - új rekordnak számító eladás Beeple-t napjaink top három legdrágább élő művésze közé emeli.

A művész 2007 óta mindennap egy új virtuális műalkotást készít; az aukcióra bocsátott több ezer képből álló kollázs Mindennap – Az első ötezer nap címmel így több mint 13 év munkája. Mi több, ahogy a Chritie’s is megerősítette, ez az első teljesen digitális, NFT alapú műalkotás a nagy aukciósházak egyikének árverésén, amelynek közvetítését az utolsó percekben 22 millió ember követte. A nagy érdeklődés valószínűsíthetően a nem helyettesíthető tokenek térnyerésének is köszönhető, amelyek saját értékkel felruházva az online alkotásokat, egyedi módon biztosítják a tulajdonjogot olyan befektetésekhez, mint a digitális művészet, illetve ezek eladását és kereskedését is lehetővé teszik.

beeple 2 (002)
Forrás: BEEPLE / CHRISTIE'S / BBC

A múlt héten a hazai piacon is új mérföldkőhöz érkezett a digitális műkereskedelem: Weiler Péter Bitcoinbánya az Alföldön című számítógépes grafikáját Kacsuk Péter műgyűjtő vásárolta meg 1 ether kriptopénzért, amely - a napi árfolyamtól függően - 550 000 forint körüli értéknek felel meg. Így a kortárs piacon ez a virtuális alkotás az első kriptovalutáért elkelt magyar műtárgy. Ahogy az Index cikkében olvasható, Weiler Péter a következőképpen foglalta össze a digitális műkereskedelem terjeszkedését:

Van egy régóta fejlődő digitális művészeti közösség, amelynek tagjai különféle oldalakon mutatják be alkotásaikat, és esetenként több millió rajongót is összeszednek.

Hozzátéve, hogy 2021-ben a blockchain technológiát használó rendszerekben a művészeti értékesítések forgalma elérte a 100 millió dollárt.

Forrás: BBC

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép forrása: BEEPLE / CHRISTIE'S / BBC


Source: Portfolio.hu
More news
Több mint 400 millió forintot keresett valaki egy pixelen

Több mint 400 millió forintot keresett valaki egy pixelen

2021-04-15
Csaknem 17 millió dollárért (5,1 milliárd forint) találtak gazdára a Pak nevű digitális művész nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált műalkotásai a Sotheby's szerdán zárult online aukcióján.A The Fungible Collection

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.