Detailed search

Művészeti aukciók – változó hangulat, változatlan kockázat

Művészeti aukciók – változó hangulat, változatlan kockázat

A nemzetközi aukciós piac kilábalóban van a 2008-2009-es hullámvölgyből, és legalább részben levonni látszik az azt megelőző csúcsidőszak tanulságait is. Ez egyfelől azt jelenti, hogy visszatérőben van a vásárlási kedv, de a két-három évvel ezelőtti drasztikus árzuhanás megfontoltabbá tette a piaci szereplők nagy részét. A vezető nemzetközi aukciósházak jóval ritkábban hoznak kockázatos áldozatot egy-egy csúcsmű árverezési jogának megszerzéséért (azaz ritkábban garantálnak előre egy árat, amit akkor is kifizetnek, ha a művet kevesebbért ütik le); és a licitálókat is kevésbé ragadja el a hév, mint az elmúlt évtized közepének eufórikus hangulatában. 2011-ben az aukciós műkereskedelem összesített forgalma már az első félévben elérte a 4,3 milliárd eurót, ami több, mint például az egyik válságév, 2009 teljes évi forgalma. Magához tért a krízis által leginkább sújtott kortárs szegmens is, ahol az árak ma - jelentős átmeneti visszaesés után - 50%-al haladják meg a tíz évvel ezelőttit. Ugyanakkor az abszolút rekordok eddig sem a festmények, sem a szobrok között nem dőltek meg ebben az évben – legalábbis eddig. Ha váratlan eredmények születnek, azok ma inkább egy-egy csúcstétel visszamaradását vagy a becsérték alatti elkelését jelentik; a várt összeg többszörösét hozó leütés ma a csúcskategóriában ritka eseménynek számít. Kiemelkedő művet piacra dobni tehát még ma is kockázatosabb, mint 5-6 évvel ezelőtt. Az egyik legfrissebb példa erre a Christie’s november 1-i New York-i árverése, ahol nem kelt el például Degas Kis táncosnője, a művész munkásságában fordulópontot jelentő emblematikus szobor, melyért 25-35 millió dollárt vártak, és nem volt licit Picasso két ismert portréjára sem, melyekért 10-20 millió dollár közötti összeget reméltek. De ugyanez az aukció hozott példát a váratlanul magas árra is: Max Ernst Az ellopott tükör című munkájáért eleve a művész számára rekordot jelentő összeget vártak, a tényleges eredmény - 16,3 millió dollár – azonban a magas becsértéket is háromszorosan haladta meg.

Itthon egyelőre nem érzékelhetőek a piaci hangulatváltozás jelei. Az igazán nagyértékű művek tulajdonosai kivárnak; ami ebben a kategóriában jelenleg mégis piacra kerül, attól tulajdonosa rendszerint kényszerből válik meg, eleve bekalkulálva a veszteséget. A potenciális vevők pedig csak akkor nyúlnak a pénztárcájukba, ha esélyük van jóval a korábbi ár alatt megszerezni egy-egy kiemelkedő alkotást. Mindezt jól illusztrálja két példa: Aba-Novák Vilmos Vásárban című munkája egy 2008 őszi árverésén 22 millióért váltott tulajdonost. Ugyanez a mű Szolnoki vásár címmel idén tavasszal 15 millió forintról indítva 19 millióért kelt el egy másik aukciósháznál. A kép gazdája tehát, az őt előbb vásárlóként, majd eladóként terhelő jutalékokat is figyelembe véve három év alatt 10 millió forintot vesztett. Még rosszabbul járt az a gyűjtő, aki idén ősszel vált meg Czóbel Béla nagyszerű korai, a pécsi és a budapesti Nyolcak-kiállításon is szerepelt Csendéletétől. Az ár 48 millióról három év alatt 32 millióra csökkent. Ez - megint csak a jutalékokkal együtt – közel 30 milliós veszteséget jelent. Ezek a valóban ijesztő példák persze távolról sem azt jelentik, hogy a műtárgy rossz befektetés, de figyelmeztetnek: a művek mégoly kitűnő kvalitásai sem garantálják önmagukban a hasznot; ehhez a vétel és az eladás időpontjának optimális megválasztása is szükséges.

Az év végéig hátralévő hetek rég látott sűrűségű aukciós programot hoznak: a válságos években is a korábbi menetrend szerint árverező házak mellett visszatér a piacra az őszi szezont kihagyó Abigail Galéria és - hároméves szünet után – a korábbi évek egyik főszereplője, a Kieselbach Galéria is. Utóbbi már önmagában is jelzésértékű, hiszen Kieselbach Tamás mindig hangsúlyozta, hogy távolmaradása nem végleges; újból megjelenik az aukciós piacon, amint érdemes. Ő ezek szerint most elérkezettnek látta az időt, s ez bátorítás lehet a többi piaci szereplő számára is.   2011. 11. 14.

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.