Detailed search

Művészeti igazságok

A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyikére az őszintesége és karakteresség a legtalálóbb jelzők.

Öt kitüntetett alkotó műtárgyai sorakoznak a Vigadó V. emeleti kiállítóterében. A magyar képzőművészet fiatalabb és idősebb generációiból is jelentős életművel rendelkező alkotóit ismerhetik meg a látogatók. A tárlat anyaga műfaji és stílusbeli szempontból is komplex élményt nyújt, mely összességében a művészet igazságairól tanúskodik. Bogdányi Zoltán Szultán, Drabik István, Ámmer Gergő, Mátrai Erik és Molnár Sándor alkotásai mind-mind más szempontból jelentenek izgalmas művészeti élményt.

Művészeti igazságok


Sulyok Miklós, a tárlat kurátora külön tér-blokkokba rendezte az egyes művészek válogatott műveit. Így öt olyan szekciót jött létre, melyek mindegyikébe másfajta művészeti szempontok érvényesülnek. A rendezés kihívása lehetett az alkotói sokszínűség, melyet mégis egységben tartanak az egyéni karakterjegyek. A kiállítótér kifejezetten alkalmas plasztikus művek bemutatására: így Ámmer Gergő és Drabik István munkái jól érvényesülnek és több oldalról is megszemlélhetőek. Többfajta technika és művészi eljárás is megmutatkozik a szobrokon, melyeket összeköt az a tényező, hogy mindkét művész a klasszikus kőfaragás és formázás eljárását alkalmazva dolgozik és az emberi test különféle aspektusait veszik alapul. Ámmer Gergő művészettörténet nagy alakjait is megidézi, köztük Franz Xaver Messerschmidt szobrászművészt, akinek szélsőséges arcmimikáit ülteti át napjaink társadalmi és gondolkodásmódbeli szituációiba. Mindemellett inspirálja a művészt az emberi test sokfélesége, a "normálistól" való eltérés és az izmok erejének megmutatkozása. Drabik István szintén az antropomorf formákból indul ki műveiben, bár ő a torzulásokkal, hiányokkal, megnyújtott arányrendszerekkel is operál. A test súlya és arányai - ezek eltúlzott vagy éppen redukált részletei - jelentik minden művének a vázát. Mindkét szobrász megjelenít szélsőséges karakterjegyeket, melyet napjainkat átható médiazaj igyekszik eltakarni és túlesztétizálni.

Bogdányi Zoltán Szultán art brut művész alkotása szintén leplezetlenül őszinteséget mutat. Az abszurd, a groteszk teljesen egyéni változatát tükrözik alkotásai, melyeken keresztül napjaink társadalmi nehézségeiről, gyakran azok kegyetlenségeiről beszél. Hatásuk pedig éppen azért nagyon éles és dráma, hogy a befogadó érezze a tények húsba vágó fontosságát.
Mátrai Erik az utóbbi években a táblakép műfajába ültette át a fénnyel való kísérletezéseit és gondolatait. Ebben a formában festi meg a fénytörés jellegzetességet. Kompozícióinak elemei és azok színvilága is gazdag szimbolikával rendelkeznek.

Molnár Sándor egész életművét is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia. Egyfajta mesterként, kitüntetett tagként jelenik meg a tárlatban. Alkotásai mind Hamvas Béla tanításait és a keleti filozófiák esszenciáját hordozzák magukban. A művek mély tartalma létkérdéseket feszegetnek és megkívánják a megértésükre szánt idő maximális intellektuális kihasználását.

A tárlat összességében tehát elgondolkodtat számos olyan tényezőről, mely a világban körül vesz minket, vagy éppen azok hatására bennünk lakozik. A díjak és méltatások megalapozottan kerültek a kiállítókhoz, akik műalkotásaikon keresztül és azok hatásaival hívják fel a figyelmet a művészet által tükröztetett igazságokra.


A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.

Helyszín: Pesti Vigadó - Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem

Szerző: Műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.