Detailed search

Művészettörténet férfiak nélkül - könyvében Katy Hessel új megközelítésbe helyezi a művészettörténetet

Kimondhatjuk, hogy a társadalom mindig is igen aránytalanul képviseltette a nemeket a történelem során. A nők a művészvilágban sem részesültek soha azonos bánásmódban a férfiakkal szemben, napjainkban szintén meglehetősen alulreprezentáltak. A kortárs közeg azonban egyre több kitörési pontot, lehetőséget kínál és termet a nők számára.

A művészeti színtér számos szereplője tesz meghatározó lépéseket a területen történő változás elindításában, az egyenlőség kialakításában. Közülük az elmúlt éveket tekintve kiemelkedik Katy Hessel brit kurátor, művészettörténész, aki tavaly szeptemberben publikálta első könyvét a The Story of Art Without Men (A művészet története férfiak nélkül) címmel. A hiánypótló írás csakis női alkotókra - akik gyakran hozzátartozóik, szeretőjük árnyékában, „múzsa” szerepben ragadtak - és meghatározó eredményeikre fókuszál, így adva újfajta, átfogó képet a művészettörténet egyes korszakairól, stílusairól.

 

Katy Hessel: The Story of Art Without Men
Forrás: W.W. Norton/Artnet

 

A könyv kiindulópontjaként szolgált E.H. Gombrich A művészet története (1950) című kiadványa, amely globális szinten máig egyike a legismertebb és legnépszerűbb művészetről szóló szövegeknek. Érdekesség, hogy a tanulmány első kiadásában egyetlen női művész sem került megemlítésre, illetve jelenlegi változatban sem egyenértékű a nemek szemléltetése. Hessel ezt megfordítva a 15. századtól kezdve egészen napjainkig, több mint 300 nő történetét mutatja be, rövid, könnyen értelmezhető fejezetekben, bőséges képi anyag kíséretében. Vizsgálja az okokat, amelyek hozzájárultak a hiányos demonstrációhoz. A kötet tavaly elnyerte Waterstones kiadó év könyve díját, Anglián kívül eddig 3 országban jelent meg. Az Egyesült Államokban 2023. május 2-án kerül bemutatásra.

Hessel más módon is tesz a női művészek láthatóságáért. 2015-óta vezeti egyéni Instagram oldalát, ami ma több, mint 300 000 követőt számlál (@thegreatwomenartists). Ezen felül különféle témába illő podcast műsorok szervezője, résztvevője, cikkek szerzője. Széles tevékenységi körének köszönhetően több neves intézménnyel, művésszel, márkával dolgozott már együtt célja elérése érdekében. Hivatalos weboldala itt érhető el.

 


The Great Women Artists podcast
Forrás: artuk.org

 

Hazai viszonylatban Tatai Erzsébet művészettörténész, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet főmunkatársa foglalkozik hasonlóan a területtel. 2019-ben megjelent A lehetetlen megkísértése - Alkotó nők: válogatott esszék, tanulmányok a kortárs magyar művészetről című könyvében áttekinti és értékeli az utóbbi évtizedekben, - a rendszerváltás előtt indulóktól az újabb generációkig - Magyarországon pályára lépett nőművészek tevékenységét.

A műtárgy.com által szervezett Műtárgyak Éjszakája Fesztivál hagyományosan egy központi témára épül, az idei fesztivál a nők művészetben betöltött szerepét helyezi fókuszba. A „Nők a művészetről, művészet a nőkről” jelmondat alatt Budapest szerte 50 helyszínen, számos tematikus program várja az érdeklődőket. A szervezett workshopok, tárlatvezetések, séták, múzeum és galéria látogatások kreatív módon világítanak rá a nők kimagasló munkásságára, és a művészeti világra, társadalmunkra tett hatásukra.

 

Források: Artnet, Harper’s Bazaar, Új Művészet

Címlapkép: Georgia O'Keeffe a "Pelvis Series, Red with Yellow" című festményével, Albuquerque, New Mexico, 1960
Címlapkép forrása: Tony Vaccaro/Georgia O'Keeffe Museum

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.