Detailed search

Nagy-Britannia nyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt

Nagy-Britannia nyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlán díjat, Simone Leigh művész pedig a főkurátori válogatás legjobb kiállítójának fődíját az 59. Velencei Képzőművészeti Biennále szombati eredményhirdetésén.

A brit pavilon idén Sonia Boyce Feeling Her Way című kiállításával nyílt meg. Mint a nemzetközi zsűri a díjkiosztó után kiadott közleményben kiemelte, Boyce „a történelem új olvasatát nyújtja hangokon keresztül”: a multimediális installáció ugyanis öt színes bőrű női zenész (Poppy Ajudha, Jacqui Dankworth, Sofia Jernberg, Tanita Tikaram és Errollyn Wallen) alakját állítja a középpontba. A pavilon bemutató videója itt tekinthető meg.

A francia pavilon Zineb Sedira kiállításával. Forrás: ARTnews

Különdíjjal jutalmazták a francia pavilont, ahol Zineb Sedira Les reves n'ont pas des titres elnevezésű, multimediális projektje látható, valamint a Velencei Biennálén első alkalommal részt vevő Uganda nemzeti kiállítását, melynek címe RADIANCE: They Dream in Time.

Collin Sekajugo: Stock Image 017 - I Own Everything, 2019–22 (részlet az ugandai pavilonból). Forrás: ARTnews

Simone Leigh a főkurátori kiállítás bejáratánál elhelyezett, monumentális szobráért nyerte el az Arany Oroszlánt. Idén a művészetében elsősorban a női test architektúráját és az afroamerikai diaszpóra hagyományos kultúráját kutató, New York-i művésznek szenteli kiállítását az Egyesült Államok pavilonja is.

A The Milk of Dreams című főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal alkotójának járó Ezüst Oroszlánt a Párizsban élő, libanoni Ali Cherry érdemelte ki, különdíjat pedig a kanadai inuit Shuvinai Ashoona és az amerikai Lynn Hershman Leeson vehetett át.

Arany Oroszlán-életműdíjjal - mint azt már korábban bejelentették - a német Katharina Fritsch és a chilei Cecilia Vicuna munkásságát ismerte el a zsűri.

Arany Oroszlán 3
A főkurátori kiállítás bejáratánál elhelyezett Simone Leigh-szobor. Forrás: The Art Newspaper

Az idei Velencei Biennálén több mint 80 nemzet képviselteti magát saját kiállítással a Giardini park pavilonjaiban, az Arsenale történelmi csarnokaiban vagy városszerte külső helyszíneken. Kamerun, Namíbia, Nepál, Omán és Uganda első alkalommal vesz részt a seregszemlén, Oroszország pavilonja azonban idén üresen maradt, mert - tiltakozásul Ukrajna megtámadása ellen - az oda meghívott orosz művészek visszaléptek.

Keresztes Zsófia és Zsikla Mónika a Velencei Biennálé magyar pavilonjában. Forrás: MTI

A magyar pavilonban Az álmok után: merek dacolni a károkkal címmel Keresztes Zsófia 19 szoborból felépülő kiállításával találkozhatnak a látogatók. Ez a különös üzenetű, lendületes projekt címében a károkkal dacol, de a melankóliával és elmúlással is szembemenve, az álom és valóság között megteremti a jelen értelmezéséhez szükséges elementáris szemléleti éleslátást - méltatta Keresztes Zsófia kiállítását a nemzeti biztos.

A Cecilia Alemani főkurátor által rendezett, központi kiállítás két helyszínen, a Giardini parkban és az Arsenale történelmi csarnokaiban 58 országból 213 alkotó - túlnyomó többségében női művészek - összesen 1433 munkáját mutatja be.

Vera Molnar: Îcone 2020, 2020. Forrás: ARTnews

A kiállításban két magyar származású alkotó, a Párizsban élő Molnár Vera és a New Yorkban dolgozó Dénes Ágnes művei kaptak helyet.

A főkurátori válogatás Leonora Carrington The Milk of Dreams c. kötetétől kölcsönözte címét. Ebben a mesekönyvben a mexikói-angol képzőművész-író egy mágikus világot ábrázol, amely a képzelet segítségével teremtődik folyton újra.

„Hogyan változik az emberi lét fogalma? Mitől különbözik a növényi, az állati, az emberi és nem-emberi lét? Miben áll a felelősségünk a hozzánk hasonlókkal, a más létformákkal és az általunk lakott bolygóval szemben? És milyen lenne az élet nélkülünk?” - teszi fel a kérdéseket főkurátori programjában Cecilia Alemani.

Boros Géza, a magyar részvételt szervező Ludwig Múzeum Velencei Biennále Irodájának vezetője Alemani kiállítását méltatva korábban az MTI-nek elmondta: „rég lehetett ennyire elvont és szürrealisztikus, valóban az álmok világába tartozó műegyüttest látni, ebbe Keresztes Zsófia installációja nagyon szépen illeszkedik”.

A Velencei Képzőművészeti Biennále november 27-ig városszerte számos kísérőrendezvénnyel, ifjúsági és egyéb programmal várja a látogatókat. Keresztes Zsófia kiállítását a Ludwig Múzeum a biennále zárását követően, 2022. december 15. és 2023. február 26. között Budapesten is bemutatja.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: MTI

Címlapkép: A brit pavilon Sonia Boyce kiállításával. Forrás: The Art Newspaper


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.