Detailed search

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.

Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontját átütemezték. A Villa Aurora 471 millió euróért került árverésre a villa utolsó tulajdonosának, a néhai Nicolò Boncompagni Ludovisi hercegnek és amerikai származású feleségének, Rita Boncompagni Ludovisi hercegnőnek három fia közötti elkeseredett örökösödési vitájukból adódóan.

A licitálóknak hétfőn éjfélig kellett regisztrálniuk ajánlatukat a kedd délutáni online árverésre. Beniamino Milioto, a hercegnő ügyvédje megerősítette, hogy nem érkezett ajánlat, és hogy az árverést április 7-re halasztották, ahol 20%-os árcsökkentéssel kerül majd kalapács alá a villa.

 

Caravaggio freskója, Jupiter, Neptunusz és Plútó (részlet). Forrás: BBC News

 

Caravaggio Jupiter, Neptunusz és Plútó freskóját Francesco Maria Del Monte bíboros rendelte meg 1597-ben, hogy alkímiai laboratóriumának mennyezetét ékesítse. A pápasággal szoros kapcsolatban álló Ludovisi család 1621-ben vásárolta meg az ingatlant Del Monte-tól.

A kikiáltási ár oroszlánrészét a Caravaggio freskónak tulajdonítják, bár a villában Guercino barokk festő által készített mennyezeti freskók is találhatóak.

 

Guercino freskója a Villa Aurorában. Forrás: BBC News

 

Bármelyik licitálóhoz kerül az épület, annak további 11 millió eurót kellene kifizetnie a restaurálás költségeire. Korábban állítólag Bill Gates is érdeklődött a villa megvásárlása iránt.

Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora, aki a falfestmény értékének becslését felügyelte, elmondta:

Nem vagyok meglepve, hogy nem érkezett ajánlat, sőt, meglepődtem volna, ha jelentkezett volna vevő. Az ár túl magas. Meglátjuk, mi lesz áprilisban, de kétlem, hogy bárki is jelentkezne.

Mivel a terület a kulturális minisztérium védelme alatt áll, amint egy licit elfogadásra kerül az árverésen, az államnak lehetősége lesz megvásárolni az ingatlant azzal megegyező áron. Több mint 35 000 ember írta alá azt a múlt héten indított petíciót, amelyben a kormányt a beavatkozásra és a pénz előteremtésére szólították fel.

 

Forrás: The Guardian

Címlapkép: Caravaggio-freskó a római Villa Aurora-ban. Forrás: Artnews


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.