Detailed search

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.

Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontját átütemezték. A Villa Aurora 471 millió euróért került árverésre a villa utolsó tulajdonosának, a néhai Nicolò Boncompagni Ludovisi hercegnek és amerikai származású feleségének, Rita Boncompagni Ludovisi hercegnőnek három fia közötti elkeseredett örökösödési vitájukból adódóan.

A licitálóknak hétfőn éjfélig kellett regisztrálniuk ajánlatukat a kedd délutáni online árverésre. Beniamino Milioto, a hercegnő ügyvédje megerősítette, hogy nem érkezett ajánlat, és hogy az árverést április 7-re halasztották, ahol 20%-os árcsökkentéssel kerül majd kalapács alá a villa.

 

Caravaggio freskója, Jupiter, Neptunusz és Plútó (részlet). Forrás: BBC News

 

Caravaggio Jupiter, Neptunusz és Plútó freskóját Francesco Maria Del Monte bíboros rendelte meg 1597-ben, hogy alkímiai laboratóriumának mennyezetét ékesítse. A pápasággal szoros kapcsolatban álló Ludovisi család 1621-ben vásárolta meg az ingatlant Del Monte-tól.

A kikiáltási ár oroszlánrészét a Caravaggio freskónak tulajdonítják, bár a villában Guercino barokk festő által készített mennyezeti freskók is találhatóak.

 

Guercino freskója a Villa Aurorában. Forrás: BBC News

 

Bármelyik licitálóhoz kerül az épület, annak további 11 millió eurót kellene kifizetnie a restaurálás költségeire. Korábban állítólag Bill Gates is érdeklődött a villa megvásárlása iránt.

Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora, aki a falfestmény értékének becslését felügyelte, elmondta:

Nem vagyok meglepve, hogy nem érkezett ajánlat, sőt, meglepődtem volna, ha jelentkezett volna vevő. Az ár túl magas. Meglátjuk, mi lesz áprilisban, de kétlem, hogy bárki is jelentkezne.

Mivel a terület a kulturális minisztérium védelme alatt áll, amint egy licit elfogadásra kerül az árverésen, az államnak lehetősége lesz megvásárolni az ingatlant azzal megegyező áron. Több mint 35 000 ember írta alá azt a múlt héten indított petíciót, amelyben a kormányt a beavatkozásra és a pénz előteremtésére szólították fel.

 

Forrás: The Guardian

Címlapkép: Caravaggio-freskó a római Villa Aurora-ban. Forrás: Artnews


Source: Portfolio.hu
More news
Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

2022-05-20
A szezon utolsó napjain is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várja a gyűjtőket és a befektetőket – olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójának második részében.Május 24-28. között igaz
Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

2022-05-20

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánkban is kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezik: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

2022-05-13

Az aukciósházak tavaszi kínálata igen gazdag, és néhány kalapács alá kerülő mű ára akár a százmillió forintot is elérheti – derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.Igen zsúfolt eseménynaptárral készülnek a ha

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.