Detailed search

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott

2017 januárjában hunyt el Normantas Paulius, litván származású, de Magyarországhoz kötődő fotóművész. Az alkotó életrajzát Kincses Károly írta meg, különös hangsúlyt fektetve a nehezen megragadható karakter bemutatására.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Normantas Paulius: Az elfoglalt Tibet

Normantas Paulius ugyanis nem pusztán fotóművész, hanem költő és nagybetűs utazó is volt egyben. Diplomáját még közgazdaságtudományból szerezte Vilniusban, és 1980 körül, 32 éves korában kezdett el a fotózással foglalkozni. Első mestere Vitalijus Butyrinas, litván fotóművész volt. Pályája kezdetén a Balti-tenger melletti dűnéket, valamint a litvánok szent helyét, a Keresztdombot örökítette meg. 1983-ban költözött Magyarországra, először a nyíregyházi Jósa András Múzeumban volt műtárgyfotós, de a tárgyak helyett inkább a természet és a benne élő emberek megörökítése foglalkoztatta.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Normantas Paulius: Sri Lanka

Utazásai során finnugor népeket fotózott és néprajzi gyűjtéseket is végzett. Vándorolt a Szovjetunióban, eljutott a Kuril-szigetekig, a Selyemúton Kínától Tibetig, Stein Aurél nyomán bejárta Pakisztánt, Kínát és Indiát, 1992-ben pedig végigkövette Benyovszky Móric kamcsatkai száműzetésének útját. Kalandos életvitelét jól mutatja, hogy születésnapját négyszer is a Himalája 5180 méter magasan fekvő bázistáborában tartotta. 2011-ben Erdei Virág romológussal több települést is bejártak, vendégei voltak egy oláh cigány esküvőnek, valamint részt vettek a kisvárdai cigány fesztiválon is. Az út során készült képeiből számos kiállítást is rendeztek. Az indiai és kelet-magyarországi cigányokról készült képeit Indiában is bemutatták, fotográfiáit közölte a National Geographic és az UNESCO Courier. Munkáihoz sosem használt digitális kamerákat.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Kuril-szigetek

Haikukat, meséket is írt, több könyv fűződik a nevéhez. Életrajzírója, Kincses Károly a barátja volt, egzotikus, különleges emberként tekint Normantas Pauliusra, aki utazásaival egy olyan belső szabadságot testesít meg, amelyre talán mindannyian vágyunk. A most megjelent könyv így aztán nem is elsősorban a fotográfus vizuális, tárgyi munkásságára fókuszál, hanem összetett lényének, mozgalmas és tartalmas életének a megragadására.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Kincses Károly: Normantas Paulius, MMA Kiadó, 2018.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.