Detailed search

Nyomot hagy az agyagban és a világban – Kiállítás és album mutatja be a kerámiaművészet kortárs klasszikusa, Schrammel Imre életművét

A kerámiaművészet iránt érdeklődők számára van néhány név, ami megkerülhetetlen. Olyan alkotók, akik újító módon nyúltak az emberiség legrégebbi anyagaként ismert kerámiához, másként viszonyultak a mesterséghez, mint elődeik, oktatói tevékenységük, munkásságuk révén hatással voltak az utánuk jövőkre, ezzel pedig örökre beírták magukat a képző- és az iparművészet történetébe egyaránt. Ha a kezdetekre gondolunk, mindenképp fel kell idéznünk a nagy triászt, azaz Gorka Géza, Gádor István és Kovács Margit hármasát. Életművüket, munkáikat napjainkban szerencsére egyre többen fedezik fel újra. Az utánuk jövők közül pedig kortársunk, Schrammel Imre az, akinek számos újítást, friss gondolatokat és megoldásokat köszönhet a hazai kerámiaművészet és a műkedvelő közönség.

20210626_Schrammel_Imre_kiállítás01

Schrammel Imre

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas keramikus alázattal fordul az anyag felé. Vallja, hogy művésznek lenni tulajdonképpen tenni, amit az anyag diktál, mintegy párbeszédet folytatva a földdel és az agyaggal, illetve nyomot hagyni. Kétség sem fér hozzá, hogy Schrammel Imre megfelel ezeknek a kritériumoknak. Az alkotó hitvallásával és munkásságával most még behatóbban megismerkedhetünk, hiszen műveiből állandó kiállítás nyílt Szombathelyen, emellett pedig egy igényes életműalbum is megjelent az MMA Kiadó gondozásában.

Nehéz dolga lenne annak, aki a keramikus gazdag pályájának és érdemeinek felsorolására törekedne, talán elegendő, ha most csak kiragadunk néhány mozzanatot.  Schrammel Imre 1933-ban született Szombathelyen, 1957-ben végezte el az Iparművészeti Főiskolát porcelán szakon, a mesterei Borsos Miklós és Gádor István voltak. Egy évvel később már oktatni is kezdett az intézményben. Dolgozott a Hollóházi Porcelángyár, majd a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti tanácsadójaként. 1993 és 1999 között a Magyar Iparművészeti Főiskola rektora volt. Eleinte a porcelán, majd a kerámia megújítási lehetőségei foglalkoztatták, kísérletezései során megfigyelte a természeti formákat és az ősi anyagra koncentrált, amivel dolgozott.

Korszakalkotó lépésnek számított, amikor elhagyta a mázat, ami a legtöbb ember fejében ekkor még szervesen hozzátartozott a kerámiaművészethez, sőt mondhatni egyet jelentett vele. Az első nagyobb méretű, már mázat mellőző műve a Közlekedési Múzeum díszítésére szolgáló falikerámia, ami 1965-ben készült. Ezt követően az elemi erők, természeti törvények agyagra gyakorolt hatásait kutatta szenvedélyesen. Fémekkel kevert samottos agyagból készülő, magas tűzőn kiégetett kerámiaplasztikái mozgalmasak, erőt sugárzók, felkavarók, felszínük durva. Nem törekedett a repedések, gyűrődések elfedésére, simítására. 1967-ben vett részt a gmundeni szimpozionon, ami nagy hatással volt rá. Többek között neki köszönhető a többé-kevésbé szabad kísérletezést biztosító hazai szimpózium-mozgalom meghonosítása, az úttörő 1969-es siklósi kerámia szimpózium megszervezése.

20210626_Schrammel_Imre_kiállítás02

A Schrammel gyűjtemény Szombathelyen

Nem túlzás azt állítani, hogy Schrammel Imre mindent tud, ami az agyagról, a kerámiáról és a porcelánról tudható. Erről a saját szemével is megbizonyosodhat az, aki a művész szülővárosa, Szombathely felé veszi az irányt, ahol június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján megnyílt állandó kiállítása az egykori Éva-malomban. A Schrammel-gyűjtemény a város múzeumi negyedében, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. A műemléki épületben tekinthetők meg az alkotások, amelyeket a művész 2019-ben ajándékozott szülővárosának. 111 darab, kiegészülve a Herendi Porcelánművészeti Múzeumtól letétbe kapott 30 munkával. A tárlat tematikus rendben dolgozza fel Schrammel pályáját. Porcelánkísérletek, lőtt munkák, madárlenyomatok, szentek, mitológiai és karneváli alakok, valamint az elmúlás sorozat darabjai várják többek között a látogatókat. A kurátor szerepét a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese, Czenki Zsuzsanna töltötte be.

20210501_Éva-malom_Schrammel-gyűjtemény

Éva-malom, Savaria Múzeum, Szombathely

A kiállítás remek kiegészítője a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában nemrég megjelent, gazdagon illusztrált, 308 oldalas album, amelyben Kernács Gabriella művészettörténész tanulmánya és a művésszel készült életmű-interjúja is helyet kapott.

Schrammel_B1

Schrammel Imre életműalbum, 2021

A tárlat megtekintése és a könyv forgatása talán minden eddiginél mélyebb betekintést enged a rendkívül sokoldalú és nagy hatású alkotó, Schrammel Imre munkásságába.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.