Detailed search

Plakát, a megunhatatlan

A régi plakátok manapság nagy népszerűségnek örvendenek, és ez nem is csoda, hiszen hatásosan mesélnek a régmúlt idők kultúrájáról, társadalmáról, a nagyvárosok mindennapjairól. Ezenkívül eredeti funkciójuknak megfelelően figyelemfelkeltők és közérthetők. Nosztalgikus hangulatuknak és élénk színeiknek köszönhetően a lakberendezésben is egyre nagyobb szerephez jutnak. A gyűjtők számára különösen örvendetes hír, hogy hazánkban még mindig jó áron lehet hozzájutni egy-egy plakáthoz.



Az alábbiakban olyan plakátritkaságokat ajánlunk, amelyekre egy jelenleg futó aukción licitálni lehet, és amelyek között a történelem iránt érdeklődők és a filmrajongók is megtalálhatják a kedvükre valót.

Plakátok filmrajongóknak



A filmplakátok érdekessége abban rejlik, hogy a rendszerváltás előtt a külföldi, világsikert arató filmeknek is itthon készültek a plakátjaik, neves grafikusművészek által. Egy-egy filmhez több alkotás is készült, majd a legjobbnak vélt munka vált hivatalossá. Ezekre a plakátokra így aztán az egyedi hangvétel jellemző, ami kifejezetten értékessé és érdekessé teszi őket.

A Bud Spencer és Terence Hill filmek rajongóinak figyelmébe ajánljuk a Szuperhekusok című film 1985-ös, Hodosi Mária által tervezett vidám plakátját, ami kicsit visszarepít minket a nyárba.

Plakát, a megunhatatlan




A világhírű Queen zenekar 1986-ban lépett fel a Népstadionban. Azok számára, akik lemaradtak a fellépésről, a koncertről film is készült, Magic- A Queen Budapesten címmel. A filmhez készült plakátra most lecsaphatnak az együttes rajongói.

Plakát, a megunhatatlan




A Drágán add az életed című akciófilm 1988-ban jelent meg, a fiatal Bruce Willis főszereplésével, aki részben ennek a filmnek köszönhette népszerűségét. A filmhez 1989-ben itthon készült plakát stílusában kifejezetten festői.

Plakát, a megunhatatlan



Plakátok a háború előttről



A II. világháború előtt készült plakátok már csak koruknál fogva is értékesek. Az aukción rendkívül jó állapotban lévő, igazi ritkaságszámba menő művekkel is találkozhatunk.

A hadikölcsön jegyzésére buzdító litográfia tervezője Haranghy Jenő, illusztrátor, plakát- és bélyegtervező, aki az Iparművészeti Iskola tanáraként is működött. Ő tervezte a Műcsarnok timpanonjának mozaikdíszét is, 1941-ben.

Plakát, a megunhatatlan




Az 1935 körül készült cirkuszi plakát Fényes György cirkuszának kerékpáros akrobata számát volt hivatott népszerűsíteni. A vállalkozó 1935-ben nyerte meg a főváros cirkusz bérlésére kiírt pályázatát, az általa vezetett intézmény 1943-ig nagy sikerrel működött, 1944-ben a bombázások miatt már nem lehettek előadások.

Plakát, a megunhatatlan




1930 körül készült ez a reklámplakát, amely az Emergé kerékpárgumira hívta fel a figyelmet. Ez a litográfia felidézi a két világháború közötti polgári élet hangulatát, és megmutatja azt is, hogy ekkoriban a reklámokat művészi igénnyel dolgozták ki.

Plakát, a megunhatatlan




Politikai plakátok



A közelgő aukción egészen a századelőtől kezdve minden korszakból találhatunk politikai plakáttörténeti érdekességeket. Ez azért is nagyon jó, mert minden korszakról nagyon sokat elárulnak a politikai plakátjai (is).

Ezen az 1936-os plakáton zöld háttér előtt lendületes alakok sietnek, minden bizonnyal a hűvösvölgyi nagyrétre, ahol a Szociáldemokrata Párt a népünnepélyét tartotta. A plakátról még az is kiderül, hogy a belépő 30 fillér volt.

Plakát, a megunhatatlan




Az SZDSZ 1989 körül készült választási plakátjáról Nagy Imre néz komolyan ránk. A plakát Ducky Krysztof, Magyarországon élő, Ferenczy Noémi-díjas lengyel grafikusművész alkotása. A művész a Magyar Plakát Társaság egyik alapító tagja.

Plakát, a megunhatatlan




Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm rendező plakátja az 1989-es romániai forradalom emlékére készült.

Plakát, a megunhatatlan




Az aukció anyaga még számos további érdekességet tartalmaz, a teljes kínálat itt tekinthető meg.

Szerző: műtárgy.com
Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.