Detailed search

Power 100

Power 100 

Idén ők a legbefolyásosabbak

 

A Power 100-at, a nemzetközi kortárs művészeti piac meghatározó szereplőinek legismertebb és minden évben szenvedélyes vitákat is kiváltó ranglistáját októberben immár 10. alkalommal állította össze az Art Review művészeti magazin szerkesztősége. A felkért szakemberek közreműködésével készült lista különlegessége, hogy együtt, egy kalap alá véve értékeli a piaci szereplők legkülönbözőbb kategóriáinak tevékenységét. Más rangsorokkal ezért nemigen lehet összehasonlítani, a korábbi évek Power 100-aival való egybevetés azonban érdekes következtetések levonására ad lehetőséget.

Idén harmadik alkalommal egy művész áll a lista élén; korábban – kétszer is - Damien Hirstnek adatott meg ez a dicsőség. Mint ahogy azonban Hirst sem kizárólag művészi munkássága kvalitásainak köszönhette az első helyet, így van ez idén, Ai Weiwei esetében is. Igaz, a két döntés háttére egészen más; míg Hirst szokatlan műkereskedelmi akcióival járt új utakon, a legfontosabb kortárs kínai művészt a hazája hatóságaival folytatott elszánt küzdelme, átmeneti bebörtönzése emelte a figyelem középpontjába. Ai Weiwei már tavaly is a legelőkelőbben rangsorolt művész volt, akkor a 13. helyen, és azóta több jelentős kiállítással, mindenekelőtt a Tate Modern napraforgómagos installációjával erősítette meg helyét az élvonalban. Nemzetközi ismertsége és elismertsége remélhetőleg egyfajta, ha nyilvánvalóan nem is korlátlan védelmet jelent számára a további hatósági önkénnyel szemben. A kínai külügyminisztérium máris reagált a listára, politikai döntésnek nevezve a művész első helyét. Hirst és az elmúlt évek másik felkapott sztárja, Jeff Koons idei helyezése mutatja, hogy a divatok gyorsan változnak; a legfrissebb rangsorban már csak a 64. illetve a 66. hely jutott nekik.

Míg tavaly egyetlen művész sem tudta magát beverekedni a Top 10-be, idén ez Ai Weiwei mellett Cindy Sherman amerikai fotóművésznek is sikerült, aki tavalyi 27. helye után most a hetedikre ugrott előre. Ebben bizonyára az is szerepet játszott, hogy egyik munkája májusban a fotóművészeti árverések történetében világrekordot jelentő 3,89 millió dollárért kelt el. A húsz helyezésnyi javulás (vagy éppen visszaesés) a művészek és a kurátorok kategóriájában nem számít ritkaságnak; egy-egy nagysikerű kiállítás, kiemelkedő ár vagy különleges akció nagyon sokat nyom a latba. A gyors visszaesésre példa a svájci Bice Curiger, az idei Velencei Biennále központi kiállításának kurátora, akit tavaly ezzel a feladattal való megbízásának híre a 6. helyre repített, idén viszont, a biennálé-láz lecsengésével meg kellett elégednie a 26. hellyel.

A múzeumigazgatók és a műkereskedők között sokkal kisebb a mozgás; itt csak nagyon lassan lehet feljutni a listára, ahol viszont már valamivel könnyebb megtartani a jó helyezést. Glenn D. Lowrynak, a MoMA és Sir Nicholas Serotának, a Tate múzeumok főnökének ugyanúgy szinte bérelt helye van az első tízben, mint a galériások között az amerikai Larry Gagosiannak, a svájci Iwan Wirthnek és a német David Zwirnernek. Idén is mind az öten ott vannak az élbolyban. A kurátorok közül ez a bravúr évek óta egyedül a svájci Hans Ulrich Obristnek sikerül, aki két éve listavezető, tavaly és idén második volt, ezúttal azzal a Julia Peyton-Jones-szal együtt, akivel közösen határozzák meg a híres londoni Serpentine Gallery arculatát és programját.

A „tízek társaságába” bekerült még egy különböző nemzetiségű művészekből álló trió, mely az e-flux művészeti portál megalkotójaként és üzemeltetőjeként, művészeti események szervezőjeként tesz szert évről évre növekvő befolyásra, továbbá Beatrix Ruf német kurátor. Ruf főállásban a zürichi Kunsthalle igazgatója, ahol idén többek között Bruce Connernek és Rosemarie Trockelnek szervezett szóló show-t, de ő a kurátora a Power 100-ban ugyancsak szereplő Michael Ringier gyűjteményének és idén tagja lett az  Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN kulturális tanácsadó testületének is.

A művészek között Gerhard Richter lépett a legtöbbet idén előre - az 55.-ről a 11. helyre. A folyóirat indoklása korunk talán legnagyobb befolyású művészének nevezi a német festőt, akinek emblematikus alkotása, a Gyertya éppen a lista nyilvánosságra hozatalával egy időben döntötte meg 9,3 millió fontos leütési árával a művész saját aukciós rekordját. 80. születésnapját többek között a londoni Tate-ben és a párizsi Pompidou Központban köszönti nagyszabású kiállítás a jövő esztendőben. A legnagyobb ugrás mégsem Richter nevéhez fűződik, hanem egy honfitársáéhoz: Klaus Biesenbach tavaly még fel sem került a százas listára, idén pedig már a 16. Biesenbach az elmúlt évben Berlintől Moszkván át Manchesterig számos városban szervezett nagy visszhangot keltő kiállításokat, működésének súlypontja azonban New York, ahol a MoMA egyik vezető kurátora és az ugyancsak a MoMÁ-hoz tartozó P.S.1 Kortárs Művészeti Központ igazgatója.

A piaci szereplők egyes kategóriái közötti arányokban és a földrajzi proporciókban az elmúlt években kirajzolódott változások idén nem folytatódtak; az arányokban nem történt érdemi változás. Ez azt is jelenti, hogy megállt, vagy legalábbis lelassult a „feltörekvő régiók” (Kína, Délkelet-Ázsia, Öböl-térség, Közép- és Kelet-Európa) térnyerése. Új nevek azért ezekből a régiókból is vannak listán, így például a 81. helyen a mindössze 30 éves orosz Dasa Zsukováé, aki apai örökségéből és apjánál is gazdagabb élettársa, Roman Abramovics pénzéből hatalmas kortárs gyűjteményt hozott létre és világszerte, de főként Oroszországban és az USÁ-ban számos művészeti projektet támogat. Akárcsak tavaly, idén is Stefan Podnar a rangsor egyetlen magyar vonatkozású szereplője. A szlovén galerista, aki idén a 100. helyen került fel a listára, többek között Csörgő Attilát képviseli.

 

forrás: Műértő 2011. novemberi szám

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.