Detailed search

Progresszív művészet a Falk Miksa utcában - Budapest, Nagyházi Contemporary

Megjelent a Műértő 2020. decemberi - 2021. januári lapszámában.

Progresszív művészet a Falk Miksa utcában -  Budapest, Nagyházi Contemporary

Hat-hét év körüli kislány pördül be anyukája kíséretében a kiállítótérbe. Miután körbejárják a galériát, a kislány megállapítja, hogy egy fekete és egy fehér nőt “Black Lives Matter” kitűzővel, maszkban ábrázoló graffiti tetszik neki leginkább. Bakos Zsuzsi (iamsuzie) munkája nemcsak a rasszizmusra és a pandémiára utal, a klímaváltozást és a Brexit problémakörét is felvillantja a galéria falára fújt urban art munkájában. Nos, mi másra is vágyhat egy újonnan nyílt galéria, mint hogy a legfiatalabb korosztály tagjai is benézzenek kiállításaira, és amellett, hogy pozitív élménnyel távoznak, ezt meg is fogalmazzák?

A Nagyházi Galéria és Aukciósház – dacolva a műtárgypiacot is megtépázó koronavírussal – nagyszabású projektbe kezdett: bővítve portfólióját kortárs művészeti galériát nyitott, Nagyházi Contemporary (NACO) néven. Kínálatában és árverésein az elmúlt években már megjelent a kortárs művészet, ám eddig túlnyomórészt a II. világháborút követő hazai művészekre fókuszálva; a feltörekvő fiatal alkotók hiányoztak portfóliójából. A kortárs irányába történő nyitás igénye nem új keletű a galéria és aukciósház életében. Alapítója, a néhai Nagyházi Csaba tervei között is szerepelt már, ám a régiségkereskedés Nagyházi minden energiáját lekötötte. Így a műkereskedelemmel foglalkozó család következő generációja valósítja meg az alapító édesapa vágyát. Nagyházi Lőrinc galériatulajdonos Danka Zsófia művészeti vezetővel közösen alakította ki és formálja a NACO profilját. Elmondásuk szerint a fiatal, progresszív művészekkel keresik a kapcsolatot, amit When life gives you lemons című nyitókiállításuk is demonstrált: itt az urban art képviselői mutatkozhattak be, akik társadalomkritikus munkáikat a galéria falaira festették fel. Ezt a gondolatvilágot és művészeti irányultságot folytatva a NACO októberben Dóczi Attila munkásságát ismertette meg a Falk Miksa utca közönségével. A Fragments of Eternity című kiállítás anyaga a távoli jövőből tekint vissza mai világunkra és annak esztétikájára, provokatív kérdéseket megfogalmazva, majd Agg Lili helyspecifikus installációi kapnak helyet a galéria tereiben. Agg az emberi élet legfőbb szükségletei és a virtuális valóság között húzódó ellentmondások megragadására fókuszál. A galéria eddig megrendezett kiállításai aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, haladó művészi kifejezési módokban. Mindez annak ismeretében nem is meglepő, hogy Danka és Nagyházi a folyamatosan bővülő művészkört olyan innovatív attitűddel rendelkező művészekkel tervezi kialakítani, akik – amellett, hogy munkáikkal esztétikai élményt kívánnak nyújtani – a jelenünket érintő problémákkal foglalkoznak.

Agg Lili: A figyelem eltulajdonítása 01, 2019

vegyes technika, vászon, 160×150×200 cm

Fotó: Eln Ferenc

A művészek hazai és nemzetközi képviselete, illetve a rendszeres kiállításrendezés mellett az alkotók egyéb irányú támogatása is szerepel a NACO tervei között. Amennyiben a vírus okozta körülmények engedik, 2021 nyarán művésztelepet indítanak, a szélesebb közönség igényeit kielégítendő pedig szakmai programok, szabadegyetemek szervezését tűzték ki célul.

A Nagyházi Contemporary nyitásával a Falk Miksa utcába is beköltözhetnek a fiatal, feltörekvő képzőművészek, e lépés pedig talán egy új művészeti diskurzust is elindít a környék galériái és aukciósházai, illetve a szélesebb szakmai közeg, a gyűjtői réteg, a jövőbeli vásárlók és a művészet iránt érdeklődő közönség között.

 

Molnár Zsuzsanna

 

/műtárgy.com: Jelenleg Jagicza Patrícia Blank Space című kiállítása tekinthető meg a NACO-ban, 2021. február 26-ig./

 

Megjelent a Műértő 2020. decemberi - 2021. januári lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.