Detailed search

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

 

Kép forrása: Evening Standard

A „művész”, Ai-Da, a brit matematikus, a számítógép úttörője, Ada Lovelace után kapta a nevét, amely a mesterséges intelligenciára is utal (AI, artificial intelligence). A rajzoló robot arca már-már ijesztően élethű, törzsén és végtagjain viszont látni az alkotóelemeit.  A szerkezet megálmodója a brit feltaláló és galériatulajdonos Aidan Meller, segítőtársai oxfordi tudósok voltak. Ai-Da szemgolyóiban kamerákat rejtettek el, így képes látvány után rajzolni. Bonyolult algoritmusok segítségével a látottakból koordináták lesznek, amelyek a kéz mozgásait szabályozzák. Meller a Reutersnek adott interjújában kihangsúlyozta, hogy nem lehet előre tudni, hogy milyen rajz fog elkészülni. A robot festményei jelenleg a vászonra való nyomtatással készülnek, majd emberek festik át őket. A terv viszont a jövőre nézve már az, hogy Ai-Da képes legyen önállóan előállítani festményeket is, sőt, agyagozni is megtanuljon.

Meller elmondta, hogy  a mesterséges intelligencia egyre inkább a mindennapjaink meghatározó része lesz, a kiállítással és magával a robottal fel akarják hívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre is, hiszen számos előnye mellett az AI veszélyeket is hordozhat magában. Hasonló „véleményen” van Ai-Da is, akit Meller kérdezett a mesterséges intelligencia jelenségéről. A robot (brit akcentussal) azt válaszolta, hogy „az új technológiák a jó és a rossz lehetőségét egyaránt magukkal hozzák”. Most, hogy a mesterséges intelligencia betört a művészet kreatív világába is, talán újra el kell gondolkodnunk az örök kérdéseken: Mi a művészet? Mit tekintünk műalkotásnak, illetve kit tekintünk művésznek?

(Korábban itt írtunk már mesterséges intelligencia által készített portréról.)

 

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Reuters, Artsy

More news
Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

2019-07-03

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az utazási főszezon is. A tengerparti desztinációk mellett érdemes egy-egy nagyvárost is meglátogatni, hiszen a kulturális pezsgés nyáron sem csillapodik. Erre tökéletes példa London, k

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

2019-07-02

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

2019-06-27

Gondolt már valaha arra, hogy milyen illata lehet a Milói Vénusznak? Teszi fel a kérdést csak félig viccelve az artnet újságírója. A világ egyik legnépszerűbb múzeuma, a Louvre nyolc elismert parfümőrt kért fel arra, hogy a gyűjteményében található nyolc mesterműhöz passzoló illatokat álmodjon meg. A fenti szinesztézia tehát a valóságban is megtapasztalhatóvá válik idén nyáron, a tervek szerint már a következő héttől.

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

2019-06-26

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakkal ismerkedhetnek meg olvasóink és láthatják, hogyan illeszkedhetnek be ízlésesen az otthonunkba és a mindennapjainkba.

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

2019-06-26

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Galéria – a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett – kiállításán. A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezi középpontba. Az október közepéig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhetik meg a látogatók az izgalmas korszakot.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.