Detailed search

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

 

Kép forrása: Evening Standard

A „művész”, Ai-Da, a brit matematikus, a számítógép úttörője, Ada Lovelace után kapta a nevét, amely a mesterséges intelligenciára is utal (AI, artificial intelligence). A rajzoló robot arca már-már ijesztően élethű, törzsén és végtagjain viszont látni az alkotóelemeit.  A szerkezet megálmodója a brit feltaláló és galériatulajdonos Aidan Meller, segítőtársai oxfordi tudósok voltak. Ai-Da szemgolyóiban kamerákat rejtettek el, így képes látvány után rajzolni. Bonyolult algoritmusok segítségével a látottakból koordináták lesznek, amelyek a kéz mozgásait szabályozzák. Meller a Reutersnek adott interjújában kihangsúlyozta, hogy nem lehet előre tudni, hogy milyen rajz fog elkészülni. A robot festményei jelenleg a vászonra való nyomtatással készülnek, majd emberek festik át őket. A terv viszont a jövőre nézve már az, hogy Ai-Da képes legyen önállóan előállítani festményeket is, sőt, agyagozni is megtanuljon.

Meller elmondta, hogy  a mesterséges intelligencia egyre inkább a mindennapjaink meghatározó része lesz, a kiállítással és magával a robottal fel akarják hívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre is, hiszen számos előnye mellett az AI veszélyeket is hordozhat magában. Hasonló „véleményen” van Ai-Da is, akit Meller kérdezett a mesterséges intelligencia jelenségéről. A robot (brit akcentussal) azt válaszolta, hogy „az új technológiák a jó és a rossz lehetőségét egyaránt magukkal hozzák”. Most, hogy a mesterséges intelligencia betört a művészet kreatív világába is, talán újra el kell gondolkodnunk az örök kérdéseken: Mi a művészet? Mit tekintünk műalkotásnak, illetve kit tekintünk művésznek?

(Korábban itt írtunk már mesterséges intelligencia által készített portréról.)

 

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Reuters, Artsy

More news
Art&Antique Residenzhof és SIAF, Salzburg -  Vásárok kastélykerti sátorban és reptéri hangárban

Art&Antique Residenzhof és SIAF, Salzburg - Vásárok kastélykerti sátorban és reptéri hangárban

2019-10-18

Idén egyszerre két művészeti mustra is fogadta a Salzburgi Ünnepi Játékok nemzetközi közönségét augusztus 10. és 18. között. A barokk hercegérseki palota udvarának klimatizált sátrában ötödször került sor az Art&Antique nyári vásárára tucatnyi vezető osztrák és német galériás részvételével, miközben először rendezték meg a Salzburg International Art Fair (SIAF) bemutatóját a repülőtéri amadeus terminal 2 modern hangárjában, 30 osztrák és német, valamint egy spanyol kiállítóval.

Időtálló időmérők

Időtálló időmérők

2019-10-15
Karórát viselni nem csak praktikus, de mindig is státuszjelző szimbólummal bírt. Egy ilyen ékszer minőségű tárgy amellett, hogy hasznos funkcióval rendelkezik, általában valamilyen nemes anyagból készül, hogy állja a minde
Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

Műtárgy: egy szobor helye az otthonunkban

2019-10-10

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

Mérnöki csodák a BÁV óraárverésén

2019-10-09

A luxus luxusa is felvonul a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. A legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei a földön, a vízen és a levegőben is bizonyítottak. A 180 tételt felsorakoztató kollekcióban megtaláljuk az iraki légierő hivatalos órája mellett Maradona kedvenc Hublot Bing Bangjét, de a búvárok és a hollywoodi sztárok társát, a Panerai Luminort is. Licitálhatunk a Jaeger-LeCoultre örökmozgó Atmos asztali órájára, és nem utolsó sorban egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórájára. Ha ez nem lenne elég, megvásárolhatjuk az amerikai elnökök karóráját, és válogathatunk a legnagyobb divatházak ékszerórái között is.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.