Detailed search

Rejtélyes felirat a műalkotáson – Edvard Munch A sikoly című festményének titka

A Norvég Nemzeti Múzeum kurátorai az infravörös technológia segítségével és kézíráselemzők munkája nyomán megállapították, hogy a vészjósló feliratot, amit Edvard Munch A sikoly című festménye rejt, és aminek rejtélye évtizedekig foglalkoztatta a szakértőket, maga a művész írhatta rá a műalkotásra.

 

Edvard Munch, A sikoly. Borre Hostland fényképe, a kép a Norvég Nemzeti Múzeum tulajdona.

A híres festmény bal felső sarkában egy komor, nyomasztó mondat bújik meg, aminek szövege a következő: „Csakis egy őrült festhette!”. A művész szakértői már évtizedek óta tisztában vannak a felirat létezésével, ugyanakkor eredetének rejtélyét ezidáig nem tudták megfejteni.

A ceruzával írt felirat 1893-ban került rá a festményre, évekkel azt követően, hogy Munch befejezte azt, ami sokakat arra engedett következtetni, hogy a felirat más forrásból származik. Mai Britt Guleng, a múzeum kurátora elmondta az Artnet News-nak, hogy néhány szakértő meg volt győződve arról, hogy a felirat vandálok tevékenysége útján került a műalkotásra.

Guleng hozzátette, hogy „1904-ben még elképzelhetetlen egy műkritikus számára, hogy egy művész saját festményének felületére ilyen feliratot vigyen fel.” Igaz, hogy a művészettörténet folyamán számos alkalommal jelentek meg szövegek festmények felületén, így középkori tekercseken, vagy portrékra illesztett szöveges emléktáblákon, de a Munch festményén megjelenő csípős megjegyzés performatív jellege különbözött ezek funkciójától. A kurátor megállapította, hogy „Ez a felirat más esetektől eltérően nem a műalkotás motívumát magyarázó szöveg. Ez egy, a festő mentális egészségéről tett megállapítás, amiről egy műkritikusnak sem jutna eszébe, hogy a művész saját maga írta”.

 

Közeli felvétel Edvard Munch A sikoly című festményén található felirat infravörös módszerrel készített másolatáról. Borre Hostland fényképe, a kép a Norvég Nemzeti Múzeum tulajdona.

A szakértők azt megelőzően vizsgálják meg tüzetesen a ceruzás feliratot, hogy a festményt kiállítják új otthonában, a Norvég Nemzeti Múzeumban, ami előreláthatólag 2022-ben fogja megnyitni kapuit Oslóban. Az infravörös technológia vívmányait és a kézíráselemzők munkáját felhasználva összehasonlították a szöveget Munch írásképével és rövid életű nyomtatott anyagaival. Ezen eljárások alapján minden jel arra mutat, hogy a felirat írója maga a hányattatott sorsú művész volt.

Művészettörténészek szerint Munch kiegészítése a műalkotás kritikai befogadására tett reakcióként értelmezhető. Munch alkotását először 1895-ben mutatták be hazájában. Az erős szorongás élménye, amit a kép felidéz ahhoz vezetett, hogy számos kritikusban felmerültek kérdések a művész elmeállapotával kapcsolatban. Egy fiatal orvostanhallgató arra is célzott, hogy Munch felkavaró festményei bebizonyították, hogy a festő nem épelméjű. A vitán, úgy tudjuk, maga Munch is jelen volt.

A mentális egészségét érő vádaktól mélységesen megbántott Munch rögeszmésen ragaszkodott az incidenshez, számos levelében és feljegyzésében újra és újra visszatért ehhez a vitához. Guleng megállapítja: „Munch egy összetett személyiség volt, és az ok, amiért ezt a feliratot megírta, minden bizonnyal hozzá hasonlóan bonyolult és összetett. Fontos volt számára, hogy irányítása alá vonja a vele kapcsolatos történeteket, mind önmaga, mind a nyilvánosság előtt.”

Guleng hozzáteszi, hogy a művész egy melankolikus pillanatában vagy alkoholfogyasztás közben írhatta ezt a feliratot. „Ez egy mély fájdalomról árulkodó és szarkasztikus megjegyzés.” Mindemellett a festő akár el is feledkezhetett a szöveg létezéséről, hiszen rendkívül közelről és figyelmesen kell vizsgálni a festményt annak érdekében, hogy a felirat olvashatóvá váljon.

 

Munch A sikoly című munkájának infravörös fényképezése. Annar Bjorgli fényképe, a kép a Norvég Nemzeti Múzeum tulajdona.

Munch egész családja hajlamos volt a labilis mentális egészségre, hiszen mind édesapja, mind lánytestvére depresszióban szenvedett és a művész maga is 1908-ban kórházba került egy idegösszeomlást követően.

A sikoly megtekinthető lesz az új múzeumban, a festő híres munkáinak szentelt Munch-szobájában, ahol a művész Madonna, The Dance of Life és Self-Portrait with Cigarette festményei is helyet kapnak majd. A múzeum tervezett 2022-es nyitása előtt új kutatásokat végeznek el a kiállítási anyagon.

Guleng szerint nem férhet kétség ahhoz, hogy számos új információ vár felfedezésre a nagy festő munkájával kapcsolatban: „Számos új felfedezésre számíthatunk a közelgő években, de ennek csak az idő lehet a megmondhatója. Új kérdések is felmerülhetnek, amiken keresztül új megvilágításba kerülhetnek a források.”

Forrás: artnet

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.