Detailed search

Rejtett önarcképet fedeztek fel Van Gogh festménye alatt

Egy Vincent Van Gogh-festményen végzett röntgenvizsgálat egy eddig ismeretlen, a hátoldalon elrejtett önarcképet tárt fel a BBC szerdai jelentése szerint. A felfedezés akkor történt, amikor a Skót Nemzeti Galéria szakértői egy közelgő kiállítás előtt átvilágították a művet.

 

Vincent van Gogh: The Head of a Peasant Woman, 1885
Forrás: National Galleries of Scotland

 

A Head of a Peasant Woman (1884) című korai mű hátoldalán a restaurátorok a ragasztó- és kartonrétegek alatt egy szakállas, karimás kalapot és kendőt viselő férfi profilját vették észre. Bár arcának csak a bal oldala látható, az ábrázolt személy intenzív, megkerülhetetlen tekintete megmarad.

Lesley Stevenson vezető restaurátor a BBC-nek elmondta, hogy a felfedezés sokkoló volt. „Ez egy jelentős felfedezés, mert kiegészíti a korábbi kutatásokból szerzett információinkat Van Gogh életéről”.

A holland művész, akinek munkássága az 1890-ben, 37 évesen bekövetkezett korai halála után vált ismertté, soha nem aratta le festményeinek pénzbeli hozadékát. Életében Van Gogh gyakran újrahasznosította vagy felhasználta vásznainak mindkét oldalát, hogy pénzt takarítson meg. Nem ez az első eset, hogy ebből az időszakból származó festményeinek hátoldalán egy másik művet fedeztek fel.

A Head of a Peasant Woman egy helyi nőt ábrázol Nuenen városából, ahol a művész 1883 decemberétől 1885 novemberéig élt. A hátoldalon látható önarcképet azonban feltehetően azután festette, hogy 1886-ban Párizsba költözött.

 

Vincent Van Gogh önarcképének röntgenfelvétele.
Forrás: National Galleries of Scotland

 

Nagyjából 15 évvel a halála után a festményt kölcsönadták az amszterdami Stedelijk Múzeumnak egy kiállításra. A szakértők szerint ekkor került a vászonra a kartonhátlap, és ekkor keretezték be. A festmény élete során többször is gazdát cserélt. Skóciába csak 1951-ben került, amikor Alexander és Rosalind Maitland gyűjteményének rész lett. A neves edinburghi ügyvéd később, 1960-ban a Skót Nemzeti Galériának ajándékozta.

A restaurátorok tovább kutatják, hogy lehetséges-e a ragasztó és a karton eltávolítása a mű károsítása nélkül.

A látogatók a Taste for Impressionism: Modern French Art from Millet to Matisse című, július 30-án nyíló kiállításon a röntgenképet egy fénydobozban láthatják majd.

„Az ilyen pillanatok hihetetlenül ritkák” - mondta Frances Fowle, a Skót Nemzeti Galéria francia művészetért felelős vezető kurátora a BBC-nek. „Vincent Van Gogh, a világ egyik legfontosabb és legnépszerűbb művészének egy ismeretlen művét fedeztük fel”.

Forrás: ARTnews

More news
Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

2022-07-27

A SuperRare, a Superchief Gallery NFT, a Bright Moments és a Quantum Art az elmúlt évben galériákat nyitott az Egyesült Államokban.A kriptopénzpiacok kolosszális visszaesése ellenére, vagy talán éppen azért, az NFT platformok

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

2022-07-14
Kiállításajánló sorozatunk utolsó állomásaként kitekintünk a határon túlra és végigvesszük, hogy melyek azok az európai kiállítások, amelyeket érdemes megtekinteni az idei nyári vakációnk során.1. Donatello: the Rena
Ezeket a vidéki kiállításokat ne hagyd ki a nyáron

Ezeket a vidéki kiállításokat ne hagyd ki a nyáron

2022-07-07

Kiállításajánló sorozatunk folytatásaként a legizgalmasabb Budapesten kívüli tárlatokat vesszük sorra, amelyeket érdemes megnézni idén nyáron.1. MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen: Alter ego - Lakner L

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.