Detailed search

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

Január 30-án tartotta Old Masters Drawings aukcióját a Sotheby's. Az árverés sztártétele Peter Paul Rubens akt-tanulmánya volt. A rajz közel 200 évig volt a holland királyi gyűjtemény része, most az uralkodói család úgy döntött, hogy megválik tőle. A tanulmány Rubens egyik legnagyobb oltár-megrendeléséhez készült, az 1608-as Levétel a keresztről című szárnyasoltárhoz. A Sotheby's a művet 2,5-3,5 millió dollár közé becsülte, ehhez képest jutalékokkal együtt 8,2 millió dollárért, vagyis a becsült ár több mint kétszereséért talált gazdára, így ez lett az eddigi legdrágábban elárverezett Rubens-rajz. A kép aukcionálását egyébként számos kritika érte, a The Art Newspaper beszámolt róla, hogy többen nehezményezték, hogy a királyi család nem a holland múzeumok számára kínálta fel először az értékes tanulmányt.

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

 

Peter Paul Rubens: Nude Study of a Young Man with Raised Arms (forrás: The Art Newspaper)


A héten nem csak a már említett Rubens-mű adhat okot izgalomra a Sotheby's háza táján, ugyanis az aukciósház ezen a héten (jan.25 - febr.2.) tartja a Masters Week aukcióit New Yorkban. Január 30-án este volt a Master Paintings árverés is, amelynek összbevétele 52,7 millió dollár volt. 14-19. századi alkotók festményeire licitálhattak az érdeklődők, számos ritkaság és kiemelt tétel színesítette a felhozatalt, például id. Jan Brueghel, id. Ambrosius Bosschaert és Goya művei. Külön szekciót alkottak a sokáig elfeledett, mára viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 16-19. századi női alkotók, Fede Galizia, Angelika Kauffmann, Artemisia Gentileschi és Elisabeth-Louise Vigée Le Brun. Utóbbi festménye különösen jól szerepelt, a Portrait of Muhammad Dervish Khan, full-length, holding his sword in a landscape 7,1 millió dollárért kelt el, a becsült ár 4-6 millió dollár között volt. A csendéletek is népszerűek voltak, Pieter Claesz citromokkal és olajbogyókkal tarkított képe 2,5 millió dollárért ment el, szemben a becsült árral, amelyet 700 ezer és 900 ezer dollár között állapítottak meg. Id. Ambrosius Bosschaert virágcsendélete a becsült értékhatárokon belül maradva, 3 millió dollárért kelt el. (Az eladási árak tartalmazzák a jutalékokat is.)

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

 

Elisabeth-Louise Vigée Le Brun: Portrait of Muhammad Dervish Khan, full-length, holding his sword in a landscape (Forrás: Sotheby's)Ma, január 31-én napközben zajlik a Master Paintings and Sculpture Day Sale, ami várhatóan további szép eredményeket hoz majd. A kiemelt tételek között szerepel egy késő 17./kora 18. századi terrakotta szobor, Giuseppe Maria Mazza alkotása, a Dávid győzedelmeskedik Góliát felett (becsült ára: 180 ezer - 220 ezer dollár). Id. Jan Brueghel részletgazdag virágcsendélete is komoly érdeklődésre tarthat számot, becsült ára 70 ezer - 90 ezer dollár. Kiemelt tétel továbbá egy Tiziano műhelyéből származó festmény, a Danaé, előképe Tiziano 1544-es eredetije. A nagyméretű olajfestmény becsült ára 80 ezer - 120 ezer dollár.

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

 

id. Jan Brueghel: Still life of roses and other flowers in a bowl and a vase, on a ledge (forrás: Lot-Art)


Mindeközben pedig február 5-ig lehet online licitálni az Old Masters online aukción, ahol kisebb nevek és mérsékeltebb árak várják a potenciális vásárlókat.

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Sotheby's, The Art Newspaper, Barnebys


Source: Portfolio.hu
More news
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.