Detailed search

Rekordokat dönthet Frida Kahlo festménye a Sotheby’s őszi aukcióján

Frida Kahlo: Diego y yo. Forrás: Artnews

 

Frida Kahlo önarcképe előreláthatólag rekordot fog dönteni a Sotheby’s aukcióján idén ősszel. Az aukciósház áruba bocsátja Kahlonak Diego y yo című 1949-es képét a modern művészet estéjének árverésén novemberben New Yorkban. A műalkotást 30 millió dolláros eladási árra becsülik, ami több mint háromszorosa a művész aukciós mérföldkövének, a 8 millió dollárért elkelt alkotásának, amit 2016-ban ért el.

A hamarosan aukcióra kerülő festmény könnyes szemmel ábrázolja a művészt a közönség számára, a homloka közepén pedig a férje, a mexikói festő Diego Rivera, egy harmadik szemmel látható. A képet egy New York-i gyűjtő leszármazottja árulja, és 30 év után most hozzák először piacra. A jelenlegi eladó az előző tulajdonostól örökölte a festményt, aki 1990-ben vásárolta meg a Sotheby’s-től 1,4 milló dollárért. Az aukció előtt a Chicagó-i író és kritikus Florence Arquin birtokában volt, aki barátja volt Riveranak és Kahlonak.

„Érzelmileg nyilvánvaló, mégis komplex” – így jellemzik az alkotást, Brooke Lampley, a Sotheby’s elnöke pedig úgy fogalmazott, a Diego y yo című festmény egy „kifejező alkotása azoknak a kevés művészek egyikének, akinek hatása befolyásolja az egész képzőművészet világát, illetve a populáris kultúrát.” Valamint hozzátette, hogy a műtárgy eladása váltást jelent abban, hogy az aukciós ház hogyan közelíti meg a legnagyobb aukciós eladásokat. 2017 óta az aukciós ház igyekszik beolvasztani a modern és kortárs aukcióiba minél több Latin-Amerikai művet, és ez előző években arra összpontosított, hogy olyan művészet alkotásait helyezze előtérbe, akiket történelmileg alulértékeltek, különösen nőket és más etnikai csoportba tartozókat.

Kahlo Diego y yo-ja nemcsak a művész eladási rekordját fogja megdönteni, hanem valószínűleg ez lesz a világ legdrágábban eladott Latin-Amerika festménye. A jelenlegi rekordot Rivera The Rivals című festménye tartja, amit a Christie’s aukcióján adtak el 2019-ben közel 10 millió dollárért. Valamint, ha a festmény eléri a megbecsült 30 millió dolláros eladási küszöböt, akkor az egyik legdrágábban eladott, női művész által eladott műalkotássá válik.

Október 7-én a Diego y yo Hong Kong-ban lesz nyilvánosan kiállítva. Azután pedig Londonba költözik, mielőtt novemberben a végleges úticélt, New York-ot eléri az aukciót megelőző napokban.

 

Forrás: Artnews

More news
Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

2021-10-14
A Liget Budapest Projekt 2021. október 9-én közzétette a Nemzeti Galéria új épületének látványtervét. Az épületet a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte. Ezen a napon az Art Market Budapest helyszínén, a műtárgy.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.