Detailed search

Rendhagyó művészi receptek – Andy Warhol szatirikus szakácskönyve hamarosan kalapács alá kerül

Andy Warhol magánkiadású paródia-szakácskönyve, a Wild Raspberries (Vadmálnák, 1959) a Bonhams online aukcióján, New Yorkban kerül árverésre március 22-én. Az előrejelzések szerint 30.000 és 50.000 dollár közötti árért kel majd el.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959) – a „Piglet” (Malac) elkészítésének receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

A rendkívül kis számban megjelent (a könyvből összesen csak 34 példány készült), szatirikus szakácskönyv az haute cuisine kultúráját figurázza ki. A vicces szakácskönyvbe a fiatal Andy Warhol Suzie Frankfurt belsőépítésszel együtt írt recepteket, a szövegeket kiegészítő, elragadó elírásokkal teli kalligráfiákat a művész édesanyja, Julia Warhol készítette.

Ez volt az utolsó azon könyvek közül, amiket Warhol az 1950-as években tervezett, még mielőtt 1962-ben figyelemreméltó hírnévre tett szert azokkal a Pop-art kompozíciókkal, amiken a Campbell levese és a Coca-Cola szerepeltek. Azokban az időkben, amikor kereskedelmi rajzolóként dolgozott, lehetősége nyílt arra, hogy hódoljon könyvtervezői kreativitásának.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Chocolate Balls a la Chambord” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

A Wild Raspberries a populáris kultúra tükrében állítja pellengérre az haute cuisine, azaz a magas konyhaművészet kultúráját.

A receptek rendkívül rendhagyó és bizarr instrukciókkal látják el a lelkes szakácsot. Az „Omlet Greta Garbo” receptje szerint ezt az ételt mindig egyedül szükséges elfogyasztani egy gyertyafényes szobában. A „Geflte of Fighting Fish” receptje arra szólítja fel a reménybeli szakácsot, hogy eressze be a halakat a tengervízbe, és engedje meg nekik, hogy addig harcoljanak egymással, amíg teljesen ki nem csontozzák egymást. Ezt követően a csont nélküli hússzeleteket fehérborban kell összekeverni, majd kissé hűtött állapotban kell szolgálni. A „Szárított őzbak” receptjében pedig a következő olvasható: a rajtaütés során lelőtt őzbak sokkal jobb ízű, mint az az őzbak, amit egy üldözést követően ölnek meg.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Salade de alf Landon” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

Darren Sutherland a Bonhams-tól elmondta a Guardiannak, hogy „a könyvek tökéletesen visszaadják a Warhol művészetére jellemző csintalanságot és pajkosságot. A szövegek a tréfa szellemében, de az önreklám céljával is készültek, hiszen Warhol gyakran adta ezeket a könyveket karácsonyi ajándék gyanánt barátainak és ügyfeleinek, akiknek grafikai terveket készített. Néhány példányt kedvenc fagylaltboltján, a Serendipity-n keresztül adott el, ami titokban művészeti galériaként is funkcionált.”

A Serendipity-ben találkozott először Warhol és Frankfurt; a nő azt követően nyomozta le Warholt, miután ámulatba ejtette a férfi egy festménye egy étteremben. Szakácskönyvük címével Ingmar Bergman 1957-es filmje, a Wild Strawberries (Vadeprek) előtt adóznak tisztelettel.

Frankfurt 1997-ben, a könyv újrakiadásakor így írta le a művészeti alkotást az Observer-nek: „Nagyon szép, de egy kicsit ostoba.” Warhollal közös könyvét így jellemezte: „egy vicces szakácskönyv olyan embereknek, akik nem főznek.”

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Gardoons a la Mousseline” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

Azt a másolatot, amit most eladásra kínálnak D. D. Ryannek dedikálták, akit a Bonhams úgy mutat be, mint egy „divatikon”-t, egy olyan személyt, aki „jó anekdotázó, jól öltözött és aki gyakran megfordult Richard Avedon, Halston, Cole Porter és Andy Warhol köreiben New Yorkban”.

Forrás: artnet

More news
Több mint 400 millió forintot keresett valaki egy pixelen

Több mint 400 millió forintot keresett valaki egy pixelen

2021-04-15
Csaknem 17 millió dollárért (5,1 milliárd forint) találtak gazdára a Pak nevű digitális művész nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált műalkotásai a Sotheby's szerdán zárult online aukcióján.A The Fungible Collection

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.