Detailed search

Rendhagyó művészi receptek – Andy Warhol szatirikus szakácskönyve hamarosan kalapács alá kerül

Andy Warhol magánkiadású paródia-szakácskönyve, a Wild Raspberries (Vadmálnák, 1959) a Bonhams online aukcióján, New Yorkban kerül árverésre március 22-én. Az előrejelzések szerint 30.000 és 50.000 dollár közötti árért kel majd el.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959) – a „Piglet” (Malac) elkészítésének receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

A rendkívül kis számban megjelent (a könyvből összesen csak 34 példány készült), szatirikus szakácskönyv az haute cuisine kultúráját figurázza ki. A vicces szakácskönyvbe a fiatal Andy Warhol Suzie Frankfurt belsőépítésszel együtt írt recepteket, a szövegeket kiegészítő, elragadó elírásokkal teli kalligráfiákat a művész édesanyja, Julia Warhol készítette.

Ez volt az utolsó azon könyvek közül, amiket Warhol az 1950-as években tervezett, még mielőtt 1962-ben figyelemreméltó hírnévre tett szert azokkal a Pop-art kompozíciókkal, amiken a Campbell levese és a Coca-Cola szerepeltek. Azokban az időkben, amikor kereskedelmi rajzolóként dolgozott, lehetősége nyílt arra, hogy hódoljon könyvtervezői kreativitásának.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Chocolate Balls a la Chambord” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

A Wild Raspberries a populáris kultúra tükrében állítja pellengérre az haute cuisine, azaz a magas konyhaművészet kultúráját.

A receptek rendkívül rendhagyó és bizarr instrukciókkal látják el a lelkes szakácsot. Az „Omlet Greta Garbo” receptje szerint ezt az ételt mindig egyedül szükséges elfogyasztani egy gyertyafényes szobában. A „Geflte of Fighting Fish” receptje arra szólítja fel a reménybeli szakácsot, hogy eressze be a halakat a tengervízbe, és engedje meg nekik, hogy addig harcoljanak egymással, amíg teljesen ki nem csontozzák egymást. Ezt követően a csont nélküli hússzeleteket fehérborban kell összekeverni, majd kissé hűtött állapotban kell szolgálni. A „Szárított őzbak” receptjében pedig a következő olvasható: a rajtaütés során lelőtt őzbak sokkal jobb ízű, mint az az őzbak, amit egy üldözést követően ölnek meg.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Salade de alf Landon” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

Darren Sutherland a Bonhams-tól elmondta a Guardiannak, hogy „a könyvek tökéletesen visszaadják a Warhol művészetére jellemző csintalanságot és pajkosságot. A szövegek a tréfa szellemében, de az önreklám céljával is készültek, hiszen Warhol gyakran adta ezeket a könyveket karácsonyi ajándék gyanánt barátainak és ügyfeleinek, akiknek grafikai terveket készített. Néhány példányt kedvenc fagylaltboltján, a Serendipity-n keresztül adott el, ami titokban művészeti galériaként is funkcionált.”

A Serendipity-ben találkozott először Warhol és Frankfurt; a nő azt követően nyomozta le Warholt, miután ámulatba ejtette a férfi egy festménye egy étteremben. Szakácskönyvük címével Ingmar Bergman 1957-es filmje, a Wild Strawberries (Vadeprek) előtt adóznak tisztelettel.

Frankfurt 1997-ben, a könyv újrakiadásakor így írta le a művészeti alkotást az Observer-nek: „Nagyon szép, de egy kicsit ostoba.” Warhollal közös könyvét így jellemezte: „egy vicces szakácskönyv olyan embereknek, akik nem főznek.”

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Gardoons a la Mousseline” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

Azt a másolatot, amit most eladásra kínálnak D. D. Ryannek dedikálták, akit a Bonhams úgy mutat be, mint egy „divatikon”-t, egy olyan személyt, aki „jó anekdotázó, jól öltözött és aki gyakran megfordult Richard Avedon, Halston, Cole Porter és Andy Warhol köreiben New Yorkban”.

Forrás: artnet

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.