Detailed search

Robbie Williams eladja 13 millió dollárt érő Banksy műveit

A Robbie Williams tulajdonában lévő Banksy művek márciusban kerülnek árverésre a Sotheby's londoni aukcióján. A három műalkotást együttesen 10 millió font (13,6 millió dollár) értékben kínálják majd az aukción.

A jól ismert művek a 2002-ben készült Girl with Balloon (ez egy korábbi kiadása annak a műnek, amelyet egy 2018-as árverés közben a keretbe épített vágószerkezet felszabdalt), valamint a 2005-ös Vandalized Oils és a Kissing Coppers. Ez az első alkalom, hogy a brit popsztár a saját műgyűjteményéből származó alkotásokat kínál eladásra. A Financial Times szerint Williams közvetlenül a művésztől vásárolta meg ezeket a műveket, évekkel azelőtt, hogy Banksy berobbant volna a piacra.

Mindegyik alkotás a visszavonult művész ikonikus utcai művészetének egy-egy változata, amely a 2000-es évek elején jelent meg Nagy-Britanniában, különböző helyszíneken. A Girl with Balloon először 2002-ben volt látható a Waterloo Bridge alatt, míg a Vandalized Oils ugyanabban az évben a kelet-londoni Whitecross Street Marketben jelent meg. A Kissing Choppers eredetileg egy brightoni pub falán tűnt fel 2004-ben. Williams szerint a darabok „három dolgot ötvöznek, amik számomra kedvesek: a hip-hop kultúrát, a játékosságot és a komédiát”.

A festmények a Sotheby's március 2-án megrendezésre kerülő, „The Now” elnevezésű londoni aukciójának kiemelt darabjai közé tartoznak. A Banksy művek mindegyikének becsértéke 2 millió font (2,7 millió dollár) és 3,5 millió font (4,8 millió dollár) között mozog, illeték nélkül. Williamsnek több Banksy műalkotás is van a gyűjteményében, amelyeket egyelőre szeretne megtartani.

Hugo Cobb, a „The Now” részleg vezetője elmondta: „Gyűjtői szempontból Banksy korábban nagyon-nagyon speciális kategória volt. Nagyon sokáig csak egy kis csoport, főként britek gyűjtötték Banksyt. Az elmúlt négy-öt évben azonban az érdeklődés robbanásszerű növekedését tapasztaltuk.”

Williams, aki popzenei karrierjét az 1990-es években kezdte, sikeres szólóénekes lett, és számos slágert adott ki. A Financial Timesnak elmondta, hogy azért adja el a három Banksy művet, hogy finanszírozza saját művészeti projektjét, amelyet idén indít. Ezen kívül fel szeretne szabadítani némi helyet a gyűjteményében, hogy „új emberek új művészetébe” tudjon befektetni.

A három alkotás jelenleg New Yorkban látható, majd február elején Hongkongban is megtekinthetőek lesznek, a március 2-i árverésre Londonba fognak visszautazni.

 

Forrás: Artnet

Címlapkép: Robbie Williams Banksy két alkotásával (Girl with Balloon és Kissing Coppers). Forrás: The Times UK

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.