Detailed search

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

Kép forrása

Az itthoni nyitásokról egyelőre nem derült ki pontos dátum, előreláthatólag június második felében, a veszélyhelyzet megszűnésével egyidőben lesznek látogathatóak a hazai kulturális intézmények. A szomszédos Ausztria az elsők között volt Európában, ahol már májusban kinyitott számos múzeum. Hogy néhányat említsünk: már várja látogatóit a Kunsthistorisches Museum, az Albertina, az Albertina Modern, a Leopold Museum és az Unteres Belvedere. Az ország számos további intézmény megnyitását tervezi a következő hetekben. Sabine Haag, a Kunsthistorisches Museum igazgatója az artnet által közölt levelében kifejti, hogy habár gazdaságilag nem biztos, hogy megéri az újranyitás, hiszen az turisták nélkül történik, az emberek már vágynak arra, hogy visszatérhessenek a múzeumokba. Ugyanakkor fennáll az veszélye annak is, hogy a kiállításlátogatást többen potenciálisan veszélyes dolognak fogják tartani mostanában. A kötelező távolságtartás miatt egyszerre 900 ember tartózkodhat a bécsi Szépművészeti múzeumban, tehát most valóban optimálisak a körülmények ahhoz, hogy meg lehessen nézni alaposan a műalkotásokat.      Az ausztriai múzeumnyitások azért is lehetnek érdekesek  a számunkra, mert június 5-étől már korlátozásmentesen utazhatunk az országba.

Németországban hasonlóan korán újranyitottak a múzeumok, Berlinben május 12-én már látogatható volt például a Gemäldgalerie és a Pergamonmuseum is.

Hogy hogyan lehet rábírni a látogatókat a távolságtartásra? A firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore látogatói olyan nyakba akasztható kütyüket kapnak, amely figyelmezteti őket, ha túl közel mennének egymáshoz. Május 19-én a torinói Castello di Rivoli egyike volt az első olasz intézményeknek, amely kitárta kapuit a látogatók előtt. „A múzeumok gondosan irányított helyek, amelyek arra lettek tervezve, hogy megvédjék a műveket az emberektől. Átalakítani ezt úgy, hogy megvédje az embereket az emberektől, már csak egy kis lépés.” Mondta az igazgató, Carolyn Christov-Bakargiev. A firenzei Uffizi június 3-án nyitott, belépni lázmérés után, maszkban lehetséges, legalább 1,8 méteres távolságot tartva. A velencei Peggy Guggenheim Collection június 2-án, a Vatikáni Múzeum pedig egy nappal korábban. Utóbbi normál látogatószámának a 10%-át, 1600 főt engedett be a falai közé. A szerencsés látogatók az elsők, akik megtekinthették a felújított Raffello-freskókat a Konstantin-teremben.

A franciaországi intézmények június 2-ától nyithattak ki, a Louvre azonban csak július 6-ától fogad látogatókat. A The Art Newspaper értesülései szerint az angliai múzeumok várhatóan júliusban nyithatnak újra, a harmadik lépcsővel egyidőben. A kisebb kereskedelmi galériák és az aukciósházak már júniusban kinyithatnak. A madridi Prado június 6-án nyit újra, méghozzá egy újrarendezett állandó kiállítással. Azonban a tervek szerint szeptember 13-ig a múzeumnak csak bizonyos részei lesznek látogathatók. Amszterdamban a Rijksmuseum és a Van Gogh Museum is június 1-én nyitott meg. Utóbbi igazgatója, Emilie Gordenker így nyilatkozott: „A művészet az, különösen Vincent  van Gogh művészete, ami összeköt minket, biztonságot és reményt nyújt.”

A múzeumoknak, kulturális intézményeknek a bezárás komoly anyagi károkat is okozott. A Rijksmuseum igazgatója például azt nyilatkozta, hogy a múzeum a bezárás óta nagyjából napi 1 millió eurótól esett el. Az UNESCO és az ICOM által készített tanulmányok szerint világszerte a múzeumok 13%-a végleg zárva maradhat a járvány következtében.

Az újranyitásokat követő fontos kérdés azonban az, hogy mikor térhetünk vissza a már megszokott múzeumi élményhez, hiszen a korlátozások jelentősen módosítják azt. Bár vitathatatlan, hogy a mérsékelt embertömeg sokaknak kellemes élmény lehet.

 

Szerző: műtárgy.com

More news
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.