Detailed search

Sötét ragyogás – Plugor Sándor emlékkiállítása a Vigadóban

Nyolcvan éve született Plugor Sándor erdélyi festő- és grafikusművész. Születésének évfordulóján, március 4-én nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia által rendezett emlékkiállítás a műveiből, amelyen a változatos életmű legfontosabb állomásaival ismerkedhetünk meg. A tárlatot könyvkatalógus megjelenése is kíséri.

20200304_Plugor_Sándor_emlékkiállítás_és_könyvbemutató_5
Kép forrása: MMA

Plugor Sándor 1940-ben született a háromszéki Kökösön. Gyermekkorának és szülőfalujának maradandó élménye megmutatkozik a vásznain. Művészetére a falusi gyermekkoron túl édesapja hadifogságból való hazatérése is hatott. Marosvásárhelyen járt képző- és zeneművészeti középiskolába, majd a kolozsvári Ion Andreescu Főiskolán folytatott tanulmányokat, ahol mestere Miklóssy Gábor volt. Szervátiusz Jenő is tanította. Rajztanárként, folyóiratok grafikai felelőseként, díszlet- és kosztümtervezőként, valamint muzeográfusként is dolgozott. Külföldi útjai, kiállításai, nemzetközi alkotótáborokon való részvétele is formálta a látásmódját, művészi kifejezőrendszerét. Többek között nagy hatással volt rá a New York-i Metropolitan Múzeumban az afroamerikai szobrászat és a törzsi kultúra megjelenése.

Plugor Sandor album_B1

Plugor Sándor változatos műfajokban dolgozott, életművében az olaj- és temperafestmények éppúgy megtalálhatók, mint a tusrajzok, fémkarcok vagy éppen a monotípiák.  Az idő múlása, az öregedés folyamata is foglalkoztatta, ennek bizonyítéka a Szilágyi Domokos költővel közösen készített Öregek könyve. Művei tanúsítják az emberi sorsok iránti fogékonyságát, az idősekkel, embertársaival szembeni empátiáját. Lendületesen megfestett lovai emberi jelképek, gyermekkori élményeiből táplálkoznak. A lósorozat és az irodalmi ihletésű metszetek után, élete utolsó éveiben nagyméretű képeket, tusrajzokat készített. Munkáinak első pillantásra komornak tűnő világában megcsillan a humor és a remény lehetősége is. Művei számos közgyűjteményben szerepelnek, többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is találkozhatunk velük.

A kiállítást kísérő, Plugor Sándor című albumban az életrajz legfontosabb állomásai, színes reprodukciók, valamint tanulmányok is segítik a művész iránt érdeklődőket az eligazodásban. A kötet szerkesztője Plugor Magor.

Plugor Sándor (1940-1999) emlékkiállítása.

A kiállítás kurátora: Miklóssy Mária

Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza

Megtekinthető: 2020. március 5. – 2020. április 19.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.