Detailed search

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket

A szecesszió volt az első olyan stílusirányzat, amely különösen nagy hangsúlyt fektetett a használati tárgyak művészi megformálására. A műtárgy.com tavaszi szecessziós ajánlója most a századforduló polgári stílusának olyan alkotásaiból válogat, amelyek nem pusztán dísz-, hanem használati tárgyak is.

A szecessziót, a 19. és 20. század fordulójának domináns stílusirányzatát az az érdekes ellentmondás jellemzi, hogy miközben a stílus a városból és a bevett társadalmi normák közül való kivonulást hirdette (maga a szecesszió szó is kivonulást jelent), addig a szecessziós stílusjegyekben alkotók elsősorban a nagyvárosi közép- és felsőbb osztályok számára készítettek használati és dísztárgyakat.

A szecesszió másik izgalmas vonása az, hogy ez volt az első olyan stílusirányzat, amelyben az iparművészeti és dizájn tárgyak voltak dominánsabbak. Míg a korábbi korok stílusai - gondoljunk csak a gótikára, a barokkra vagy a historizmusra - elsősorban festészetük és az építészetük miatt maradtak emlékezetesek, addig a szecesszió esetében a tradicionálisan kisműfajoknak nevezett művészeti formák mutatták meg, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük.

Az alábbiakban olyan szecessziós dizájntárgyakból válogatunk, amelyekre hamarosan licitálhatnak a tavaszi aukciós szezonban.

Ezen a századfordulós német szecessziós gyertyatartópáron a stílusirányzat számos jellemzője figyelhető meg a dinamikus, hullámos vonalvezetéstől a növényi motívumok gazdag használatáig.

1. Szecessziós gyertyatartópár

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a névjegytartó - már maga a funkció is erősen jelzi, hogy a társadalom melyik osztályának készülhetett - a pâte de verre nevű, a szecesszióban gyakorta használt különleges üvegtechnikával készült, amely során különböző, fémoxiddal színezett üvegporokból készítenek üvegpasztát, amelyet formába öntenek.

2. Francia szecessziós névjegytartó - Pihenő szalamandra

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ennek a bécsi szecessziós lámpának a növényi levelekből font, félgömb formájú felső része a szecesszió egyik iskolapéldája, de a lámpa talpánál személődő két tacskó egy játékosabb vonalat is beemel a műbe.

Szecessziós asztali lámpa

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a különleges, mechanikusan is működő pianínó a századforduló egyik legsikeresebb zenegép készítőjének, Ludwig Hupfeldnek a gyárából került ki, amelynek épp a Phonola zongora volt az egyik zászlóshajója.

4. Phonola Hupfeld gépzongora

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a Zsolnay váza minden bizonnyal az 1902. évi torinói világkiállításra készült sorozathoz tartozott, amelynek madár- és kisállat dekorációval díszített darabjait "Venezian"-nak és "Valentia"-nak is nevezték.

5. Zsolnay szecessziós gömbváza, a Venezian-sorozatból

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Source: Portfolio.hu
More news
Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

2019-08-13

A mutargy.com és a Műtárgybefektetés.hu elindítja ART Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.