Detailed search

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket

A szecesszió volt az első olyan stílusirányzat, amely különösen nagy hangsúlyt fektetett a használati tárgyak művészi megformálására. A műtárgy.com tavaszi szecessziós ajánlója most a századforduló polgári stílusának olyan alkotásaiból válogat, amelyek nem pusztán dísz-, hanem használati tárgyak is.

A szecessziót, a 19. és 20. század fordulójának domináns stílusirányzatát az az érdekes ellentmondás jellemzi, hogy miközben a stílus a városból és a bevett társadalmi normák közül való kivonulást hirdette (maga a szecesszió szó is kivonulást jelent), addig a szecessziós stílusjegyekben alkotók elsősorban a nagyvárosi közép- és felsőbb osztályok számára készítettek használati és dísztárgyakat.

A szecesszió másik izgalmas vonása az, hogy ez volt az első olyan stílusirányzat, amelyben az iparművészeti és dizájn tárgyak voltak dominánsabbak. Míg a korábbi korok stílusai - gondoljunk csak a gótikára, a barokkra vagy a historizmusra - elsősorban festészetük és az építészetük miatt maradtak emlékezetesek, addig a szecesszió esetében a tradicionálisan kisműfajoknak nevezett művészeti formák mutatták meg, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük.

Az alábbiakban olyan szecessziós dizájntárgyakból válogatunk, amelyekre hamarosan licitálhatnak a tavaszi aukciós szezonban.

Ezen a századfordulós német szecessziós gyertyatartópáron a stílusirányzat számos jellemzője figyelhető meg a dinamikus, hullámos vonalvezetéstől a növényi motívumok gazdag használatáig.

1. Szecessziós gyertyatartópár

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket




Ez a névjegytartó - már maga a funkció is erősen jelzi, hogy a társadalom melyik osztályának készülhetett - a pâte de verre nevű, a szecesszióban gyakorta használt különleges üvegtechnikával készült, amely során különböző, fémoxiddal színezett üvegporokból készítenek üvegpasztát, amelyet formába öntenek.

2. Francia szecessziós névjegytartó - Pihenő szalamandra

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket




Ennek a bécsi szecessziós lámpának a növényi levelekből font, félgömb formájú felső része a szecesszió egyik iskolapéldája, de a lámpa talpánál személődő két tacskó egy játékosabb vonalat is beemel a műbe.

Szecessziós asztali lámpa

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket




Ez a különleges, mechanikusan is működő pianínó a századforduló egyik legsikeresebb zenegép készítőjének, Ludwig Hupfeldnek a gyárából került ki, amelynek épp a Phonola zongora volt az egyik zászlóshajója.

4. Phonola Hupfeld gépzongora

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket




Ez a Zsolnay váza minden bizonnyal az 1902. évi torinói világkiállításra készült sorozathoz tartozott, amelynek madár- és kisállat dekorációval díszített darabjait "Venezian"-nak és "Valentia"-nak is nevezték.

5. Zsolnay szecessziós gömbváza, a Venezian-sorozatból

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket




Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.