Detailed search

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket

A szecesszió volt az első olyan stílusirányzat, amely különösen nagy hangsúlyt fektetett a használati tárgyak művészi megformálására. A műtárgy.com tavaszi szecessziós ajánlója most a századforduló polgári stílusának olyan alkotásaiból válogat, amelyek nem pusztán dísz-, hanem használati tárgyak is.

A szecessziót, a 19. és 20. század fordulójának domináns stílusirányzatát az az érdekes ellentmondás jellemzi, hogy miközben a stílus a városból és a bevett társadalmi normák közül való kivonulást hirdette (maga a szecesszió szó is kivonulást jelent), addig a szecessziós stílusjegyekben alkotók elsősorban a nagyvárosi közép- és felsőbb osztályok számára készítettek használati és dísztárgyakat.

A szecesszió másik izgalmas vonása az, hogy ez volt az első olyan stílusirányzat, amelyben az iparművészeti és dizájn tárgyak voltak dominánsabbak. Míg a korábbi korok stílusai - gondoljunk csak a gótikára, a barokkra vagy a historizmusra - elsősorban festészetük és az építészetük miatt maradtak emlékezetesek, addig a szecesszió esetében a tradicionálisan kisműfajoknak nevezett művészeti formák mutatták meg, hogy mennyi lehetőség rejlik bennük.

Az alábbiakban olyan szecessziós dizájntárgyakból válogatunk, amelyekre hamarosan licitálhatnak a tavaszi aukciós szezonban.

Ezen a századfordulós német szecessziós gyertyatartópáron a stílusirányzat számos jellemzője figyelhető meg a dinamikus, hullámos vonalvezetéstől a növényi motívumok gazdag használatáig.

1. Szecessziós gyertyatartópár

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a névjegytartó - már maga a funkció is erősen jelzi, hogy a társadalom melyik osztályának készülhetett - a pâte de verre nevű, a szecesszióban gyakorta használt különleges üvegtechnikával készült, amely során különböző, fémoxiddal színezett üvegporokból készítenek üvegpasztát, amelyet formába öntenek.

2. Francia szecessziós névjegytartó - Pihenő szalamandra

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ennek a bécsi szecessziós lámpának a növényi levelekből font, félgömb formájú felső része a szecesszió egyik iskolapéldája, de a lámpa talpánál személődő két tacskó egy játékosabb vonalat is beemel a műbe.

Szecessziós asztali lámpa

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a különleges, mechanikusan is működő pianínó a századforduló egyik legsikeresebb zenegép készítőjének, Ludwig Hupfeldnek a gyárából került ki, amelynek épp a Phonola zongora volt az egyik zászlóshajója.

4. Phonola Hupfeld gépzongora

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Ez a Zsolnay váza minden bizonnyal az 1902. évi torinói világkiállításra készült sorozathoz tartozott, amelynek madár- és kisállat dekorációval díszített darabjait "Venezian"-nak és "Valentia"-nak is nevezték.

5. Zsolnay szecessziós gömbváza, a Venezian-sorozatból

Szecessziós műtárgyak várják a liciteket
Source: Portfolio.hu
More news
A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

2019-05-20

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a BÁV 74. Művészeti Aukciója május 14-én és 15-én, ahol a nagy festőklasszikusok mellett, mint Zichy Mihály, Mednyánszky László és Szinyei Merse Pál a szecessziós Zsolnay kerámiáké, illetve a nagyértékű befektetési brilles ékszereké volt a főszerep. A legmagasabb áron, 31,2 millió forintért Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el. Az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

2019-05-15

Kárpáti Tamás festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Vigadóban. A Credo című tárlaton az alkotó mintegy hatvan táblaképe és tíz bronz kisplasztikája mellett az életművet kísérő dokumentumokat is megtekinthetik az

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

2019-05-14

Újabb értékes festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum. Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című művét a kormány támogatásával vásárolhatta meg az intézmény. A csaknem életnagyságú, 1903-as akt 12,3 millió dollárért, tehát mintegy 3,5 milliárd forintért került a múzeum gyűjteményébe. Ezzel túlszárnyalva a nemrégiben aukción megvásárolt Van Dyck-képet, a Stuart Mária Henrietta esküvői portréját is, amely 2,1 milliárd forintért lett a Szépművészeti gyűjteményének része.

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

2019-05-13
A bútorok körbevesznek minket, jelenlétük annyira természetes, sőt, szükségszerű, hogy nem sokszor gondolunk rájuk a műtárgyaknál megszokott szempontok szerint. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján több programon is lehetősé

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.