Detailed search

Személyes relikviák Göncz Árpád és felesége hagyatékából: valódi különlegességek az aukción

Egy élet során számtalan érdekes műtárgy és személyes relikvia összegyűlhet, különösen igaz ez akkor, ha egy olyan tartalmas és sokrétű életútról, pályáról van szó, mint amilyen a 2015-ben elhunyt egykori köztársasági elnök, Göncz Árpádé. Az író, műfordító és államférfi, valamint felesége, az idén júniusban elhunyt Göntér Mária Zsuzsanna hagyatékának kincsei kerülnek kalapács alá most novemberben. Az örökösök az árverésen befolyó összeget a Göncz Árpád Alapítvány javára ajánlják fel.,

Portré, pl. 161. tétel

Az alapítványt a házaspár négy gyermeke hozta létre 2012-ben, azzal a szándékkal, hogy előmozdítsák az álamférfi életének és munkásságának bemutatását, tanulmányozását, valamint segítsék az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolását.

Az elnöki időszak hivatalos ajándékai ma már a Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják, míg a személyes ajándékok egy részét még életükben értékesítették hasonló módon a Kézenfogva Alapítvány javára.

A mostani aukción Göncz Árpád és Göntér Zsuzsa több mint hatvan éven át tartó közös útjának beszédes tárgyi emlékei, a nekik ajánlott személyes ajándékok, az egészen a halálukig őrzött, szívüknek kedves darabok kerülnek elárverezésre. A tételek rendkívül széles skálán mozognak, így mindenki megtalálhatja köztük a számára érdekes darabot. Míves népművészeti és képzőművészeti alkotások éppúgy szerepelnek a felhozatalban, mint Göncz Árpád díszdoktori- vagy épp Zsuzsanna alkalmi ruhája, de az olyan kuriózumok sem hiányoznak, mint Prága városának díszdobozos kulcsa, illetve az angol királynő tiszteletére rendezett ebéd menüsora, amelyet szintén díszdoboz őriz.

069
Prága városának kulcsa díszdobozban, 69. tétel

A gyűjtők kiemelt figyelmére tarthatnak számot a köztársasági elnöki időszak tárgyai, köztük például az 1992-es barcelonai olimpia Göncz Árpád nevére küldött meghívója vagy az érdekességek sorát gazdagító, az 1998-as Fülöp-szigeteki, háromnapos látogatásának alkalmából kapott, dátummal ellátott rendszámtábla.

078_3
Olimpiai meghívó Göncz Árpád nevére, Barcelona 1992, 78. tétel

A sportokat kedvelő és támogató köztársasági elnök a Magyar Olimpiai Bizottságtól kapta az aukció egyik legértékesebb műtárgyát, Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kardját néző huszár című bronz kisplasztikáját. A 42 centis szobor márvány talapzatán a MOB ajánlása olvasható.

134
Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Kardját néző Huszár a Magyar Olimpiai bizottságtól (Göncz Árpádnak dedikálva) 134. tétel

A házaspár személyes tárgyai közé tartozik ez a rézből készült, 18x8 cm-es fali jelzőcsengő, amely éveken át Göncz Árpád használatában volt.

059
Fali jelzőcsengő Göncz Árpád használatában, 59. tétel

Az egyes tárgyaknak külön értéket ad az, hogy azok kifejezetten Göncz Árpád vagy épp Göntér Zsuzsa részére lettek dedikálva. Így van ez a budapesti parlamentet ábrázoló 22x26 cm-es gobelin esetében is, amely díszdobozban kerülhet új tulajdonosához.

072
Ábrázolás a budapesti parlamentről díszdobozban (Göncz Árpádnak dedikálva) 72. tétel

Az 1992-ben készült, 22 cm magas pálinkásbutykoson a napraforgó-motívum mellett ajánlás is szerepel: „Göncz Árpád úrnak tisztelettel”.

1992 pálinkásbutykos (Göncz Árpádnak dedikálva), 19. tétel

A további tételeket is érdemes megtekinteni, mert segítségükkel egy tevékeny élet egyes állomásai rajzolódhatnak ki a szemünk előtt. Az aukció további műtárgyai itt találhatók. Az esemény online kerül lebonyolításra, a licitálás regisztrációt követően lehetséges.

Szerző: Műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.