Detailed search

Szenvedélyes műgyűjtő a világ második leggazdagabb embere

A napokban röppent fel a hír, hogy Bill Gates, amerikai üzletember, a Microsoft egyik alapítója, már nem a világ második leggazdagabb embere. Az előkelő pozícióból a (szintén impozáns) harmadik helyre egy francia mágnás, a luxustermékeket gyártó LMVH-t vezető Bernard Arnault szorította. A francia üzletember vagyonát 107,6 milliárd dollárra becsülték, kb. 200 millió dollárral többre, mint Gates-ét. (A Bloomberg július 17-i adatai szerint.) Az első helyen továbbra is Jeff Bezos, az Amazon alapítója áll, még a válását követően is, amely után volt felesége, McKenzie Bezos a világ negyedik leggazdagabb nője lett.

Szenvedélyes műgyűjtő a világ második leggazdagabb embere


Bernard Arnault (kép forrása: Widewalls, fotó: Martin Argyroglo)

Az Arnault által vezetett LMVH tulajdonában olyan márkák vannak, mint a Louis Vuitton, a Christian Dior, a Ginvechy és a Dom Perignon. A francia üzletemberről lehet tudni, hogy szenvedélyes műgyűjtő. Érdeklődésének középpontjában olyan nevek állnak, mint Pablo Picasso, Damien Hirst, Jean-Michael Basquiat és Andy Warhol. Több művészt is felkért az LMVH-márkákkal való együttműködésre, Richard Prince, Takashi Murakami és Jeff Koons táskákat tervezett a Louis Vuittonnak, illetve utóbbi még a Dom Perignonnal is együttműködött, különleges csomagolást álmodva meg az italnak.

Szenvedélyes műgyűjtő a világ második leggazdagabb embere


Fondation Louis Vuitton (kép forrása: World Art Foundations)

2014-ben Arnault megnyitotta a Fondation Louis Vuittont a nyugat-párizsi Bois de Boulogne-ban. Az intézmény épületét a sztárépítész Frank Gehry tervezte, az ő munkája többek között a titánötvözettel bevont bilbaói Guggenheim Múzeum épülete is. A Fondation Louis Vuittonban Arnault gyűjteményéből vannak kiállítások, illetve több gyűjtőóriástól és a világ nagy múzeumaiból is érkeznek műtárgyak. Az Artnews leírja, hogy Arnault úgy emlékszik, első műtárgyvásárlása egy Monet-festmény volt az 1980-as évek elején, ami nemcsak jó kép volt, hanem egy jó befektetés is. A gyűjtemény nagyobb részét a háború utáni és kortárs művek teszik ki.

Forrás: Artsy
Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.