Detailed search

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt

A kortárs művészetet sokszor éri az a vád, hogy érthetetlen dolgokat alkot. Bár a kortárs rajongói ezzel biztosan nem értenek egyet, azért a műtárgy.com mostani ajánlójába olyan alkotásokat válogattunk, melyek bárkit könnyen meggyőznek arról, hogy a kortárs művészet nem egy világtól elrugaszkodott dolog.

Ezek az alkotások egytől egyig olyan kortárs művek, melyeket jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki magának, vagy családja, barátai örömére, lakása díszítésére venne műtárgyat. A Vasarely művet kivéve mindegyik tradicionális médiummal, jellemzően olajjal vászonra készült, és jórészt figurális, ábrázoló művekről van szó. Az itt bemutatott alkotások mind licitálhatóak lesznek a következő hetek hazai aukcióin.

Victor Vasarely - aki Vásárhelyi Győző néven Pécsett született - az egyik leghíresebb magyar származású művész. Vasarely-nek a hazai műtárgypiacon jellemzően a sokszorosított grafikái szoktak felbukkanni, így ez a mintegy arasznyi méretű tárgy, plexi-szobor egy izgalmas kivételnek számít, amin a térbeliséget is kihasználva csillannak meg az op-art által nyitott művészi lehetőségek.

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt


Victor Vasarely: Object, Plexi, aluszál, 17 x 17 cm
Kikiáltási ár: 120.000 Ft


A Munkácsy-díjas Bikácsi Daniella festményein mindig van egyfajta lágy festőiség, ami kissé ködössé és titokzatossá teszi a képeit. Ez pedig jól illeszkedik a gyakran szürrealisztikus témaválasztásaihoz, mint amilyen ezen a képen a titokzatos, egy medence közepére helyezett zöld rókaszobor.

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt


Bikácsi Daniella: Teraszon, Olaj, vászon, 90 x 70 cm, Jelezve jobbra lent: Bikácsy
Kikiáltási ár: 280.000 Ft


Hecker Péter képeit mindig egy tettetett, megjátszott naivság hatja át, és ez adja a művei iróniájának az alapját is. Ezen a festményen például a vitorlásversenyt idéző Kék szalag cím alatt egy süllyedő hajót láthatunk a csendes Balatonon, és így a kép egyszerre idézni meg a romantikus tájképfestési tradíciót (mint Caspar David Friedrich: Jeges-tenger - A hajótörött reménye című képét), és teszi banálissá is azt.

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt


Hecker Péter: Kék szalag, Olaj, vászon, 75 x 110 cm, Jelezve a hátoldalon: Hecker 2012
Kikiáltási ár: 500.000 Ft


Radák Eszter, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára is, képén is egy balatoni nyarat láthatunk, de itt a vízi járművek skálájának a másik oldala, egy gumicsónak szerepel, ami a Radákra jellemző erős kuntúrokkal és színekkel került megfestésre.

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt


Radák Eszter: Gumicsónak, Olaj, vászon, 120 x 100 cm, Jelezve a hátoldalon: Radák 2008
Kikiáltási ár: 600.000 Ft


Boga Clementina pályája Kolozsvárról indult, és művészete a manapság kimondottan divatosnak számító kolozsvári festészeti iskola figuratív hagyományába illeszkedik. Ezen a képen is ezt az ábrázolási realizmust figyelhetjük meg, miközben a kép tárgya, a rollerező bábúk épp hogy túllépnek a hétköznapi valóságon.

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt


Boga Clementina: A légy, Olaj, vászon, 70 x 100 cm, Jelezve jobbra lent: Boga Clementina 2011
Kikiáltási ár: 200.000 Ft


A félig francia, félig magyar Merán Grisel Párizsban, a Montmartre-on él és dolgozik. Az ékszertervezői munkái, mint ez a karpánt, pedig egyszerre keresztezik az ötvös és a szobrászati tradíciók hagyományait, de mégis friss, kortárs darabok.

Szerethető kortárs alkotások a kalapács alatt


Grisea by Merán Grisel: Karpánt, Aranyozott ezüst, 7,40 g
Kikiáltási ár: 26.000 Ft

...
Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.