Detailed search

Szolid üzletmenet, izgalmas hangsúlyeltolódások a tavaszi aukciós szezonban

Az elmúlt hetek árverésein is született néhány kiemelkedő eredmény, de a legfontosabb fejlemény a kortárs művek piacának erőteljes élénkülése volt, derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.

Néhány kisebb árverés ugyan még hátravan a tavaszi szezonból, ezek azonban nagyságrendjüknél fogva már nem változtathatnak a kialakult összképen. Míg a beszámolók általában a kiemelkedő leütésekről, esetleg a váratlanul beragadt csúcstételekről szólnak, az idei izgalmakat inkább néhány piaci fejlemény okozta.
Első helyen a kortárs munkák kínálatának jelentős bővülése említendő, amivel nagyjából-egészében a kereslet is lépést tartott. Eldőlni látszik az idehaza éveken keresztül zajlott terméketlen vita arról, van-e, legyen-e helye a kortárs műveknek, ezen belül elsősorban az élő művészek alkotásainak az aukciós piacon. Erre csak igen lehet a válasz; s ha az valóban nem is túl szerencsés, hogy időnként még festékszagú alkotások pályája is aukciókon indul, a másodlagos piacnak nélkülözhetetlen csatornája az árverés. Idén tavasszal valamennyi kortárs témában érdekelt árverőház színre lépett és körük bővült is: a már 20 éves múltra visszatekintő Godot Galéria most először rendezett aukciót, kínálatában gondosan vegyítve befutott mesterek és ígéretes fiatalok munkáit. Ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy a két vezető képzőművészeti aukciósház egyike, az eddig jobbára a klasszikus modernekre összpontosító Virág Judit Galéria első ízben jelentkezett nagyobb, több tucat tételt felvonultató kortárs kínálattal, s hogy nem egyszeri kalandról van szó, azt jelzi a katalógusuk által beharangozott őszi, kizárólag háború utáni és kortárs műveknek szentelt aukciójuk).

Szolid üzletmenet, izgalmas hangsúlyeltolódások a tavaszi aukciós szezonban

 

Az élő művészek munkái közül Nádler István Háromszög A/2 című festményéért fizették a legmagasabb árat, 7,5 millió forintotA kortárs árveréseken a magyar neoavantgárd kiemelkedő alkotói, a szentendrei Vajda Lajos Stúdióból indult mesterek és a Pécsi Műhely tagjainak munkáiból volt a legnagyobb a kínálat. Tíz olyan, jelenleg is aktív alkotót találtunk, akiktől májusban élő aukciókon - azaz az online árveréseket figyelmen kívül hagyva - legalább öt tétel került kalapács alá. Az ő szereplésüket táblázatban foglaltuk össze, ami érdekes információkkal szolgál, ugyanakkor arra nem alkalmas, hogy az érintett művészek árszínvonalára, illetve áraik egymáshoz való viszonyára messzemenő következtetéseket vonjunk le, hiszen lehet, hogy néhány művésztől igen jelentős munkákra, míg másoktól inkább kisebb művekre lehetett licitálni. Annyi bizonyos, hogy a legnagyobb siker Nádler István szereplését kísérte, hiszen egyrészt ő hozta az élő művészek kategóriájában a szezon legmagasabb árát, másrészt az aukciókon gyakran felbukkanók közül ő az egyetlen, akinek valamennyi munkája elkelt.

Szolid üzletmenet, izgalmas hangsúlyeltolódások a tavaszi aukciós szezonban

 A legnagyobb forgalom és a legmagasabb árak azért továbbra is a klasszikus modern művek piacát jellemzik. Ugyanakkor jól látszik, hogy a csúcsművek ritkulnak; ami mégis piacra került ebben a kategóriában, arra valósággal rávetették magukat a gyűjtők; a vezető tétel a Virág Judit Galériában és a Kieselbach Galériában is becsértékénél magasabb áron kelt el. Különösen emlékezetes Dénes Valéria Bruges című, a fauvizmus és a kubizmus szintéziseként született nagyszerű munkájának szereplése; a festmény nemcsak a szezon legmagasabb áráért váltott tulajdonost, de alaposan megjavította a magyar nőművészek hazai aukciókon elért rekordárát is, először lépve át a százmilliós határt.

A toplistán amúgy csak a megszokott neveket találjuk, de megjegyzendő, hogy az aukciókon talán leggyakrabban felbukkanó két mestertől, Kádár Bélától és Scheiber Hugótól ritkán találkozni ilyen nagyszerű munkákkal. Míg a Virág Judit Galéria, mint említettük, a XX. század második felére fordított nagyobb figyelemmel reagál a csúcsművek ritkuló kínálatára, a Kieselbach korábban kevéssé vagy alig ismert, kvalitásos mesterekkel bővíti a választékot. A gyűjtők ebben is partnerek: Szín György vagy Színes Elemér munkái például többmillió forintért keltek el. S ha már a két legnagyobb háznál tartunk: egyszerre mutatkoztak be náluk árverésvezetőként - sikerrel - az alapítók gyermekei, ami minden bizonnyal jelzés a nagyvilág felé a közeledő nemzedékváltásról vagy legalábbis komoly feladatok fokozottabb átvételéről.
Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik régi mesterek kiemelkedő munkáit akarják értékesíteni. Ezek gyűjtőköre szűk, a több tízmilliós tételeket megfizetni tudóké még szűkebb, külföldi érdeklődőkkel pedig rendszerint nem bővíthető a kör e képek többségének védettsége miatt. Most a Nagyházi Galéria dobott piacra több ilyen tételt, de a fenti okok miatt nem talált rájuk vevőt.

Aki figyelmesen követte a kialakult árakat, ezúttal is könnyen találhatott olyan alkotókat, akik iránt az árakban is kifejezésre jutó növekvő érdeklődés tapasztalható az utóbbi időkben; példaként említhetjük Balázs Jánost, Czene Bélát, Gellér B. Istvánt, az élő művészek közül Pinczehelyi Sándort, efZámbó Istvánt vagy Nagy Kriszta X-T-t.
Zsolnay kerámiák iránt továbbra is igen nagy a kereslet. A most kalapács alá került darabok túlnyomó többsége is elkelt, rendszerint komoly licitemelkedések után. E piacon a Virág Judit Galéria mellett a BÁV is egyre komolyabb szerepet játszik; a két legdrágább tétel ezúttal az utóbbi házból került ki.

 

Szolid üzletmenet, izgalmas hangsúlyeltolódások a tavaszi aukciós szezonban

 

Ez a Zsolnay virágtartó díszedény (állvánnyal) 12 millió forintért kelt el a BÁV árverésénA szobor továbbra is a "nehéz" műfajok közé tartozik, de legalább akadt néhány bátorító példa: Vedres Márk Emberpárjának árát a licitálók a kikiáltási ár háromszorosára tornázták fel a Virág Judit Galériánál, Simay Imre mészkő állatfigurája pedig kezdőárának csaknem négyszereséig, 700 ezer forintig jutott a BÁV-nál.

A tavaszi szezon legmagasabb áron elkelt tételeit és néhány műtárgykategória legjobb árait az alábbi táblázatban foglaltuk össze. (Az árak az aukciósházak jutaléka nélkül értendők.)

Szolid üzletmenet, izgalmas hangsúlyeltolódások a tavaszi aukciós szezonban

 Source: Portfolio.hu
More news
Séta az Epreskertben

Séta az Epreskertben

2019-09-19

Őszi művészeti sétáink következő alkalmán egy romantikus epreskerti sétán vehetnek részt. A séta alkalmával betekinthetünk az 1882-től szobrászati és festészeti mesteriskolának helyet adó kert titkaiba. A hely nevének eredetéről, épületeiről, szobrairól és a ma is ott zajló művészeti képzés történetéről is hallhatunk a program vezetőjétől, Romoda Klárától.

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.