Detailed search

Szöulban kerül bemutatásra az MNB Arts and Culture kortárs művészeti válogatása

Az első Koreában bemutatott magyar absztrakt művészettel foglalkozó nagyszabású kiállítás a Sungkok Művészeti Múzeumban lesz látható augusztus 27. és október 15. között.

A Folded-Unfolded. Abstract painting by Hungarian artists in the 1960-1970s című kiállítás egy sajátos korszak egy sajátos műfaját mutatja be: a hatvanas-hetvenes évek magyar művészeinek absztrakt festészetét. A kiállítás célja, hogy segítsen a közönségnek felfedezni az absztrakció jellemzőit az adott történelmi és földrajzi kontextusban. A magyar művészeket és műveiket Koreában mutatják be, egy olyan országban, amelynek más hagyományai vannak, de hasonlóan erős a kötődése az absztrakció fogalmához. A kiállítás továbbá a Frieze Seoul 2022 és a Kiaf (Korean International Art Fair) Seoul 2022 kiállításokhoz kapcsolódó kortárs környezetben jelenik meg. A különböző értelmezési keretekbe, valamint az anyagok és motívumok jellegzetes felhasználásába való belemerülés megkönnyíti a különbségek és hasonlóságok megértését. A magyar művészek munkáinak a koreai alkotók és a sokszínű, nemzetközi háttérrel rendelkező művészek művészeti gyakorlatával való összefüggésbe hozásának lehetősége segít a nézőnek felismerni a magyar művészet egyediségét és megvilágítani a keleti absztrakció jellemzőit.

„A Folded-Unfolded című tárlat elismert, valamint még felfedezésre váró magyar művészek kimagasló munkáit helyezi a középpontba, miközben szélesebb történelmi és politikai kontextust biztosít a műtárgyak értelmezéséhez – nyilatkozta Petrányi Zsolt, a kiállítás társkurátora.

 

Keserü Ilona: Stream, 1975-1989
Forrás: Sungkok Art Museum

 

A kiállítás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrégiben létrehozott, kurátori gonddal összeállított gyűjteményének műveiből merít. A Folded - Unfolded című kiállításban a magyar absztrakció csúcsát bemutató exkluzív válogatást mutatják be, tizenöt, széles körben ismert, befolyásos név és néhány újonnan újra felfedezett művész bevonásával. A kiválasztott festők művei áttekintést adnak a korszak történelmi és politikai hátteréről. Bemutatásra kerülnek a Magyarországon, Budapesten és Pécsett tevékenykedő művészek, de olyan alkotók is, akik politikai okokból kénytelenek voltak elhagyni az országot, a második világháborút követően vagy később Franciaországban, Németországban és más európai országokban telepedtek le, és inspirálták, tájékoztatták vagy segítették a „hazatérőket”.

A felhasznált anyagok és technikák, úgy mint a papír, textil, tempera, zománc fémre vagy formázott vászonra festett darabok szélesítik az absztrakció lehetőségeit a klasszikusabb, olaj-vászonra festett művek mellett. Az ezekben az évtizedekben alkotó magyar absztrakt művészek színvilága és kísérletező gondolkodásmódja olyan egyéni megoldásokkal teli attitűdöt képvisel, amelynek kvalitásai a kiállítás nemzetközi platformján válnak értékessé. A Folded - Unfolded cím az ismeretlenre és annak felfedezésére utal: egy újdonság feltárásához először nyíltan kell közelíteni hozzá, és csak ezután találhatjuk meg a rejtett jelentésrétegeket.

 

Reigl Judit: Progress, 1975
Forrás: Sungkok Art Museum

 

„A kiállítás címe Folded-Unfolded az ismeretlen felfedezésére biztat – mondta Sungah Serena Choo a kiállítás másik, koreai társkurátora. – Arra invitáljuk a látogatókat, hogy megismerjék a magyar absztrakt festészet történetének néhány szereplőjét, miközben mélyebben beleláthatnak az absztrakció szerepébe és kilátásaiba a bizonytalanság évtizedei alatt.”

A kiállítás fő művei közt látható három alkotás Hantaï Simontól, aki pliage technikával dolgozott, így a hajtogatott és csomózott vásznai szolgáltak alapul festményei szobrászati mélységéhez.

Fajó János, a magyar konstruktivista geometrikus művészet kulcsalakjaként két festménnyel szerepel a tárlaton. Fajó a neoavantgárd Pesti Műhely művészeti csoport egyik alapító tagja volt, akik a művészet demokratizálásának érdekében készítettek szitanyomatokat.

A rangos Kossuth-díjjal jutalmazott művész Ilona Keserü Ilona két festménnyel lesz jelen, melyek felismerhetőek vidám és élénk színhasználatukról.

Maurer Dóra elismertsége avantgárd munkásságának köszönhető, akinek két filmje látható a kiállításon.

Reigl Judit négy festménye kap helyet a tárlaton, az egyik az Unfolding sorozatból, amely a gesztus tér- és időbeli és dimenzióival foglalkozik. A művész számos sikertelen próbálkozás után jutott el a vasfüggönyön túlra, hogy Párizsban telepedjen le.

A kiállítást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kortárs művészeti gyűjteményét kezelő MNB Arts and Culture szervezte.

Forrás: Sungkok Art Museum, Infostart

More news
Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

2022-09-20

Elindította a közvetlenül a művészek műtermeiből származó műveket értékesítő elsődleges piaci csatornáját a Sotheby's. Minden egyes eladott mű után 15% jut a művész által választott jótékonysági szervezetnek vagy intézménynek - de vajon felborzolja-e a kereskedők kedélyeit az új értékesítési forma?

Tehát ez a háború? - Betiltott frontképek a Don-kanyarból

Tehát ez a háború? - Betiltott frontképek a Don-kanyarból

2022-09-02

Hogyan lehet a leghitelesebben átadni a háború borzalmait? Melyek azok a dokumentumok, amelyeket a háború utáni fordulat miatt a hatalom nem tárt a nyilvánosság elé? Lehet-e arcot adni a szenvedésnek? Hogyan befolyásolták a fro

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.