Detailed search

Tallérkülönlegességek aukción

A fémpénz már évezredek óta jelen van az emberiség történetében, jelentős hatással van a kultúrák alakulására. Egy-egy érme, ha értő kézbe kerül, sokat elárul annak a korszaknak a politikai és a gazdasági történetéről, amelyben készült. Bizonyos pénzek az idő múlásával pedig egyre nagyobb értéket képviselnek. Nem csoda tehát, hogy a numizmatika egy nagyon népszerű gyűjtési terület. Közel áll a pénzzel, mint munkaeszközzel foglakozó emberekhez (bankárok, befektetők), de mivel mindenki kapcsolatba kerül vele, az átlagember számára is vonzó. Ez (is) adja értékállóságát. A pénzek nemesfém tartalma mellett a történelmi kontextus és a ritkaságuk adja és növeli az értéküket, ezért ez egy izgalmasan gyűjthető terület.

A nemesfém árak jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, és még a kevésbé ritka, úgynevezett súlypénzeknek is van valamennyi plusz numizmatikai értéke, így jó választás befektetésre, tartalékolásra. A nemesfém tartalmú érméket 1970-re a világ összes országa kivezette a hétköznapi forgalomból. Bár a most kibocsájtott nemesfém érmék is használhatóak fizető eszközként névértéken, igaz nem éri meg.

A súlypénzeken és forgalmi érméken túl persze a numizmatika legizgalmasabb részei a valóban ritka, nemzetközi szinten is keresett középkori, kora-újkori nagy címletű érmék.

Jelen ajánlónkban ide a tallérok világába teszünk egy kitekintést. Az ajánlóban szereplő tételek megvásárolhatók egy jelenleg zajló aukción.

1 (6)
1aergqerg

Tallér, Körmöcbánya, 1634, II. Ferdinánd

A tallér nagyméretű ezüstpénz, a 16-19. század legfontosabb címlete volt. Ezért ezt a pénztörténeti korszakot tallérperiódusnak is szokás nevezni. Az első, súlyos ezüstpénzeket, a tallér elődjének számító guldinereket Tirolban verték, a 15. század végén. Magyarországon II. Ulászló uralkodása alatt vertek ilyen érméket. A hazai tallérverés jelentős helyszíne Körmöcbánya volt. A körmöcbányai pénzverde a történelmi Magyarország legfontosabb pénzverdéje volt, amely Károly Róbert uralkodása idején létesült. Itt készült az első magyar, évszámmal ellátott pénz, egy 1499-es guldiner.

2 (4)
2argaegerg

Tallér, Körmöcbánya, 1657, III. Ferdinánd

Az Erdélyi Fejedelemség területén János Zsigmond uralkodása alatt, 1562-től indult meg a mintegy 4 cm átmérőjű pénzek verése, és egészen Apafi Mihály fejedelem koráig (1661-1690) tartott. Az érmék az egyes országok közötti megállapodásoknak köszönhetően súlyban, tisztaságban és átmérőben is hasonlóak voltak. Általában 0,900-as finomságú ezüsttartalommal és 30 gramm körüli súllyal rendelkeztek.

3 (5)
3afffff

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1712, III. Károly

Azonban a tallérok esetében sem pusztán a nemesfémtartalom határozza meg az értéket, annak megállapításához számos további tényezőt kell figyelembe vennünk. Az érme minősége (tartásfoka), ritkasága, „témája”, a hozzá kapcsolható történelmi emlék mind-mind figyelemreméltó szempontok. Az elkészítés idején túl a verdehely is fontos információ. A gyűjtők körében igencsak keresett erdélyi tallérok több vonzó tulajdonsággal is bírnak. Az Erdélyi Fejedelemség fennállásának 141 éve egy jól körülhatárolható történelmi egység, és mint ilyen, jól gyűjthető is. Ezenkívül a Fejedelemség egy olyan speciális államalakulat volt, amely bár rendelkezett önálló pénzverési joggal, függött a Habsburg Magyar Királyságtól és az Oszmán Birodalomtól is, így érméi aránylag alacsony darabszámban készültek.

A pénzeknek fontos szerepük volt az uralkodói képmások népszerűsítésében. A művészi, ugyanakkor a hasonlatosság igényével is fellépő portrék az érmék előlapján találhatók. Mivel az erdélyi fejedelmek nem viseltek uralkodói fejéket, általában fedetlen fővel ábrázolták őket az érméiken. Báthory Zsigmond uralma idején meglehetősen termékeny volt az erdélyi pénzverés. Numizmatikájára a fedetlen fő, a díszpáncél és a jogar vagy díszbuzogány a jellemző.

4 (3)
4aaegaergrg

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1590, Báthory Zsigmond

Bethlen Gábor fejedelem különböző pénzeken megjelenő portréi alapvető hasonlóságokat mutatnak, valószínűleg hűek lehettek a fejedelem külső jegyeihez. Az alábbi, 1627-es talléron fedetlen fővel láthatjuk őt, a korábbi pénzérméken gyakran süveget viselt. Magyar királlyá választása után a pénzei hátoldalán a Szent Korona is megjelenik. Címere két, szemben álló vadlúd, nyakukban nyílvesszővel. Nagyon gazdag éremanyagot hagyott az utókorra.

5 (2)
5aqzqehz

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1627, Bethlen Gábor

A pénzérmék hátlapja is beszédes, Báthory Zsigmond érméin felismerhetjük például a családi címer jellegzetes három farkasfogát. A hátlapokon gyakori volt a Madonna-ábrázolás is.

6 (2)
6aqzw5zw45

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1595, Báthory Zsigmond

A tallérok értékállóak, hosszú távon stabil befektetésként tekinthetünk rájuk.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.