Detailed search

Tallérkülönlegességek aukción

A fémpénz már évezredek óta jelen van az emberiség történetében, jelentős hatással van a kultúrák alakulására. Egy-egy érme, ha értő kézbe kerül, sokat elárul annak a korszaknak a politikai és a gazdasági történetéről, amelyben készült. Bizonyos pénzek az idő múlásával pedig egyre nagyobb értéket képviselnek. Nem csoda tehát, hogy a numizmatika egy nagyon népszerű gyűjtési terület. Közel áll a pénzzel, mint munkaeszközzel foglakozó emberekhez (bankárok, befektetők), de mivel mindenki kapcsolatba kerül vele, az átlagember számára is vonzó. Ez (is) adja értékállóságát. A pénzek nemesfém tartalma mellett a történelmi kontextus és a ritkaságuk adja és növeli az értéküket, ezért ez egy izgalmasan gyűjthető terület.

A nemesfém árak jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, és még a kevésbé ritka, úgynevezett súlypénzeknek is van valamennyi plusz numizmatikai értéke, így jó választás befektetésre, tartalékolásra. A nemesfém tartalmú érméket 1970-re a világ összes országa kivezette a hétköznapi forgalomból. Bár a most kibocsájtott nemesfém érmék is használhatóak fizető eszközként névértéken, igaz nem éri meg.

A súlypénzeken és forgalmi érméken túl persze a numizmatika legizgalmasabb részei a valóban ritka, nemzetközi szinten is keresett középkori, kora-újkori nagy címletű érmék.

Jelen ajánlónkban ide a tallérok világába teszünk egy kitekintést. Az ajánlóban szereplő tételek megvásárolhatók egy jelenleg zajló aukción.

1 (6)
1aergqerg

Tallér, Körmöcbánya, 1634, II. Ferdinánd

A tallér nagyméretű ezüstpénz, a 16-19. század legfontosabb címlete volt. Ezért ezt a pénztörténeti korszakot tallérperiódusnak is szokás nevezni. Az első, súlyos ezüstpénzeket, a tallér elődjének számító guldinereket Tirolban verték, a 15. század végén. Magyarországon II. Ulászló uralkodása alatt vertek ilyen érméket. A hazai tallérverés jelentős helyszíne Körmöcbánya volt. A körmöcbányai pénzverde a történelmi Magyarország legfontosabb pénzverdéje volt, amely Károly Róbert uralkodása idején létesült. Itt készült az első magyar, évszámmal ellátott pénz, egy 1499-es guldiner.

2 (4)
2argaegerg

Tallér, Körmöcbánya, 1657, III. Ferdinánd

Az Erdélyi Fejedelemség területén János Zsigmond uralkodása alatt, 1562-től indult meg a mintegy 4 cm átmérőjű pénzek verése, és egészen Apafi Mihály fejedelem koráig (1661-1690) tartott. Az érmék az egyes országok közötti megállapodásoknak köszönhetően súlyban, tisztaságban és átmérőben is hasonlóak voltak. Általában 0,900-as finomságú ezüsttartalommal és 30 gramm körüli súllyal rendelkeztek.

3 (5)
3afffff

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1712, III. Károly

Azonban a tallérok esetében sem pusztán a nemesfémtartalom határozza meg az értéket, annak megállapításához számos további tényezőt kell figyelembe vennünk. Az érme minősége (tartásfoka), ritkasága, „témája”, a hozzá kapcsolható történelmi emlék mind-mind figyelemreméltó szempontok. Az elkészítés idején túl a verdehely is fontos információ. A gyűjtők körében igencsak keresett erdélyi tallérok több vonzó tulajdonsággal is bírnak. Az Erdélyi Fejedelemség fennállásának 141 éve egy jól körülhatárolható történelmi egység, és mint ilyen, jól gyűjthető is. Ezenkívül a Fejedelemség egy olyan speciális államalakulat volt, amely bár rendelkezett önálló pénzverési joggal, függött a Habsburg Magyar Királyságtól és az Oszmán Birodalomtól is, így érméi aránylag alacsony darabszámban készültek.

A pénzeknek fontos szerepük volt az uralkodói képmások népszerűsítésében. A művészi, ugyanakkor a hasonlatosság igényével is fellépő portrék az érmék előlapján találhatók. Mivel az erdélyi fejedelmek nem viseltek uralkodói fejéket, általában fedetlen fővel ábrázolták őket az érméiken. Báthory Zsigmond uralma idején meglehetősen termékeny volt az erdélyi pénzverés. Numizmatikájára a fedetlen fő, a díszpáncél és a jogar vagy díszbuzogány a jellemző.

4 (3)
4aaegaergrg

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1590, Báthory Zsigmond

Bethlen Gábor fejedelem különböző pénzeken megjelenő portréi alapvető hasonlóságokat mutatnak, valószínűleg hűek lehettek a fejedelem külső jegyeihez. Az alábbi, 1627-es talléron fedetlen fővel láthatjuk őt, a korábbi pénzérméken gyakran süveget viselt. Magyar királlyá választása után a pénzei hátoldalán a Szent Korona is megjelenik. Címere két, szemben álló vadlúd, nyakukban nyílvesszővel. Nagyon gazdag éremanyagot hagyott az utókorra.

5 (2)
5aqzqehz

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1627, Bethlen Gábor

A pénzérmék hátlapja is beszédes, Báthory Zsigmond érméin felismerhetjük például a családi címer jellegzetes három farkasfogát. A hátlapokon gyakori volt a Madonna-ábrázolás is.

6 (2)
6aqzw5zw45

Tallér, Erdélyi Fejedelemség, 1595, Báthory Zsigmond

A tallérok értékállóak, hosszú távon stabil befektetésként tekinthetünk rájuk.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.