Detailed search

Tánc és mozgás a művészetben

1834. július 19-én látta meg a napvilágot Edgar Degas, francia szobrász és festőművész. Párizsban született, nemesi család sarjaként. Jogi tanulmányait félbehagyva életét a művészetnek szentelte, nagy mesterek másolásából merített ihletet, majd a pezsgő párizsi élet jeleneteit örökítette meg, a kávéházak, az opera és a lóversenyek felé fordult, rálelt arra a motívumra, ami vele kapcsolatban valószínűleg mindannyiunknak először az eszébe jut: a balett-táncosokra.

Degas korai, táncosnőket ábrázoló rajzai, festményei gondos megfigyelésről és a részletek precíz (festmény esetében is rajzos) ábrázolásáról tanúskodnak, a balerinákat szoborszerű, statikus helyzetben jeleníti meg, gyakorlás vagy előadás közben. Eleinte az is előfordul, hogy a táncosnők mellékszereplői a képnek. Később változáson megy keresztül a festőre oly jellemző téma: a táncosnők „megmozdulnak”, a perspektíva megváltozik, a kompozíció élettel telítődik, mintha a festő, feladva szigorú megfigyelő pozícióját, maga is a mozgás részévé válna. A Musée d’Orsay Rosita Maurit ábrázoló pasztellképén a táncosnő szinte „feloldódik” a kecses mozdulatban, a háttérben lábakat láthatunk, a kép felső része pedig erőteljes, satírozva felvitt színekből áll csupán. Egyértelmű, hogy a kép lényegét a színpadon önfeledten táncoló balerina alkotja.

419px-edgar_germain_hilaire_degas_018.jpg

Edgar Degas: A tánc csillaga (Rosita Mauri), 1878 k.

 Nem csak Degas műveit idézhetjük fel, ha a festészetben megjelenő táncra gondolunk. Időben és térben sem kell eltávolodnunk a francia mestertől ahhoz, hogy egy másik, a színpad világa iránt érdeklődő művészre bukkanjunk: a szintén francia festőművész, a posztimpresszionizmus kiemelkedő alkotója, Toulouse-Lautrec is szívesen időzött a táncosnők közelében, bárokban, kávéházakban, bordélyokban és cirkuszokban. Gyermekkorában előszeretettel ábrázolt lovakat, lovas jeleneteket. Később betegségének köszönhetően eltávolodott szülei arisztokrata környezetétől, a Montmartre-ra költözve egyre bohémabb társaságba keveredett, és átadta magát az éjszakai élet élvezetének. Degas-t  nagyra tartotta, eleinte abban a házban élt, ahol példaképe is lakott.

Degas és Lautrec művészete azonban szinte nem is lehetnének különbözőbbek: míg előbbi lelkiismeretesen a női szépség és a mozdulatok harmonikus voltának a kifejezésére törekedett, addig utóbbi élénk színekkel, határozott, gyors mozdulatokkal a külső legjellemzőbb vonásait ragadta meg, gyakran kíméletlen őszínteséggel - modelljei olykor azzal a panasszal fordultak a festőhöz, hogy túl csúnyának festette őket. A litográfia technikáját felfedezve és tovább fejlesztve alkotta meg egyik legismertebb művét, amit már a kritika is kedvezően fogadott, a La Goulue c. plakátot, amelyet a Moulin Rouge szórakozóhely számára készített 1891-ben. A sárga hátterű plakát középpontjában a  La Goulue művésznéven fellépő táncosnő egyik lábát magasra emelve táncol a színpadon, a háttérben kalapos sziluettalakok sokasága áll, a kép előterében egy profilból ábrázolt szikár, kalapos férfi szemmel láthatóan a ritmust üti hatalmas kezeivel.

423px-toulouse-lautrec_henri_de_moulin_rouge-la_goulue_google_art_project.jpg

Toulouse-Lautrec: La Goulue, 1891

Toulouse-Lautrec életének nagy szerelme, Suzanne Valadon – maga is festő – a kor számos kiemelkedő mesterének modellje lett, Puvis de Chavannes, Degas, Lautrec, Van Gogh, Gauguin és Renoir is megörökítette. Renoir tánc közben is lefestette a nőt, a Tánc Bougivalban c. festményén.

pierre-auguste_renoir_suzanne_valadon_dance_at_bougival.jpg

Renoir: Tánc Bougivalban, 1882-83

A tánc kedvelt témája volt a 18. és a 19. század fordulóján élt művészeknek, ez nem is csoda, hiszen a táncos szórakozóhelyek látogatása is divatos volt a korban, ezenkívül a táncoló női test ábrázolása lehetőséget adott a női szépség megragadására, valamint a festői virtuozitás bemutatására is, hiszen a tánc közben bonyolult testhelyzeteket felvevő alak hiteles, lendületes ábrázolása nem csekély szakértelemre utalt. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a 19. század előttről is találhatunk táncot ábrázoló festményeket, hiszen például Salome tánca rendre felbukkan a képeken. Strauss Oscar Wilde színdarabja alapján készült Salome c. operájában Salome a hét fátyol táncát járja, az erotikus jelenetben sorra veti le fátylait. Egyes elképzelések szerint Rodin Táncosnő fátyollal elnevezésű vízfestménye is Salome táncát ábrázolja.

rodin_danseuse_au_voiles_1b.jpg

Auguste Rodin: Táncosnő fátyollal, 1900 k.

Valóban szembetűnő, hogy a balettpózban lefestett nőn nem tütü van, hanem lendületes mozdulatokkal megfestett, kavargó, fátyolszerű kelme. A festmény azonban nagy valószínűséggel a kor ünnepelt táncosnőjét, a táncművészet megújítóját, Isadora Duncant ábrázolja. Maga a mozdulat Loie Fuller szerpentintáncához hasonló. Az amerikai Fuller a Montmarte-on lett híres, alulról megvilágított üvegpadlón táncolt, népszerűségét annak is köszönhette, hogy működése egybeesett a mozi feltalálásával, a Lumiére fívérek felvétele a ma is megtekinthető a nő szerpentintáncáról. Állítólag a Loie Fuller-t rögzítő filmfelvételek ihlették Picasso Avignoni kisasszonyok festményét is.

A mozgás megragadása a festészet eszközeivel roppant érdekes kihívásnak bizonyult a festők számára, hiszen annak bemutatása a műfaj határait feszegette. A mozgás érzékeltetésének vágya leginkább a futurizmus képviselőit foglalkoztatta. Giacomo Balla festményén egy kutya mozgásának dinamizmusát egyenesen úgy próbálta érzékeltetni, hogy a kutya lábait a mozgás különböző fázisaiban örökítette meg egy képen belül. A végeredmény inkább komikus, mintsem dinamikus.

giannina_censi-e1496234831957.jpg

Gianna Censi előadja futurista táncát,1930

Ma, amikor már az emberi test mozgásának, így a táncnak a rögzítése is magától értetődő, a festészet inkább elhatárolódik az ábrázolásától, teszi ezt – talán – azért, hogy minél inkább saját műfaji keretei között maradjon, és megkülönböztesse magát a fotográfiától és a mozitól. Azonban a művészeti ágak is folyamatos mozgásban, változásban vannak, és napjainkra leginkább az jellemző, hogy egy műfajon belül is számtalan irányzat él és virágzik egymás mellett, így a festészetben is egyaránt jelen van a fényképészettel vetélkedő hiperrealizmus és az absztrakt irányzatok is.

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.