Detailed search

Tarol a kortárs a magyar aukciókon – jön A magyar művészek aukciós piaca kiadvány frissített elemzése, élen egy 40 év alatti művész

A műtárgy.com 2017 óta adja ki A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványt. A több mint 50 ezer tételből álló műkereskedelmi adatbázis kivonata a magyar művészek aukciós teljesítményét elemzi a hazai és a nemzetközi aukciókon.

Az idei kutatás a kétévente megjelenő kiadvány 2021-es kiadásának frissített változata. Az élő művészek piacán tapasztalt jelentős változás miatt rövid kivonat készült erről a piaci szegmensről, amelynek teljes elemzését a november 10-ei Műtárgybefektetési Konferencia résztvevői fogják kézhez kapni a konferencia kiadványaként.

Az elemzések mellett az alábbi toplistákat tartalmazza a friss kiadvány:

  • A Top 20 élő magyar művész rangsora a 2012 és 2021 közötti aukciós eredményeik szerint rangsorolva
  • A Top 10 élő magyar művész rangsora 2022 első felében elért eredményeik alapján
  • Élő magyar női művészek aukciós eredményei
  • Az élő magyar művészek Top 20 legdrágábban eladott műalkotása 2022 első felében

Elemzésünk a magyarországi nyilvános aukciós piac átfogó vizsgálatának eredményeit foglalja össze, nem tartalmazza a galériák, műkereskedők, művészeti vásárok eladási adatait. A kutatás elsősorban az Artprice adatbázisának adatain alapszik, az Artprice által csak részben lefedett magyar aukciósházak esetében pedig az aukciósházak műtárgy.com felé közölt adataira támaszkodik. A számítások és az eredmények a leütési árak alapján készültek.

Az aukciós eredmények 2022 első felében nagyon erősek voltak, 27%-kal nőttek 2021 azonos időszakához képest. A 2022. évre még nincsenek lezárt adatok, de az erős, élő művészeket is magában foglaló aukciós kínálat előre jelez egy még nagyobb piacbővülést.

Forrás: műtárgy.com/Műtárgybefektetési Konferencia kiadvány

 

Az alábbi táblázat a Top 10 élő művész rangsorának részletét tartalmazza 2022 első felében elért eredményeik alapján:

A Top 10 élő magyar művész rangsora 2022 első felében elért eredményeik alapján (részlet)
Forrás: műtárgy.com/Műtárgybefektetési Konferencia kiadvány

Bozó Szabolcs közelmúltbeli, 2022. áprilisi aukciós debütálása után számos különösen sikeres tételnek köszönhetően átvette a vezetést a legdrágább élő magyar művészek rangsorában, a 2022-es első félévi aukciós forgalom alapján. Emellett Untitled, 2020 című munkája vezeti a 2022 első felében eladott legdrágább tételek rangsorát. Bozó Szabolcs, aki a lista legfiatalabb festője, teljesen átírta a rangsort a 2012-2021-es eredményekhez képest. A mindössze 6 hónapja tartó aukciós forgalma meghaladta a rangsor több művészének 10 éves forgalmát. Emellett eljuttatta a magyar kortárs művészetet egy új helyre, Hongkongba is.

A következő táblázat az élő magyar művészek Top 20 legdrágábban eladott műalkotása rangsorának részletét mutatja 2022 első felében.

Az élő magyar művészek Top 20 legdrágábban eladott műalkotása 2022 első felében (részlet)
Forrás: műtárgy.com/Műtárgybefektetési Konferencia kiadvány

 

Amint az a táblázatról leolvasható, a top aukciós rekordok több mint fele külföldi aukciósházban történt. Bozó Szabolcs pedig nemcsak a legdrágább műalkotással rendelkezett 2022 első félévében, de a 20 legdrágábban eladott műalkotás között az ő munkái szerepelnek a legtöbbször.

A kortárs műtárgyvásárlás népszerűsége a nemzetközi műtárgypiacokon is jelentős növekedést mutatott 2022 első félévében, különösen az ultakortásaké (40 év alatti művészek), és ez a tendencia láthatóan a magyar művészek aukciós kereskedelmébe is begyűrűzik.

A fent található adatok a műtárgy.com több mint ötvenezer tételből álló adatbázisának kivonatként szolgálnak, a teljes elemzés és a rangsorok a Műtárgybefektetési Konferencián lesznek elsőként elérhetőek a nagyközönség számára.

A Műtárgybefektetési Konferenciáról bővebb információ ide kattintva található.

 

Forrás: műtárgy.com

Címlapkép: Bozó Szabolcs. Címlapkép forrása: Carl Kostyál


Source: Portfolio.hu
More news
Évtizedek óta fordítva lóg a híres Mondrian festmény

Évtizedek óta fordítva lóg a híres Mondrian festmény

2022-11-17
Geometrikus absztrakció, négyszögek, letisztult formák, tiszta-élénk színek, fekete vonalas kompozíciók, De Stijl. Ezek a fogalmak juthatnak eszünkbe elsőként, ha a világhírű Piet Mondrian festészetére gondolunk. A hol

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.