Detailed search

Újabb híres kortárs és modern művészek képeivel gyarapszik az MNB cégének gyűjteménye

Újabb neves magyar kortárs művészek alkotásaiból vásárol közbeszerzés keretében a Magyar Nemzeti Bank cége. Az MNB-Ingatlan Kft. az idén kezdett gyűjteményépítése részeként most olyan, nemzetközileg is elismert festők képeinek az eladására vár ajánlatot az őket képviselő galériáktól, illetve a műveiket birtokló társaságoktól, mint Korniss Dezső, Konok Tamás, Maurer Dóra, Frey Krisztián, valamint a napokban elhunyt Reigl Judit.

Az MNB-Ingatlan Kft. az idén már több neves magyar kortárs művésztől vásárolt műalkotásokat ezáltal is megtámogatva a járvány miatt nehéz helyzetbe került kulturális területet.  Az épülő gyűjteményében megtalálhatók többek között Fajó János, Bak Imre és Keserü Ilona képei, továbbá a már folyamatban lévő közbeszerzés nyomán várhatóan Lakner László művek is bekerülhetnek a kollekcióba. Ez a műtárgyegyüttes egészülhetne ki újabb kiemelkedő magyar művészek megkérdőjelezhetetlen kvalitású alkotásaival.

A megvásárolt művészeti alkotásokat az MNB-Ingatlan Kft. a Magyar Nemzeti Bank épületeinek reprezentatív tereiben helyezi el és a gyűjteményt kutathatóvá, feldolgozhatóvá teszi majd a művészettörténészek számára.

Az MNB cége a kortárs gyűjteményének építését ösztönzésnek is szánja mások számára. Szeretne rámutatni arra, hogy a kortárs művészet érték, ahogyan a mecénási tevékenység is az. A hazai kortárs színtér nagyon dinamikusan fejlődött az elmúlt tíz évben, de kortárs alkotásokat vásárló hazai műgyűjtők száma még mindig kevés, így a MNB-Ingatlan Kft. gyűjteményépítése bátorítást adhat, hiszen egyfajta garanciát nyújt ezeknek a műveknek az értékállóságára.

A műtárgyak megszerzését minden esetben szakértői vélemény, valamint szaktekintélyekből álló testület javaslata alapján támogatja a Műalkotás Beszerzési Bizottság. A vásárlásokról szóló döntések kizárólag szakmai alapon történnek, és arra törekednek, hogy a beszerzések lehetőség szerint a művészeket képviselő galériákon keresztül történjenek, mert ezzel a gyűjteményépítés jóval szélesebb körben fejtheti ki pozitív hatását, így a mostani közbeszerzésre is galériák tehetnek javaslatot. A galériák tevékenységének vásárlásokkal való támogatása elősegíti a színtér eddig elért eredményeinek, a nemzetközi művészeti világban való jelenlétnek a megtartását, a járvány miatti nehézségek leküzdését is.

A vásárlási döntések folyamata, az abba bevont szaktekintélyek személye, a megszerzett művek alkotóinak elismertsége garanciát jelent arra, hogy a kulturális misszió teljesítése mellett az MNB-Ingatlan Kft. és ezáltal a magyar kultúra vagyona értékálló műtárgyakkal gyarapszik.

 

A megvásárlandó művek alkotóiról

A közbeszerzési eljárások keretében most megvásárlandó művek olyan kortárs festők munkái, akik vitathatatlanul maradandót alkottak, és életművük külföldön sem ismeretlen a képzőművészet iránt érdeklődők előtt. A geometrikus absztrakt és neoavantgárd irányzat magyar művészeinek képei azt bizonyítják, hogy Magyarországon vagy külföldön dolgozva a közelmúltunk évtizedeiben képesek voltak a világ aktuálisan legprogresszívabb irányzataiban kiemelkedőt alkotni. A világ neves múzeumaiban megtalálhatók az alkotásaik, nemzetközi gyűjtőkörük van, és nemcsak rá tudtak csatlakozni a fő művészeti áramlatokra, hanem egyedi nézőpontból közelítették meg azokat.

Maurer Dóra munkásságával az elmúlt évben a hazai sajtó is sokat foglalkozott, hiszen műveinek egy teljes évet szentelt a Tate Modern Londonban, amire korábban magyar művész esetében még nem volt példa. Az augusztus 7-én elhunyt Reigl Juditot a háború utáni absztrakt művészet, a második párizsi iskola egyik legjelentősebb képviselőjeként tartják számon, munkái megtalálhatók a világ összes fontos kortárs múzeumában, és az elmúlt években szintén sokat szerepelt a sajtóban, hiszen munkásságát a Ludwig Múzeum, majd legutóbb az Ybl Budai Kreatív Ház mutatta be.

Frey Krisztián már az ötvenes évek végén a képi és a szöveges elemek szintézisével kísérletezett, többszörösen rétegzett, átfestett és átírt műveket hozott létre, amelyekben a figuráció és az absztrakció kombinálására törekedett. Hamar rátalált kompozíciós elemként a kalligráfiára, és a hatvanas években nyugati útjai során pozitív visszacsatolást kapott erre az irányra. Művei rokonságot mutatnak annak a Twomblynak a festészetével, akinek rekordára 70 millió dollár fölött van. Frey sem ismeretlen a nemzetközi piacon, sokáig Svájcban élt, élete utolsó évtizedében azonban gyakran visszajárt Magyarországra, így mindkét helyszínen ismert és elismert művésszé vált. 1997-ben Zürichben halt meg.

Korniss Dezső a magyar avantgárd törekvések rangos képviselője, a Szentendrei Művésztelep tagja, életútja egyfajta hidat képez az Európai Iskolától a neoavantgárdokig. Korniss életművének fő témája a belső és külső világ harmóniája, a lét teljességének átélése. Bartóki értelemben használta ihlető forrásnak a népművészeti motívumokat. Az őt következő festőgeneráció, a mai nagy öregek, Bak Imre, Keserü Ilona, Nádler István egyfajta példaképként és elődként tekintettek rá. Életművéből 2018-ban rendezett egy nagyszabású kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria, ami a műkereskedelemben is tovább fokozta az igényt művei iránt. Képei ugyanis ritkán bukkannak fel a hazai aukciós piacon, többnyire múzeumok vagy jelentős magángyűjtemények kincsei.

A magyar absztrakt művészet egyik csúcsteljesítményének tartják Konok Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas festő és szobrász életművét. Jelenleg a Műcsarnokban látható Sándy/Konok című tárlat, amely négy generáció művészeit mutatja be az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festőművész családjából.  A családtörténeti kiállítás id. Sándy Gyula (1827-1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868-1953) építész, id. Konok Tamás (1898-1971) haditudósító fotós és az ő hármójuk életművét összekapcsoló, szintetizáló festőművész, Konok Tamás munkásságát mutatja be.


SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás

Az MNB-Ingatlan műtárgybeszerzéseiben résztvevő szakértők

A Műalkotás Beszerzési Bizottság tagjai: Dr. Gerhardt Ferenc, a MNB elnöki főtanácsadója, volt alelnöke; Fekete Zoltán, az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója, valamint Kaiser Vizi Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője.

A Szakértői Bizottság tagjai: Dr. Fabényi Júlia a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Dr. Keserü Katalin művészettörténész, a Műcsarnok egykori igazgatója, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa és Dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja, a MOME Konzisztóriumának elnöke.

Kép forrása: Műcsarnok 

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.