Detailed search

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos, műszeres vizsgálatnak.

Johannes Vermeer, Leány gyöngy fülbevalóval, 1665 k., Mauritshuis

A 2018-ban indult kutatás (Girl in the Spotlight) legfontosabb kérdései a következők voltak: Hogyan készítette Vermeer a festményt? Mi bújik meg a kompozíció alatt? Milyen pigmenteket használt az alkotó? Mennyit változott a kép, miután elhagyta Vermeer műhelyét? A műszeres vizsgálatoknak köszönhetően valamivel talán közelebb jutottunk a mű részletesebb megismeréséhez. A felfedezések leginkább a művész ecsetkezelési technikáját, pigmenthasználatát, valamint a festmény rétegekből való építkezésének módját érintik. A kutatók szerint a noninvazív képalkotási, szkenneléses vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy egy személyesebb képpel állunk szemben, mint azt eddig gondoltuk.

Az egyik legérdekesebb felfedezés a portré hátterére vonatkozik. Erről a háttérről sokáig azt gondolták, hogy egy sötét, részletektől mentes tér. A kutatások viszont azt bizonyították, hogy Vermeer a portré alanyát zöld függöny elé festette. A jobb felső sarokban lévő diagonális vonalak és színváltozatok hullámzó szövetet jeleznek.

Photos © Mauritshuis

A lány szemét vizsgálva szempilla nyomára is bukkantak a kutatók.

© Hirox Europe, © Annelies van Loon / Mauritshuis / Rijksmuseum

 

A technikára rátérve megállapították, hogy Vermeer feketével és a barna különböző árnyalataival kezdte felépíteni a képet. Az infravörös fényvizsgálat lendületes, nagy ecsetvonásokat tárt fel az alsóbb rétegekben, a lány sziluettjét pedig finom, fehér vonalak keretezik. A kompozíció is megváltozott a munka közben, a fül helyzete, a fejkendő teteje, valamint a nyak is kicsit más lett a kész művön.

© René Gerritsen Art & Research Photography © John Delaney and Kate Dooley, National Gallery of Art, Washington

Vermeer szisztematikusan a kép hátterétől az előtér felé dolgozott, a zöldes függöny megfestése után a lány arcbőrét, a sárga ruházatot, majd a fehér gallért és a gyöngyöt készítette el. Utóbbit trompe l’oeil-szerűen, ugyanakkor a fülbevaló akasztóját nem festette meg. Végül szignálta a művét a bal felső sarokban.

 © Sylvain Fleur / Girl in the Spotlight

A kép jellemző színei a piros, a sárga, a kék, a fekete és a fehér. A használt pigmentek a világ minden tájáról érkeztek. Különösen a kabáton és a sálon látható ultramarin minősége szembetűnő. A lápisz lazuliból előállított pigment rendkívül drága volt a korban, drágább, mint az arany. Különösen indokolt esetekben használták csak, így amennyiben a Leány gyöngy fülbevalóval alanya létezett, valószínűleg fontos lehetett a festő számára – vonja le a következtetést a Barneby’s.

 

Forrás: Barneby’s

Szezrő: műtárgy.com

More news
Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

2021-01-11

2020. december végén a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai régészeti kutatásokat végzett Újlengyel középkori lelőhelyén, ennek során egyedülálló, közel 7000 darabos éremkincsleletre bukkantak. Ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

2021-01-04

2020 a műkereskedelemben is viharos év volt, de a fizikai aukciók bizonytalansága teret engedett egy nagyfokú digitalizációnak az aukciós piacon. A világjárvány miatt a vezető aukciósházak, a Christie’s, a Sotheby’s és a

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.