Detailed search

Valami régi, valami új

 

Divat a modern enteriőrbe réginek látszó bútort helyezni. Az antikolási láz a tetőfokára hág. Repesztünk, öregítünk, csiszolunk, vaxolunk, és alig pár éves dolgokat próbálunk réginek álcázni.

antike_smodern0_400 

Aki új dolgokat, lakáskiegészítőket antikol, vágyik a szépre, a régire, de úgy érvel, azért öregít, mert nincs pénze valódi régiségekre.

 moderne_santik6_400

Hogy miért vonzódunk a régihez? Mert a bútorlapokból készült asztalok, ágyak, szekrények világában ismét felértékelődött az, amiből nem spórolták ki a hozzávalókat. Tiszteljük, amiben van matéria, ami mívesen kidolgozott, szeretjük a bútorokat, amelyeket szakmájukat értő és azt magas fokon művelő meseterek állítottak elő.

Ezek azonban a tévhittel ellentétben nem minden esetben megfizethetetlenek, gyakran nem is drágábbak, mint a vadonatúj bútorok. Érdemes régiségkereskedések és aukciók kínálatát is böngészni. Egy soron következő kapcsán - március 25-én a Nagyházi Galéria rendez árverést, ahol XIX. és XX. századi festmények, grafikák és bútorok kerülnek kalapács alá - alámerültem a kínálatban és elgondolkodtam, milyen elvek mentén javasoljam, hogy bátran illesszetek be egy mai, modern enteriőrbe egy-egy valódi régiséget.

 

5+1 tipp az antik és a modern bútorok és kiegészítők ízléses mixelésére:

1.Kezdd kicsiben. Vonzanak a régi dolgok? Próbáld ki egy kisebb kiegészítővel, mennyire harmonizálnak vele modern bútoraid. Vigyél be mutatóba valami apróságot, egy órát, egy zsúrkocsit és kis adj neki teret az érvényesülésre. Ha nem zavaró a régi és az új egymás mellett élése, később próbálkozz meg karakteresebb, nagyobb darabokkal is.

 ke_pernyo_foto__2015-03-18_-_23.42.53_400

2. A túlméretesség nem akadály. Az antik bútorokat sok esetben a méreten felüli méret jellemzi. Annak idején nagyobb tereken folyt az élet. A túlméretes darabokkal semmi baj, hiszen egy ilyen, optikailag tágíthatja szobát. A nagy és tekintélyes bútorok által, amilyen ez a két robusztus szekrény a helyiség is nagyobbnak tűnik, de az illúziót megadhatja egy méretes étkezőasztal is az ebédlőben. Ez a trükk azonban csak akkor érvényesül igazán, ha nem oldalazva kell megközelítened a székeket. Hagyj elegendő üres teret a bútor mellett, hogy a szoba lélegezni tudjon!

 ke_pernyo_foto__2015-03-18_-_23.39.34_400

3. Válassz egy domináns antik darabot. Kövesd az "egy helyiségbe egy szemmágnes pont elég" elvet és tartózkodj a túlkapásoktól. A szemmágnes lehet egy öreg, karakteres bútordarab, amilyen mondjuk ez az 1900-as évek elejéről származó íróasztal, amin bizonyára sok szerelmes levél született.

 ke_pernyo_foto__2015-03-18_-_23.32.12_400

4. Kösd össze a korokat. Jó összhangot teremt, ha a modern bútoraid a régiekkel valamilyen módon érintkeznek. Az illeszkedési pont lehet egy azonos szín, esetleg egy modern mintázatú kárpit, ami a szobában mondjuk függönyként visszaköszön. Adj modern külsőt ennek a 19. század végi diófa garnitúrának. Ha így teszel, szó sem lehet a bútorok közti generációs különbségről!

 ke_pernyo_foto__2015-03-18_-_23.36.20_400

5. Operálj a szemnek már ismerős darabokkal. Keress klasszikus régiséget, olyat, amit mindenki ismer. Ilyen lehet  a Thonett hintaszék hajlított, gőzölt bükkfából, nád ülőkével az 1900-as évek Bécséből.

 ke_pernyo_foto__2015-03-18_-_23.45.02_400

+1: Keress egy szép festményt. A művészetet el lehet érni jó áron. Néha egy műalkotás nem drágább, mint egy reprint valamelyik bútorboltban keretbe foglalva. Ha fel akarod frissíteni otthonodat, a festmények átrendezgetésével időről-időre újszerű hangulatot teremthetsz otthonodban.  

ke_pernyo_foto__2015-03-18_-_23.02.48_400 

Visszatérve a március 25-i aukcióra a festményanyagban zömmel kismesterek kvalitásos munkái szerepelnek elérhető árakon. A grafikák között pedig a gyűjtők által keresett olyan neves művészek alkotásaira lehet licitálni, mint Mednyánszky László, Szőnyi István, Barcsay Jenő, Szabó Vladimir vagy Borsos Miklós. 

 ke_pernyo_foto__2015-03-19_-_7.11.46_400

 

 

 

 

More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.