Detailed search

Válófélben lévő műgyűjtők értékes festményei a Sotheby’s aukcióján – 25 millió dolláros Rubens kép nyitja az árverést

Mark Fish és Rachel Davidson műgyűjtők kollekciójából tíz műtárgy is a piacra kerül a Master’s Week aukción idén januárban.

A Sotheby’s és Christie’s vállalatok gyűjteményének jelentős részét modern és kortárs műtárgyak teszik ki, az előbbi pedig egy jelentős tíz képből álló kollekcióval készül a közelgő Master’s Week aukcióra. Az aukció 2023 január 23.-án kerül megrendezésre, egy korai Peter Paul Rubens festmény megnyitásával, aminek értékét a szakértők 25 és 35 millió dollár közé becsülik.

Ez az érték az ötszöröse a kép legutóbbi aukción való megjelenése óta. A művet 1988-ban fedezték fel, amikor a Salome Keresztelő Szent János fejével című festmény 5,5 millió dollárért kelt el szintén a Sotheby’s-nél New Yorkban, ezzel rekordot döntve a flamand mester munkái között. Ez az összeg azóta tízszeresére nőtt, ugyanis csupán négy évvel később a monumentális Ártatlanok mészárlása (1609-11 körül) 49,5 millió fontért kelt el Londonban. (A műtárgy jelenleg az Art Gallery of Ontario gyűjteményében található.)

 

Peter Paul Rubens: Salome Keresztelő Szent János levágott fejével (1609 körül)
Forrás: Sotheby’s

  

A Salome Keresztelő Szent János levágott fejével című festmény - amely egy véres feldolgozása a bibliai lefejezés jelenetének, melyet számos régi mester megfestett - januárban ismét megjelenik az aukción. A kép a 2000-es években a London National Gallery-ben volt látható, majd 2005 és 2006 között a Rubens: A Master in the Making című kiállítás része volt. Christopher Apostle, a Sotheby’s Régi Mesterek divíziójának New York-i igazgatója szerint a kép több módon is megtestesíti a barokk esszenciáját. A piacra való visszatérésére reflektálva Keith Christiansen – a Metropolitan Museum of Art Európai festmények osztályának elnöke – azt nyilatkozta, hogy ábrázolásában a fiatal művész a Keresztelő Szent János lefejezése Bibliai narratívájának erőszakos és szexuális dinamikáját bátran járja körbe. Annak a típusú festménynek nevezi, amelyet az ember nem felejt el.

A festmény eladói a visszavonult vállalkozó, Mark Fisch és felesége, a korábban bíróként dolgozó Rachel Davidson. Kettejük közt bonyolult válás zajlik, aminek kereszttüzébe került a 177 millió dollárra becsült műgyűjteményük is.

Orazio Gentileschi, Bűnbánó Szent Mária Magdolna
Forrás: Sotheby’s

 

A gyűjteményben található művek a Sotheby’s Master’s Week aukciójának fénypontjai lesznek. A Rubens kép mellett árverésre bocsátják még Orazio Gentileschi Bűnbánó Szent Mária Magdolna című festményét (becsült értéke 4-6 millió dollár), Valentin de Boulogne egy korai, a Krisztus Tövisekkel koronázva című barokk művét (1614 körül, becsült értéke 4-6 millió dollár), ami legutóbb 2016-ban cserélt gazdát szintén egy Sotheby’s aukción 5,2 millió dollárért, valamint egy újra felfedezett mű, Geoges de la Tour portréja az Idősebb Jakab apostolról (becsült értéke 3,5-5 millió dollár), ami egészen a 2005-ös megjelenéséig elveszettnek hitt festmény volt.

A Fisch és Davidson gyűjtemény festményei október 27-ig a Sotheby’s New York-i központjában láthatók, majd november 4-13. között ismét megtekinthetőek lesznek a Los Angeles-i – hongkongi – londoni bemutatásuk előtt.

 

Forrás: The Art Newspaper

More news
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.