Detailed search

Vászon helyett drágakő – Antonio Tempesta különleges alkotása a Ráth György-villában

Valódi ritkaság került elő az Iparművészeti Múzeum egyik raktárából, Antonio Tempesta (1555 k. -1630) itáliai művész lápisz lazulira festett műve, illetve művei, mivel a művész a vékony, alig egy milliméter vastag, a fényt is áteresztő kőlap mindkét oldalára egy-egy bibliai jelenetet alkotott. A közelmúltban gondosan restaurált műtárgyat további figyelemreméltó alkotások között március 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Ráth György-villában.

19899_SHA0546
Antonio Tempesta, A Paradicsomkert Éva teremtésével, 1622-1624 k. Olaj, lápisz lazuli, ébenfa és ében árnyalatúra színezett diófa keret, gyöngyház berakásokkal. Forrás: Iparművészeti Múzeum
A tárlat központi elemét képező, 1622-1624 körül készült Tempesta-műalkotás több szempontból is igényt tarthat az érdeklődésünkre. A legnyilvánvalóbb ok a hordozó különlegessége, hiszen egy olyan drágakőről van szó, amely a művész korában gyakran az aranynál is értékesebbnek számított. A lápisz lazuli az ultramarin alapanyaga, amely olyan festők kedvelt pigmentje volt, mint például Vermeer, Leonardo da Vinci vagy Fra Angelico. A drágakövet a 17. században főként Afganisztánban bányászták, majd onnan szállították Velencébe. A kő gyakran tartalmaz ásványokat, pl. piritet és kalcitot, amelyek izgalmas mintázatot kölcsönöznek neki. A 17. század elején a különböző kövekre festett alkotások nagy népszerűségnek örvendtek egyházi berkekben, valamint a nemesség körében is. Az ásványok, drágakövek a kreatív folyamat meghatározó elemei voltak, befolyásolták a témát, a kompozíciót és a színárnyalatokat is. Bevett szokás volt, hogy a festő szabadon – festetlenül - hagyta a kő bizonyos részeit, így a kép hátterében előtűnt annak színe és mintázata. Ezzel az eljárással találkozhatunk a Ráth György-villában kiállított mű esetében is. Antonio Tempesta főúri megrendelésre – többek között II. Cosimo de’ Medici számára – festett a különösen értékes kőre. Összesen három lápisz lazulira készült műve maradt fenn, ebből az egyiket a párizsi Louvre őrzi. Az Iparművészeti Múzeum raktárából 2016 januárjában előkerült kép két oldalán ószövetségi jelenetek láthatók, A Paradicsomkert Éva teremtésével, valamint az Átkelés a Vörös-tengeren. A tárgy a 19. század elejének egyik legjelentősebb magyar műgyűjtője, Jankovich Miklós gyűjteményének megvásárlásával került a Nemzeti Múzeum tulajdonába, majd innen 1944-ben az Iparművészeti Múzeum kollekciójába.
(kép, lápisz lazuli) Forrás: Iparművészeti Múzeum

A kép és a kerete 2016-ban hiányos, illetve jócskán sérült is volt, restaurálása, kutatása éveken át tartott. Most Jankovich Miklós egykori gyűjteményének ötvöstárgyaival került kiállításra, amelyekben szintén a természet és a művészet összefonódását figyelhetjük meg: kókuszdió, strucctojás, tengeri csiga háza kaptak ötvösfoglalatot.

Drágakőre festve, Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban. Kurátor: Gálos Miklós.

2020. jan. 17 – márc. 29., Ráth György-villa. További információ itt.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.