Detailed search

Vigyük be a természetet egy műalkotással!

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Napjainkban egyre gyakoribb és fontosabb téma a természetvédelem és az ökotudatos életmód. Mindez nem csak szemléletünkben és mindennapos törekvéseinkben, de otthonunkban is tükröződhet. Régi bútorok felújítása és a természetes anyagok előnyben részesítése mind olyan apró lépés, amellyel mindezt könnyen alkalmazhatjuk.

A kortárs művészek között is egyre többen vannak olyanok, akik munkáikkal is szeretnék felhívni a figyelmet a fenntartható életmód kialakítására. Természetesen a galériák kínálatában is találhatunk olyan műveket, amelyeken organikus motívumok uralkodnak és az élővilág csodáit emelik ki.

A bemutatott étkező berendezése pontosan követi az említett környezettudatos szempontokat. A bútorok olyan rusztikus darabok, amelyek magukon viselik az elmúlt századok stílusjegyeit, egyedi színkezelésükben azonban a modern otthon látványos elemei. Még a használati tárgyak között sem találunk pazarló, káros anyagokat. A legdominánsabb a fa anyagának jelenléte, a hagyományos népi kultúrák kézműves jegyeit őrző textíliák, üveg és kerámia edények és nem mellesleg a sok zöld szobanövény. Az enteriőr igazán példamutató mintája annak, hogyan lehet egy zero waste vagy minimal szemléletű otthon igazán egyedi és stílusos.

Ehhez a természetes összhanghoz egy olyan kortárs művet választottunk, mely még inkább kiemeli az étkező organikus elemeit.

Dora Kontha (1987-) Budapesten született, jelenleg Koppenhágában élő művész. Jellemzően olyan torzító fototechnikai eljárással dolgozik, mellyel belső tájképeket hoz létre. Ezeken a vadont megidéző műveken a realitás összemosódik az álomvilággal. Nem véletlenül választották tavalyi kiállításának címéül a Dreamland kifejezést. Ebben a szóban összegződnek az képzet és a természet jellegzetességei. Tehát a kompozíció alapja mindig egy valós tájképi részlet vagy mindennapi helyzet, melyet 35 mm-es filmtekercsre rögzít az alkotó. Ezután jön az egyedi eljárás mód, amikor saját szemléletén keresztül szűri át a látottakat és manipulációs eljárásokkal különleges színvilágot kölcsönöz a képeknek. Így a megjelenő motívumok vagy felértékelődnek és kitűnnek az eredeti kompozícióból, vagy homályos, ködös fátyol vonja be őket. Képzeletbeli univerzuma megidézi a valóságot, ám egy képzeletbeli, időtlen távlatba repíti nézőjét.

A kiválasztott enteriőrbe helyezve a fotográfia apró, finom utalásokkal, mégis szervesen kapcsolódik a természetelvűséget szem előtt tartó életmódhoz.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

A Lilaruhás nő tragédiákkal teli, titokzatos élete

2020-08-31

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Lilaruhás nő a magyar festészet egyik legismertebb és legkedveltebb alkotása. Szinyei Merse Pál művét, amelyet a Nemzeti Galériában csodálhatunk meg, a magyar Mona Lisaként is szokás e

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.