Detailed search

Vigyük be a természetet egy műalkotással!

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Napjainkban egyre gyakoribb és fontosabb téma a természetvédelem és az ökotudatos életmód. Mindez nem csak szemléletünkben és mindennapos törekvéseinkben, de otthonunkban is tükröződhet. Régi bútorok felújítása és a természetes anyagok előnyben részesítése mind olyan apró lépés, amellyel mindezt könnyen alkalmazhatjuk.

A kortárs művészek között is egyre többen vannak olyanok, akik munkáikkal is szeretnék felhívni a figyelmet a fenntartható életmód kialakítására. Természetesen a galériák kínálatában is találhatunk olyan műveket, amelyeken organikus motívumok uralkodnak és az élővilág csodáit emelik ki.

A bemutatott étkező berendezése pontosan követi az említett környezettudatos szempontokat. A bútorok olyan rusztikus darabok, amelyek magukon viselik az elmúlt századok stílusjegyeit, egyedi színkezelésükben azonban a modern otthon látványos elemei. Még a használati tárgyak között sem találunk pazarló, káros anyagokat. A legdominánsabb a fa anyagának jelenléte, a hagyományos népi kultúrák kézműves jegyeit őrző textíliák, üveg és kerámia edények és nem mellesleg a sok zöld szobanövény. Az enteriőr igazán példamutató mintája annak, hogyan lehet egy zero waste vagy minimal szemléletű otthon igazán egyedi és stílusos.

Ehhez a természetes összhanghoz egy olyan kortárs művet választottunk, mely még inkább kiemeli az étkező organikus elemeit.

Dora Kontha (1987-) Budapesten született, jelenleg Koppenhágában élő művész. Jellemzően olyan torzító fototechnikai eljárással dolgozik, mellyel belső tájképeket hoz létre. Ezeken a vadont megidéző műveken a realitás összemosódik az álomvilággal. Nem véletlenül választották tavalyi kiállításának címéül a Dreamland kifejezést. Ebben a szóban összegződnek az képzet és a természet jellegzetességei. Tehát a kompozíció alapja mindig egy valós tájképi részlet vagy mindennapi helyzet, melyet 35 mm-es filmtekercsre rögzít az alkotó. Ezután jön az egyedi eljárás mód, amikor saját szemléletén keresztül szűri át a látottakat és manipulációs eljárásokkal különleges színvilágot kölcsönöz a képeknek. Így a megjelenő motívumok vagy felértékelődnek és kitűnnek az eredeti kompozícióból, vagy homályos, ködös fátyol vonja be őket. Képzeletbeli univerzuma megidézi a valóságot, ám egy képzeletbeli, időtlen távlatba repíti nézőjét.

A kiválasztott enteriőrbe helyezve a fotográfia apró, finom utalásokkal, mégis szervesen kapcsolódik a természetelvűséget szem előtt tartó életmódhoz.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Év végi hajrá az aukciós piacon

Év végi hajrá az aukciós piacon

2019-11-29
Míg a nemzetközi aukciós piacon többnyire az első félév az erősebb, nálunk inkább az őszi-téli időszak, ezen belül is a december. Nem lesz ez másként idén sem – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának első részé

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.