Detailed search

Zsúfolt programmal indul az őszi aukciós szezon

Az árverőházak az eredményes tavaszi szezon után a pozitív trend folytatódására számítanak az őszi hónapokban is - jelenti a műtárgy.com.

Kétnapos aukcióval kezdi az őszi szezont a Nagyházi Galéria: szeptember 25-én XIX-XX. századi festmények és bútorok, míg másnap néprajzi tárgyak kerülnek kalapács alá. Az első nap drágább tételei, Czene Béla, Farkasházy Miklós, Molnár C. Pál, Berkes Antal, Neogrády László, Háry Gyula és Szánthó Mária festményei 180 és 280 ezer forint közötti induló árat kaptak, míg a bútorok közül egy 1900 körül készült osztrák komód emelkedik ki 260 ezres induló árával. Hasonló sávban mozognak a 26-i néprajzi aukció értékesebb tételeinek árai is: így egy 1859-es bakabányai mázas cserépkancsó és egy XVI. századi bükkfa templomi láda 240 ezer, míg egy XIX. századi osztrák vagy német festett fenyőfa láda 220 ezer forintról indulva várja a liciteket. Az árverések anyaga itt, illetve itt tekinthető meg.

Zsúfolt programmal indul az őszi aukciós szezon


Ez a festett fa láda 220 ezer forintos kikiáltási áron szerepel a Nagyházi Galéria néprajzi árverésén.


Szeptember 26-án kamaraaukcióval indítja az őszt a BÁV. A képzőművészeti anyag különlegessége egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény lesz kedvező, 220 ezer forintos kezdő árral, de elérhető áron indulnak Mednyánszky László és Boromisza Tibor akvarelljei is. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok mellett brilles és színes drágaköves ékszerekre is lehet licitálni. A népi naiv művészetet Vankóné Dudás Juli, a kortárs kerámiát Gorka Lívia munkái képviselik. Az aukció tételei itt tekinthetők meg.

Zsúfolt programmal indul az őszi aukciós szezon


Ez az ezüst nyakék markazit díszítésű középdísszel, kék szintetikus kő ékítéssel 20 ezer forintról indul a BÁV kamaraárverésén.


A Boda Gallery of Art szeptember 27-i árverésének legfontosabb tétele egy két és fél millió forintról indított vegyes technikájú Moholy Nagy László grafika, ami közel negyedszázada szerepelt már egy New York-i Christie's aukción is. Fényes Adolf és Sikuta Gusztáv csendéleteire 1,2 millió, illetve 950 ezer forintról kezdődhet a licit.

Az Arte Galéria szeptember 29-i árverésén Szőnyi István, Ország Lili és Molnár C. Pál művei kaptak hatszámjegyű kezdőárat, míg a gazdag kisplasztikai kínálatból Olcsai Kiss Zoltán és Csíkszentmihályi Róbert érmei emelkednek ki.

Október 3-án lesz a Műgyűjtők Háza következő aukciója. A kéthetente árverező ház mostani anyagából Tóth Menyhért Tájképe és Gadányi Jenő Szilvás csendélete érdemel külön említést, előbbi 240, utóbbi 150 ezer forintos kikiáltási árat kapott. Az árverés anyaga itt található.

Első árverésének 20. évfordulóján, október 5-én tartja őszi aukcióját a Virág Judit Galéria. Az anyag, túl azon, hogy összességében is méltó az évfordulóhoz, néhány igazi különlegességet is kínál. Rippl-Rónai József kukoricás korszakának egyik remeke, a 60 millió forintról induló Pihenő Fenella akár a művész 95 milliós életmű-rekordját is megdöntheti. 50-70 millió forintot vár az árverőház Bortnyik Sándor avantgárd korszakának kiemelkedő darabjáért, egy Weimarban készült absztrakt csendéletéért. A nemzetközi műpiacon is igen keresett Reigl Judittól idehaza még nem került kalapács alá olyan csúcsmű mint az 1954-ben született A semmi szétzúzása. Aki meg akarja szerezni a művész jelenlegi hazai rekordáránál magasabbról, 36 millió forintról induló vásznat, annak valószínűleg külföldi licitálokkal is meg kell küzdenie. A kínálatból méreteivel is kiemelkedik Pekáry István Ősz című, a magyar vidéki életet költői szépséggel ábrázoló, múzeumba kívánkozó műve, ami 7 millió forinton kezd. Ismert magángyűjteményekből kerül kalapács alá Vaszary János Tengerpartja (kezdő ár 30 millió forint) és Perlmutter Izsák Szalonja (36 millió forint). A kortárs művészetet mások mellett Maurer Dóra, Váli Dezső és Fehér László alkotásai képviselik. Az árverőház az évforduló alkalmából a szokásos 20% helyett csak 10%-os jutalékot számol fel vásárlóinak. Az aukció teljes anyagát itt lehet megnézni.

Zsúfolt programmal indul az őszi aukciós szezon


Rippl-Rónai József, Pihenő Fenella című képe 60 millió forintról indul a Virág Judit Galéria aukcióján.


A debreceni Villás Galéria október 6-án tartja őszi festmény és műtárgy árverését. Az aukció legdrágább tétele a XIX. századi nagyváradi festő, Mezey Lajos talán legismertebb munkája, A Vezúv kitörése, ami az ezredforduló óta már harmadszor próbál szerencsét árverésen; ezúttal 4,8 millió forintról indítják. Koszta József női portréjáért 1,8, Mednyánszky László Téli tájáért 1,1 millió forinton indulhat a licit, de legalább 950 ezret kell majd fizetni az utóbbi egy-két évben rendkívül keresetté vált Balázs János kései festményéért, a Bőségért is.

Október 7-én lesz a Kieselbach Galéria hagyományos őszi aukciója. Itt az első világháború frontján tragikusan fiatalon elhunyt Plányi Ervin javíthat életmű-rekordot, akinek Tavaszi kert című, külföldi magángyűjteményeket is megjárt vászna 24 milliós kikiáltási árral és 30-50 milliós taksával várja a liciteket. Ez egyben az aukció legmagasabb kezdő ára, holtversenyben egy Mattis-Teutsch János kompozícióval és egy Vaszary János akttal. A ház ritkán árverezi régi külföldi mesterek műveit, ezúttal azonban több, XVI-XVIII. századi itáliai mester alkotásaira is lehet licitálni; a kezdő árak 6-7 millió forint között alakulnak. Figyelemre méltó a kortárs kínálat is, melyben több, egykoron Nancy Goodman Brinker magyarországi amerikai nagykövet jelentős kollekciójában helyet kapott munka szerepel. Közülük Lakner László ifjúkori műve, a Paprika II. indul a legmagasabbról, 7,5 millió forintról. Nádler István 2008-as, Két lépés című képpárjának darabjaiért 3,2 millió, El Kazovszkij Belső tér tárggyal című korai alkotásáért 800 ezer, míg Fehér László Siratófaláért 700 ezer forintról indul a licit. Az árverés teljes anyaga itt található.

Zsúfolt programmal indul az őszi aukciós szezon


Lakner László műve, a Paprika II. 7,5 millió forintról a Kieselbach Galéria árverésén


Ugyanezen a napon árverez, immár hatodik alkalommal, a Contempo Art Auctions is. Művek a XX. század második feléből című aukciójukon többségében kortárs munkák szerepelnek. A kivételek közé tartozik Bene Géza, akinek Metamorfózis című papíralapú munkája 1,4 millió forinttal az aukció legdrágább tétele. A kortársak közül Konok Tamás, Hencze Tamás, Károlyi Zsigmond, Klimó Károly, Bernát András, Váli Dezső és Alexander Tinei munkái általában 450-800 ezer forint közötti induló árat kaptak.

szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.