Részletes keresés

1,2 millió dollárért kelt el Vera Molnár NFT sorozata a Sotheby's-nél

Éppen a múlt héten számoltunk be a Jackson Pollock Studio NFT-k aukciós sikeréről, július 28-án újabb csúcseredmény született a piacon: Vera Molnár Témák és Variációk című kollekciójának darabjai összesen 1,2 millió dollár értékben, alig egy óra alatt keltek el Sotheby's árverésén. A magyar származású művész ezen gyűjteménye 500 generatív művészeti NFT-t tartalmazott, amelyeket Martin Grasser kortárs művész és kreatív kódoló együttműködésével készített el. Az eladás újabb mérföldkőnek számít a most 99 éves Molnár munkásságában.

A Témák és Variációk sorozat algoritmikus rendszere az írásjegyek és színek összhangjára épül. A geometriai formák, pl. négyzetek és háromszögek szokásos használatán túl Molnár az „N”, „F” és „T” betűket állította a középpontba. A kollekcióhoz használt kód számos formát, színt, pixelméretet és további grafikai jellemzőket ír le. Futtatásakor véletlenszerűen választják az ki eltérő paraméterekkel rendelkező elemeket, így minden alkalommal meglepő vizuális műalkotások születnek.

Az alkotások értékesítéséhez a Sotheby’s  - 300 éves története során  - először alkalmazott holland árverési formát, ahol az aukcióvezetők elsőként bejelentik a művek legmagasabb árat, melyet a továbbiakban fokozatosan csökkentenek a vásárlás létrejöttéig. Jelen árverésen a beállított maximális ár 37 506 dollár volt.

Molnár munkái közül legtöbbet a Témák és Variációk 1 című alkotásért adták, amely több mint 37 ezer dollárért kelt, azonban mind az ötszáz alkotás meghaladta a becsült alapárát.


Vera Molnár, Témák és Variációk 1, 2023
Forrás: Sotheby’s

Az 1924-es budapesti születésű Molnár 1947 óta él Franciaországban. A világ első női komputerművésze, a számítógépes művészet egyik nemzetközileg elismert úttörője.  1959-től kezdett kombinatorikus képeket készíteni és matematikai törvényszerűségeket modellezni az általa „machine imaginaire”- nak nevezett módszerrel. Már 1968-ban lehetőséget kapott arra, hogy valódi számítógéppel dolgozzon. Műveiben kulcsszerep jut a gép algoritmikus véletlenjeinek, művészetét meghatározza a rend és a rendetlenség, illetve a struktúra és a szabadság fogalma.


Vera Molnár műtermében, 2011, Párizs. Forrás: Catherine Panchout / Artnet

Molnár a 2023-mas kollekciójának kapcsán nyilatkozta, hogy mindig is lenyűgözte a technológia művészeti alkotómunkára kifejtett hatása. Tekintettel arra, hogy pályafutása az 1960-as évekre nyúlik vissza, új NFT-gyűjteményére élete egyik csúcsmunkájaként tekint.

Forrás: Art News

Címlapkép: Vera Molnár Témák és Variációk című NFT sorozatának egyik darabja.

Címlapkép forrása: Sotheby’s


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is”  – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is” – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

2023-11-27

Az olasz Patrizia Sandretto Re Rebaudengo számára a műgyűjtői lét nem merül ki a műtárgyak megvásárlásában. "Soha nem vettem műalkotást csak azért, hogy a házam falát díszítsem" – mondta nemrég egy interjúban. Patrizia nem csupán a világ egyik legjelentősebb gyűjtője, hanem a kortárs művészet egyik legfontosabb mecénása is. Cikkünkben röviden bemutatjuk munkásságát, filozófiáját, illetve az otthonában található, egyéni kollekciójának kimagasló darabjait.  

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.