Részletes keresés

1 forintról indul a licit – értékes festményekre, grafikákra lehet ajánlatot tenni az online aukción

Hogy miért és mitől lesz valaki műgyűjtő, azt sokan sokfelé találgatják, és az is biztos, hogy többféle válasz és többféle motiváció létezik. Az egyik talán az árverések izgalma, az újabb és újabb, gyűjteménybe illeszkedő tételek felkutatása, megpillantása a katalógusokban, végül pedig a megszerzésük. A licit során a résztvevők elszántságán (és az aukciót vezető személy rátermettségén is) múlik, hogy mennyiért talál végül gazdára a mű. A rekordnak gyorsan híre megy, statisztikákba vezetik fel, és a továbbiakban viszonyítási pontként hivatkoznak rá. A kikiáltási ár persze valamelyest már előre beárazza az alkotásokat, de vannak különleges esetek is: a napokban zajlik például egy online aukció, amelyen a tételek a jelképes 1 forintról indulnak, így csak a licitálókon múlik, hogy mekkora összegért kelnek végül el szeptember 1-én. A kínálatban izgalmas és figyelemre méltó festmények és grafikák szerepelnek, de még emlékplakett és fajanszkancsó is helyet kapott. Az alábbiakban a Műgyűjtők Házánál licitálható művekből szemezgetünk.

Gross Arnold grafikus és festőművész neve minden művészetkedvelő számára ismerősen cseng. A rézkarc műfaj megújítójának világa összetéveszthetetlen, apró, színes részletekben bővelkedő alkotásairól sugárzik a derű. 2019-ben töltötte volna be 90. életévét, ebből az alkalomból nagyszabású kiállítást rendeztek a képeiből és nagymonográfia is készült. Az eladásra kínált, Napraforgók II. című alkotása (22,5 x 34,5 cm) színezett rézkarc, feltétlenül számot tarthat a mester életműve iránt érdeklődők figyelmére. Hűen tükrözi Gross ars poeticájának lényegét: a világ szörnyűségeinek nincs helye a művészetben.

036

Gross Arnold: Napraforgók II.

Kádár Béla akvarellje is egy forintról indult az online liciten. A Lovas vándor című kép (19 x 23,5 cm) kifejező alkotás, a biztos kézzel húzott tusvonalak mozgalmassá és plasztikussá is teszik. Kádár Béla művei rendre szerepelnek a hazai aukciókon, 2019-ben egy Amerikából hazatért 1926-os festménye, a Concertina 110 millió forintos leütési árával életműrekordot döntött.

050

Kádár Béla: Lovas vándor

Az 1939-es születésű festőművész és grafikus Lukoviczky Endre a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott. Felesége Bálint Ildikó festőművész, akivel a szentendrei művésztelepen alkotnak. Lukoviczky dolgozott plakáttervező grafikusként, kikísérletezte a gipszmetszetet. Művészetére hatott az orosz avantgárd, azon belül a konstruktivizmus és a szuprematizmus, Kandinsky életművére példaként tekint. 2012-es Keresztesek című olajfestményén (30 x 25 cm) a geometrikus formák különös, bonyolult szerkesztésű, időtlen teret alkotnak, a szín és az alakzatok együttese melankolikus összhatást kelt.  

062

Lukoviczky Endre: Keresztesek, 2012

 Az 1953-as születésű Bálind István képein visszatérő motívum a kutya, akit korábban egy nő alakja is kísért. Sehol senki? című alkotásán (40 x 40 cm) is találkozhatunk az állattal, aki magányosan, de láthatóan éberen áll a kép központi elemét jelentő aranysárga téglalapon. Bálind az Újvidéki Művészeti Akadémia képzőművészeti tanszékének festészeti szakán végzett. Foglalkozott formatervezéssel is, 1995 óta tanárként dolgozik Budapesten.

009

Bálind István: Sehol senki? 2015-2020

Bor Pál vegyes technikával készült műve, a ’60-as években alkotott Esernyősök (20,5 x 30 cm) ólomüveg ablakhoz vagy mozaikhoz hasonló. Esernyőt fogó alakok, édesanyja kezét fogó gyermek és kutya vonul át a képen. A művész a képzőművészet és az iparművészet több műfajával foglalkozott élete során. Festőként, szobrászként, grafikusként és művészeti íróként is tevékenykedett. 1911-ben gépészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, és már ebben az évben Párizsba utazott, ahol az École des Beaux Arts-on és az École des Arts Décoratifs-on tanult. Méghozzá nem kisebb mesterektől, mint Maurice Denis vagy Lucien Simon. Nagybányán Réti István, Budapesten Kőrösfői-Kriesch Aladár, a fonyódi művésztelepen Rippl-Rónai József mellett dolgozott. Alapító tagja volt a Képzőművészek Új Társaságának, írásai a Nyugatban is megjelentek.

015

Bor Pál: Esernyősök, 60-as évek

 Az aukció további tételeit is érdemes felfedezni, összesen 92 műtárgy várja a liciteket online szeptember 1. 18:00-ig.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

2021-09-16
A két napraforgókat ábrázoló festmény közül az egyik a mai napig egy magángyűjteményben rejtőzik, és minden bizonnyal egy egész vagyonért fog elkelni, amikor előkerül, a másik képet pedig egy amerikai bomba pusztította

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.