Részletes keresés

10 kiállítás a tartalmas évzáráshoz és évkezdéshez

Közeledik az év vége, ami rendszerint sok hajtással és izgalommal jár. Búcsúztassuk az óévet és kezdjük az újat méltóképpen, kikapcsolódásként szavazzunk meg magunknak egy-két kiállításlátogatást, ami kikapcsol és fel is tölt egyben. Szokásos év végi kiállításajánlónkban több olyan tárlat is szerepel, amely januárban zár, így még épp elcsíphetjük. Festészet, divat és egy kifejezetten erős fotó-felhozatal.

 

Vera Molnar, Sainte Victoire en ligne, I. 2017, szitanyomat, papír, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora. Szépművészeti Múzeum, 2020. febr. 16-ig

A február közepéig látogatható tárlat Rubens és kora flamand festészetét mutatja be, 120 műalkotáson keresztül, amelyek olyan világhíres intézményekből érkeztek, mint például a Louvre, az Ermitázs vagy éppen a Prado. A tíz szekció átfogó képet nyújt a korszak művészetéről, a portrék között a Múzeum új szerzeményét, Van Dyck Stuart Mária Henrietta hercegnő portréját is megtekinthetjük.

Kihűlt világ. Farkas István (1887-1944) művészete. Magyar Nemzeti Galéria, 2020. márc. 1-ig

Farkas István az első világháború utáni magyar modernizmus egyik legfontosabb és legeredetibb alakja. A Magyar Nemezti Galéria minden eddiginél teljesebben mutatja be az életművet, a mesterek és kortársak (pl. Mednyánszky László, James Ensort és Edward Munch) kiállított munkái tovább árnyalják a Farkas művészetéről alkotott elképzeléseinket.

Rendetlenség a rendben. Vera Molnar művészete. Kiscelli Múzeum, 2020. márc. 15-ig

Vera Molnar életművét nehéz bárhová is besorolni. Már az ötvenes-hatvanas években foglalkozott a számítógép és a művészet kapcsolatával. A hatvanas évek végétől programozni is megtanult, létrehozta a „Molnár” programot, hogy a számítógép által generált munkákat készíthessen. Emiatt a komputerművészet egyik megújítójaként tekintenek rá.

Kód és algoritmus – hommage á Vera Molnar. Vasarely Múzeum, 2020. jan. 19.ig

A Vasarely Múzeum tárlatát a 95 éves Vera Molnarnak ajánlja. A nemzetközi, számos hazai és külföldi alkotó meghívásával készült kiállítás a korai generatív (számítógéppel generált) művészeten túl az új útkereséseket is bemutatja. A tárlat többek között azt vizsgálja, hogy az új technológiák mellett a régi elvek mutatkoznak-e meg, illetve, hogy milyen szerepet játszik a művek evolúciójában vagy éppen mutációjában a véletlent is magában hordozó algoritmus.

Mintázat és dekoráció, Ludwig Múzeum. 2020. jan. 5-ig

Még január 5-ig látogatható a Ludwig Múzeum Mintázat és dekoráció című kiállítása, amely az 1970-es években az Egyesült Államokban alakult Mintázat és dekoráció mozgalom alkotóinak munkásságába enged bepillantást, Peter és Iréne Ludwig gyűjteményéből válogatott alkotásokon keresztül. A kiállításon a festményeken és grafikákon túl mozaikok, textilkollázsok, egész teret betöltő installációk és videoperformanszok is láthatók.

Clara. Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött. Magyar Nemzeti Múzeum, 2020. ápr. 30-ig

Rotschild Klára divattervező szalonja a két világháború között indult és már ekkor fogalommá vált idehaza. Előkelő asszonyok, diplomata- és politikusfeleségek, művészek, külföldről érkező magasrangú vendégek öltöztek a szalonjából. A szalon a második világháború után is töretlen népszerűségnek örvendett. A Magyar Nemezti Múzeum egy sikeres nő életútját, egy korszak elitjének öltözködési kultúráját, valamint egy ellentmondásokkal terhelt korszakot mutat be a kiállításán.

Élet/kép. Keleti Éva retrospektív kiállítása. Műcsarnok, 2020. febr. 2-ig

Keleti Éva fotóművész csaknem harminc évnyi kihagyás után, 88 évesen újra fényképezni kezdett. A kiállításon hat évtized dokumentumai, riportok, életképek, sztárportrék láthatók, a kulturális élet színe-java. A képes időutazást a személyes mozzanatok felvillantása teszi még izgalmasabbá.

Au Revoir! Magyar származású fotográfusok Franciaországban. Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum, 2020. jan. 5-ig

Többnyire francia magán- és közgyűjteményekből érkező vintage kópiák, köztük olyanok is, amelyek még sosem szerepeltek kiállításon. A 100 évet átfogó kiállítás franciaországi magyar fotográfusok műveit mutatja be, a nagynevű alkotókon túl itthon kevésbé ismert művészek munkáival is találkozhatunk. A tárlaton szereplő három, nemrégiben előkerült, közel százéves André Kertész-fotográfiát itt láthatjuk először. Fotográfia iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan lehetőség, január 5-ig.

Almási J. Csaba: Király Tamás, Parlament-kalap, 1989 © Almási J. Csaba

Eufória? Rendszerváltás-történetek Magyarországról. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2020. febr. 23-ig

„Rendhagyó képes történelmi olvasókönyv” – jellemzi a kiállítást a kurátor, Mucsi Emese. A kiállításon olyan emblematikus képek, fotósorozatok, dokumentumok, videómunkák szerepelnek, amelyek a rendszerváltás idején történt eseményeket jelenítik meg. A bemutatott munkákat egy-egy személyes történet kíséri, a rendszerváltás idején aktív gondolkodóktól, művészektől. Így lehetőségünk van rátekinteni a párhuzamos történetekre, egyéni változatokra is.

 

+1 Privát. Helmut Newton fotói a MODEM-ben. MODEM Debrecen, 2020. jan. 26-ig

Ha már fotó, érdemes Debrecenbe is ellátogatnunk, ahol a Helmut Newton Alapítvány közreműködésével megvalósult kiállításon a 99 évvel ezelőtt született német fotóművész 1972 és 1984 között készített divatfotóiból, portréiból és aktjaiból láthatunk egy válogatást. Newton stílusa összetéveszthetetlen, életműve páratlan és utánozhatatlan.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.