Részletes keresés

10 kiemelkedő európai tárlat, amelyet nem érdemes kihagyni idén ősszel

A művészeti aukciók és vásárok mellett idén ősszel is számos kimagasló kiállítás nyílik meg a világelső művészeti intézmények tereiben. Annak érdekében, hogy a művészetkedvelők ebben a szezonban is könnyen találhassanak az érdeklődésükhöz passzoló programot, a műtárgy.com most kiválogatott tíz nagyszerű tárlatot Európában, amelyre mindenképpen érdemes ellátogatni a következő hetekben, hónapokban.

Mark Rothko  - Fondation Louis Vuitton, Párizs
2023 október 18.  - 2024 április 2.

Ez a hatalmas Mark Rothko (1903-1970) retrospektív a híres amerikai absztrakt expresszionista festő több mint 115 alkotását tárja nagyközönség elé. A tárlat kronologikus áttekintést ígér, amely láttatja a 20. században alkotó művész érzelmi és művészi fejlődését. Suzanne Page főkurátor Christopher Rothkoval (a művész fiával) közösen szervezte meg a nagyszabású kiállítást, amelyen az idősebb Rothko korai portréitól juthatunk el az utolsó munkáihoz.

mű1
Mark Rothko, No. 9/No. 5/No. 18, 1952; Mark Rothko, Self-Portrait, 1936.
Forrás: © 1998 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko - Adagp, Paris

A kiállítás az egyetlen létező Rothko önarcképpel indít, amelyet a művész 1936-ban festett, majd tovább halad a New York városának látképeit elénk táró korai realista, valamint az 1940-es évek biomorf absztrakció hatását tükröző munkáin. A tárlat az Untitled (Black on Gray) című 1970-ben elkészített festményével, illetve komorabb utolsó sorozatával zárul, amelyet Alberto Giacometti több szobormunkája kísér.  A kiállítás páratlan lehetőséget kínál arra, hogy minden érdeklődőt magával ragadhasson Rothko örökké elbűvölő egyszerűsége.

Inside Other Spaces: Environments by Women Artists 1956–1976  - Haus der Kunst, München
2023. szeptember 8. – 2024. március 10.

Az Inside Other Spaces c. tárlat 11, 1956 és 1976 között alkotó női művészre összpontosít, akik olyan environmental - környezetszobrászati - munkákat alkottak, amelyek a művészet, az építészet és a design küszöbén álló fizikai terekként belépésre és interakcióra invitálják a nézőket. Az efféle alkotásokat kiállításuk után általában dekonstruálják, illetve megsemmisítik. A müncheni Haus der Kunst kurátorai, Marina Pugliese, Andrea Lissoni és Anne Pfautsch három évig dolgoztak a tárlat létrejöttén. A restaurátorokkal közös munka során számos, különféle archívumokban fellelhető fényképet, tervet, leírást és számlát egyaránt tüzetesen megvizsgáltak, hogy rekonstruálhassák a 20. század leginnovatívabb ilyen jellegű munkáit.

mű3
Aleksandra Kasuba, Spectral Passage (1975). installációja, M. H. DeYoung Memorial Museum, San Francisco.
Forrás: Digital Archive of Aleksandra Kasuba

A tárlat során olyan női művészek alkotásai kapnak reflektorfényt, akiknek a műfajhoz való hozzájárulását korábban javarészt figyelmen kívül hagyták. A kiállítók között szerepel többek között Judy Chicago, Lygia Clark, Laura Grisi, Lea Lublin, Aleksandra Kašuba és Faith Wilding.

Edvard Munch: Magic of the North - Berlinische Galerie, Berlin
2023. szeptember 15. – 2024. január 1.

Edvard Munch-ot a legtöbben a Sikoly (1893 -1910) című ikonikus festményéről ismerik, művészi hatása azonban messze túlmutat ezen a remekművön. A norvég művész (1863 - 1944) képeinek radikális modernségével emelkedett ki kortársai közül.

mű4
Edvard Munch, Red and White, 1899–1900.
Forrás: MUNCH, Oslo / Halvor Bjørngård

A Berlinische Galerie-ben megnyíló kiállítás Munch festményei, nyomatai és fényképei révén szemlélteti Berlinhez fűződő mély kapcsolatának történetét. 1892 és 1933 között körülbelül 60 kiállítása volt itt, így a várost az alkotó pályafutásának egyik legfontosabb európai gócpontjaként tarthatjuk számon. A kiállítás Munch mintegy 80 mesterművét, valamint más művészek – pl. Walter Leistikow és Akseli Gallen-Kallela  - munkáit egyarán látogatói elé tárja.

Louise Bourgeois: Persistent Antagonism  - Belvedere kastély, Bécs
2023. szeptember 22.  – 2024. január 28.

A Belvedere megépítésnek 300. évét ünneplő eseménysorozat alkalmával a palota pazar barokk galériái egy lenyűgöző kiállításnak adnak otthont, amelyet Louise Bourgeois (1911–2010) francia-amerikai művész magával ragadó festményeinek szentelnek.


Louise Bourgeois, Confrérie, 1940.
Forrás: The Easton Foundation / Bildrecht, Vienna 2023

A kiállítás középpontjában a művész 1940-es évekből származó szürrealista festményei állnak, amelyek szobrainak, installációinak és rajzainak gondosan megválasztott együttesével folytatnak párbeszédet, így ívelve át pályafutásának egészét. Bár Bourgeois leginkább gigantikus bronz pókszobrairól ismert, a művész 1938 és 1949 között egyaránt számos olajfestményt készített.

Marina Abramović  -  Royal Academy of Arts, London
2023. szeptember 23.  – 2024. január 1.

Marina Abramović (1946-) a művészeti világ ikonikus alakja, a performansz művészet úttörője. Öt évtizede folyamatosan lenyűgözi a közönségét a fizikai és mentális egészségének határait feszegető előadásaival.

mű6
Marina Abramović performansz
Forrás: Marina Abramović Archives

Egyik korai előadása, a Rhythm 0 (1974) kiválóan reprezentálja radikális művészetét: Abramović felkérte a nézőit, és arra biztatta őket, hogy az előre megadott eszközökkel, bármilyen módon lépjenek kapcsolatba vele. Ennek a merész javaslatnak hírhedt csúcspontjává vált az az eset, amikor egy töltött fegyvert tartottak a fejéhez. A londoni Royal Academy-n rendezett új kiállításán Abramović jeles pályafutásának sarkalatos pontjait elevenítik fel többek között szobrok, videók, installációk és performanszok bemutatásán keresztül.

Picasso: The Sacred and the Profane  - Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid
2023. október 4.  – 2024. január 14.

A spanyol művész (1881 – 1973) halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett Picasso. A szent és profán című kiállítás arra kíván rávilágítani, hogy a művész munkásságában milyen merészen közelített a klasszikus és a zsidó-keresztény témákhoz.

mű7
Pablo Picasso, Man with a Clarinet, 1911-12.
Forrás: Sucesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid

Picasso gördülékenyen integrálta a múlt elemeit munkáiba, miközben a festészet lényegén elmélkedett. A mintegy 30 festményét kiállító tárlat szembe állítja a művész munkáit például El Greco és Rubens alkotásaival.

Anish Kapoor: Untrue Unreal  -  Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze
2023. október 7.  – 2024. február 4. 

Amióta 1990-ben elnyerte a Velencei Biennálén a legjobb fiatal művésznek járó díjat, Anish Kapoor (1954- ) brit-indiai szobrász pályafutása csak felfelé halad. Októberben nyíló új kiállítása azokat a munkáit ünnepli, amelyek a világ egyik legsikeresebb művészévé tették.



Anish Kapoor, To Reflect an Intimate Part of the Red, 1981.
Forrás: Oliver Santana/Palazzo Strozzi

A látogatók számos fémszobrát csodálhatják meg, amelyek a színek pozitív és negatív, térre gyakorolt ​​hatását kutatják. Monumentális installációi és környezetszobrászati munkái közül is lesznek kiállított darabok. Vantablack-művei, amelyek Kapoor szerint a valaha készült „legfeketébb fekete” színű pigmentből készültek, szintén megjelenhetnek a tárlaton. (A pigment kizárólagosan a művész tulajdonát képezi.)

Matisse, Derain and Friends: The Paris Avantgarde 1904-1908 – Kunstmuseum, Bázel 2023. szeptember 2.  - 2024. január 21.  

A Kunstmuseum kiállítása az 1904 és 1908 közötti Párizsra, a fauvizmus időszakára irányítja a reflektorfényt.  A „fauves” kifejezést, amelynek fordítása „vadak”, 1905 őszén alkotta meg Louis Vauxcelles művészeti kritikus. Egy Henri Matisse és André Derain köré társuló művészcsoport leírására használta, akik forradalmiak voltak kifejező színhasználatukban. És bár a becenév a közvélemény általános megvetését fejezte ki munkájukkal szemben, a csoport gyorsan átvette azt, és kihasználta az általuk okozott felfordulást.

mű9
André Derain, The Dance, 1906.
Forrás: ProLitteris, Zurich

A következő három évben a fauvizmus szabta meg a tempót Párizs művészeti életében. Más neves művészeket is bevonzott, például Georges Braque-t, Raoul Dufyt és Kees van Dongent, akik mind hozzájárultak a modernizmus alapjait formáló mozgalomhoz. A közelgő tárlat mintegy 120 alkotást mutat majd be, amelyek közül sok magángyűjteményekből lesz kölcsönözve és évtizedek óta nem volt látható a nyilvánosság számára. A kiállítás fontos tisztelgés a mozgalomban részt vállaló nők elhanyagolt szerepe előtt is, beleértve Amélie Parayre-Matisse textilművészt, aki segített finanszírozni férje törekvéseit, és Berthe Weill műkereskedőt, aki a csoport korai festményeit népszerűsítette.

Turning Heads: Bruegel, Rubens and Rembrandt  - Royal Museum of Fine Arts, Antwerpen
2023. október 20.  -  2024. január 21.

Az antwerpeni Királyi Múzeum, a KMSKA 2022 őszén nyílt újra egy 100 millió euróba kerülő felújítást követően, amely 11 évig tartott. Egy évvel később végre megrendezi első nagy kiállítását, amelyet a régi mesterek munkáinak szentel.


Vermeer, Girl with the Red Hat, 1664-67.
Forrás: National Gallery of Art

A kiállított gyűjtemény egy újszerű művészi műfaj, a fejtanulmány megjelenése köré épül. A 17. században érezhetően megnövekedett az érdeklődés a "tronie"-k iránt (a holland aranykori festészetben és a flamand barokk festészetben elterjedt alkotás, amely eltúlzott, jellegzetes arckifejezést ábrázol). A Turning Heads 76 remekművét tár a látogatók elé a korai nagy mesterektől. A kiállítás azt ígéri, hogy a tronie műfaj teljes evolúcióján, a 15. század elejétől a 19. századig végigkíséri a nézőket.

David Hockney: Drawing from Life  -  National Portrait Gallery, London
2023. november 2.  -  2024. január 21. 

A november 2-án nyíló tárlat David Hockney (1937- ) angol művész hat évtizedes munkásságát tárja fel a portréfestészetére összpontosítva.

mű11
David Hockney, Celia, Carennac, 1971 (részlet).
Forrás: David Hockney Foundation / Richard Schmidt

A kiállításon látható portrék öt fő kategóriára oszlanak a modellek személye szerint. A képek meghatározó hányadán Hockney édesanyja, Celia Birtwell, Gregory Evans, Maurice Payne és maga a művész látható. A kiállításon egy több mint harminc új portréból álló, 2021 és 2022 között készült válogatás is debütál, amelynek képei a művész barátait, illetve a normandiai műtermének látogatóit ábrázolják.

Forrás: Artsy, Christie’s, Euronews

Címlapkép: Anish Kapoor Mount Moriah at the Gate of the Ghetto, Palazzo Manfrin, Venice, 2022

Címlapkép forrása: New Yorker


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.