Részletes keresés

10 tényező, amely megnöveli a festmény értékét

10 tényező ami megnöveli a festmény értékét
Tavaly novemberben Modigliani Nu Couché festménye rekordáron kelt el a Christie's árverésén. A festményért megközelítőleg 50 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy lelkes gyűjtő.

10 tényező, amely megnöveli a festmény értékét


Amadeo Modigliani (1884-1920), Nu couché, 1917-18.


Az aukció óriási neveket vonultatott fel, és a legkülönösebb az, hogy így is maradt olyan alkotás, ami nem kelt el, többek között egy Rodin és egy Picasso sem. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ilyen negatív meglepetések is hozzátartoznak az aukciók természetéhez.

Felmerül a kérdés: vajon teljesen kiszámíthatatlan, hogy melyik festmény dönt eladási rekordot és melyik az, amelyik nem talál gazdára? Melyek azok a tényezők, amik nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jól eladható legyen az alkotás? A továbbiakban a műtárgy.com összegyűjtött 10 olyan szempontot olvashatják, amelyek nagyban befolyásolják a festmény eladhatóságát.
  • Az eredetiség: Vita nélkül az első és egyben legfontosabb szempont. Sokat számít, ha szignóval ellátott az adott kép, persze egy aláírás önmagában nem megkérdőjelezhetetlen bizonyíték. A stílus sem perdöntő, különösen a régebbi alkotások esetében fordulhat elő, hogy egy nagyobb festőegyéniség követőjének képével van dolgunk. Amennyiben azonban rendelkezésünkre áll bizonyíték az alkotás eredeti mívoltát illetően, úgy biztosak lehetünk benne, hogy az pozitívan fog hatni a mű megítélésére és eladására.
  • A proveniencia: Az alkotás származása, az előző tulajdonosok, gyűjtők kiléte szorosan összefügg az eredetiség kérdésével. Amennyiben a festmény bizonyíthatóan szerepelt egy ismert múzeum kiállításán vagy a tulajdonában volt egy jó nevű gyűjtőnek, úgy nagy a valószínűsége annak, hogy autentikus alkotással állunk szemben, tehát a visszakövethető proveniencia és értéknövelő tényező.
  • Az alkotó népszerűsége: Az alkotó személye számtalan aspektusból vizsgálható. Számít például, hogy mennyire népszerű, tehát a nagyközönség által mennyire ismert és elismert a művész. Míg joggal gondolhatjuk elképzelhetetlennek, hogy Rembrandt vagy Leonardo valaha is kimegy a divatból, addig léteznek olyan alkotók, akikkel szemben könnyen megváltozhat a közízlés. Ez attól is függ, hogy milyen a festő a művészet történetében betöltött szerepe. Mennyi újítást köszönhetünk neki? Stílusteremtő-e? Az újító, stílusteremtő egyéniségek neve minden bizonnyal kiállja az idő próbáját és megőrzi az alkotó személyét a mindenkori műértő, műkedvelő közönségnek.
  • A háttértörténet: Befolyásoló tényező továbbá, hogy mi az alkotó vagy a festmény háttértörténete. Klisé, de igaz: a tragikus sorsú, hányattatott életű, esetleg fiatalon elhunyt művész munkáit körüllengi egyfajta romantikus hangulat, ami óhatatlanul is megérinti az embereket. Magának az alkotásnak is lehet izgalmas története, ami vagy a festő élettörténetével kapcsolatos vagy függetlenedve az alkotótól, lappangással, hihetetlen megtalálással kapcsolatos. Biztosan mindannyian emlékeznek Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című művére, amit Barki Gergely művészettörténész 2009-ben a Stuart Little, kisegér film diszletében fedezett fel. A festmény öt év múlva Magyarországra került, majd rekordáron, 70 millióért kelt el.

10 tényező, amely megnöveli a festmény értékét


Berény Róbert (1887-1953), Alvó nő fekete vázával, 1927-1928.

  • Az alkotói korszak: Az sem lényegtelen, hogy az adott mű a festő melyik alkotói korszakából származik. Egy festmény Van Gogh késői korszakából valószínűleg mindig jobb áron fog elkelni, mint egy korai alkotás.
  • A téma: Bizonyos témák népszerűek, míg mások nem. A festmények közkedvelt témáit mindenki egyszerűen kitalálhatja, elég arra gondolnunk, hogy mi az, amit szívesen nézegetnénk naphosszat az otthonunkban. Persze itt is megjelenhetnek az egyéni eltérések, de az aukciós eladások azt mutatják, hogy vannak különösen kedvelt témák. Ilyenek a csendélet, az attraktív nőket ábrázoló portrék, az aktok és a békés tájképek. Gyakorlatilag majdnem biztosak lehetünk benne, hogy egy bájos női arcot megjelenítő festmény könnyeben kel el, mint egy mogorva öregembert ábrázoló alkotás.
  • A stílus felismerhetősége: Mennyire állapítható meg akár első blikkre, hogy kitől származik a festmény? Mennyire jellemző az adott téma és a stílus? Legyünk őszinték: ha valaki megvásárolja egy ismert alkotó művét, majd elhelyezi az otthonában, valószínűleg szeretné, ha az avatott szem felismerné a festőt, és nem szorulna bizonyítgatásra a kép fontossága, értéke. Ráadásul a jellemző stílus a leggyakrabban egyet jelent a kiforrottal is. Visszacsatolva a Van Gogh-os példánkhoz: a festővel kapcsolatos első asszociációnk sokkal inkább a Csillagos éjszaka vibráló színeihez és nyugtalan ecsetkezeléséhez köthető, mint a Krumplievők nyomasztó, sötét tónusaihoz, holott utóbbi is egy remek alkotás a maga nemében, csak sokkal kevésbé illik a Van Gogh-ról bennünk kialakult képhez.

10 tényező, amely megnöveli a festmény értékét


Vincent van Gogh (1853-1890), Csillagos éjszaka (The Starry Night), 1889.

  • Az előfordulás gyakorisága: Minél ritkábban fordul elő egy -egyébként elismert- művész munkája a műtárgypiacon, annál sürgetőbb a "most vagy soha" érzés, hiszen a gyűjtőben könnyen felmerülhet, hogy talán többet nem lesz lehetősége hozzájutni az adott alkotó festményeihez. Általánosságban kijelenthetjük: minél ritkább, annál értékesebb.
  • A kondíció és a keret: A festmény állapota és a keret minősége gyakran döntő jelentőséggel bír. Sok gyűjtő nem szeretne a restaurálással és a keretezéssel bajlódni, így a nagyobb aukciósházak saját restaurátoraikkal helyrehozatják a képet az árverés előtt, hogy a festmény az eseményen már a legjobb formájában mutatkozhasson be.
  • A technika: A képek hierarchiájának csúcsán az olajfestmény áll. Ugyanazon festő olajfestménye és egyedi grafikája közül az olajfestmény az, ami jobb áron eladható.

A rekorder Modigliani mű sok pontunkkal összevethető: az olajfestmény stílusa összetéveszthetetlen, a téma népszerű, ráadásul a festő életművében is kiemelt jelentőségű.

A fenti 10 ponton túl fontos, és egyáltalán nem általánosítható a festmény ránk gyakorolt hatása. Ez egy olyan összetett szempont, ami a téma, az alkotó, a színek, az ábrázolási mód, a háttértörténet és a saját személyiségünk elegyéből születik, és megőrzi az aukciók, a piac kiszámíthatatlanságának izgalmát.

Járfás Eszter, műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.