Részletes keresés

100 éves a Bauhaus - programajánló

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Bauhaus. A művészeti világ egész évben a legendás intézményre emlékezik, amelyet Walter Gropius alapított Weimarban, két iskola összevonásával. Hogy mi a töretlen népszerűség oka? Valószínűleg szerepet játszik benne, hogy óriási művészegyéniségek (Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Mies van der Rohe, Moholy-Nagy László és még sokan mások) töltötték be a tanári posztokat az egyes műhelyek élén, hogy számtalan, halhatatlannak tűnő design (például a Vaszilij-szék vagy a WA 24 lámpa…) kötődik az iskolához, de a döntő tényező talán az lehet, hogy a Bauhaus jóval több volt, mint egy iskola, sokkal inkább egy filozófia, hitvallás, tagjai szentül hitték, hogy a művészetnek helye van a mindennapjainkban, a minőségi, művészi igényességgel megformált tárgyak pozitív hatással vannak az életünkre, és hogy a művészetnek lehetséges a modernizálása anélkül, hogy alapvető, kézműves jellegét elveszítené.

 

Edmund Collein: Bauatelier Gropius, 1927-28 (forrás: invaluable)

Több magyar művész is beiratkozott az iskolába, a tanárként ismertté vált Breuer Marcellen és Moholy-Nagy Lászlón kívül megfordult ott többek között Forbát Alfréd, Weininger Alfréd és Molnár Farkas is. Így tehát nekünk is bőven van mire emlékeznünk idén, és szerencsére van is hol, hiszen számos program, kiállítás van, ahol a 100 éves Bauhaust ünnepelhetjük. Bemelegítésként tehetünk egy sétát a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen, aztán megtekinthetünk kiállításokat is – utóbbihoz adunk most tippeket.

Már meg is nyílt a Moholy-Nagy László fotográfiáit bemutató tárlat a Mai Manó Házban. A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László fotográfiái című kiállítás 3, tematikus csoportban mutatja be a mester képeit, többek között az ő felfedezésének tartott fotóplasztikát vagy a Fényjáték: Fekete-Fehér_Szürke filmet. Annak ellenére, hogy Moholy-Nagy sosem vallotta magát fotóművésznek, hatással volt a későbbi korok fotóművészetére. A kiállítás május 12-ig tekinthető meg.

A Vasarely Múzeum Bauhaus 100 – OSAS kiállítása is várja a látogatókat, egészen május 26-ig. Itt olyan művészek munkáival találkozhatunk, akik ismerik és elismerik a Bauhaus művészeti programját, valamint tisztelegni kívánnak az iskola előtt. 50 kortárs művész alkotásai szerepelnek a tárlaton, festmények, szobrok, grafikák, intermediális művek.

Weininger Andor: Mechanikus színpadi revü, 1926 (forrás: The Rodina)

A Magyar Nemzeti Galériában Wininger Andor hagyatékából válogatott kiállítást láthatunk március 28-tól. A művész születésének 120. évfordulóját is idén ünnepeljük. Az Absztrakt revü című tárlaton először látható válogatás a 2002-ben az intézmény tulajdonába került munkákból. Weininger Andor a Bauhaus Falfestészeti műhelyében tanult, amelyet akkor Vaszilij Kandinszkij és Carl Schlemmer vezettek. Tiszta színek, geometrikus formák jellemzik a műveit, színpadképeket, színpadi kosztümöket is tervezett. Hamburgban kezdett el dolgozni a Mechanikus színpad – absztrakt revü koncepcióján, amelynek lényege a mozgó, absztrakt formákkal benépesített színpad. A kiállítás július 28-ig lesz nyitva.

Hamarosan, április 10-én nyílik a Ludwig Múzeumban a Program a mának – kortárs nézőpontok című kiállítás, amely különböző fókuszcsoportokban mutatja be a Bauhaus tevékenységét, főként kortárs alkotók munkáin keresztül. A múzeum egyik állítása, hogy az iskola koncepciója az elmúlt 100 évben tovább élt, napjaink vizualitásában is megjelenik. Természetesen folyamatosan változásokon ment át, igazodva a mindenkori igényekhez. A tárlat augusztus 25-ig lesz látogatható.

Az idei Budapest100 témája is a Bauhaus lett. A városi ünnepként is ismert, civilek szervezésében, önkéntesek segítségével megvalósuló programsorozat idén a Bauhaus stílushoz, szellemiséghez közel álló, fővárosi épületek kutatását és megnyitását tűzte ki célul. Május első hétvégéjén tehát bekukkanthatunk az épületekbe, valamint részt vehetünk a kapcsolódó programokon is. A honlapon pedig a frissen kutatott házak leírásait olvashatjuk el.

Szerző: műtárgy.com

 

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy városi otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy városi otthonba?

2019-06-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba.

 Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

2019-06-13

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.