Részletes keresés

110 millió dollárért kelt el tizenegy Picasso műalkotás a Sotheby’s Las Vegas-i árverésén

Tizenegy Pablo Picasso műalkotás - amely több mint két évtizede volt kiállítva egy Las Vegas-i szállodában - közel 110 millió dollárért (80 millió font) kelt el a Sotheby's árverésen.

Az MGM Resorts tulajdonában álló művek a Hotel Bellagio Picasso éttermében voltak kiállítva. A vállalat azt nyilatkozta, hogy az október 24-ei árverés segíteni fog abban, hogy javítsa képzőművészeti gyűjteményének sokszínűségét.

Az árverésen az 1973-ban elhunyt spanyol művész kilenc festménye és két kerámiája szerepelt. A gyűjtemény több mint 50 év művészi munkáját foglalta magába.

Az 1938-as Femme au Béret Rouge-Orange (Nő vörös-narancs sapkában) című festmény, amelyen Picasso szerelme és múzsája, Marie-Thérèse Walter látható, az aukció legmagasabb árát, 40,5 millió dollárt érte el. Korábban 20 és 30 millió dollár közötti árra számítottak.

 

Femme au Béret Rouge-Orange. Forrás: Sotheby’s

 

Egy másik remekmű - a Homme et Enfant (Férfi és gyermek) című nagyméretű portré - 24,4 millió dollárért kelt el. "A közel 2 méteres magasságával az 1959-es alkotás lenyűgöző példája Picasso teljesítményének, pályafutásának e fontos szakaszában" - közölte a Sotheby's Aukciósház.

Homme et Enfant. Forrás: Sotheby’s

 

Az árverésen szerepelt még a Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs (Csendélet gyümölcskosárral és virágokkal), amelyet Picasso Párizs 1942-es náci megszállása idején festett. A kép 16,6 millió dollárért kelt el. "A második világháború pusztítása és nehézségei ellenére az 1940-44 közötti évek Picasso egyik leggazdagabb időszakát eredményezték" - írta a Sotheby's.

 

Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs, Forrás: Sotheby’s

 

A gyűjteményt több mint 20 évvel ezelőtt Steve Wynn, a Bellagio Hotel egykori tulajdonosa indította útjára. Az eladás része volt a szálloda azon törekvésének, hogy több női, kisebbségi és feltörekvő országokból származó művész alkotásait is felvegye a gyűjteménybe.

A vevők nevét nem hozták nyilvánosságra.

A Picasso-rekord 179,4 millió dollár, amelyet Az algíri nők című festményéért fizettek 2015-ben.

 

A legdrágább, aukción eladott Picasso festmények

 

Forrás: BBC News

 

 

További cikkek
Fajó János a bécsi Mumok múzeumban

Fajó János a bécsi Mumok múzeumban

2021-12-06
A magyar geometrikus képzőművészet egyik legnagyobb alakjának, Fajó Jánosnak (1937-2018) a festménye került a régió egyik legtekintélyesebb múzeumába, a bécsi Mumokba. A művész életművét kezelő alapítvány nagy szakmai
Valóra vált képzelet - Gyulai Líviusz kiállítása

Valóra vált képzelet - Gyulai Líviusz kiállítása

2021-12-01
Gyulai Líviuszt a művészettörténészek az úgynevezett nagy grafikus generációhoz szokták sorolni, ő volt a legkisebb fiú a „nagy öregek” – Kondor, Würtz, Hincz, Reich, Rékassy – között, és mint a népmesékben, ő volt az,
Árkádiától az absztrakcióig - Cezanne és az európai avantgárd kapcsolata

Árkádiától az absztrakcióig - Cezanne és az európai avantgárd kapcsolata

2021-11-24

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum: a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életműve és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.