Részletes keresés

2019 hivatalos színében pompázó műtárgyak

A Pantone szakértői már húsz éve minden évben megválasztják a következő év színét, döntésük pedig a kreatívipar sok területére hatással van, például a divatra, a dizájnra és a lakberendezésre is. Ezért aztán december környékén nagy várakozás előzi meg a döntést, amelyet a Pantone dolgozói azután hoznak meg, hogy átnézték az éppen aktuális trendeket. A napokban nyilvánosságra hozták, hogy a 2019-es év színe a Living Coral 16-1546 (Élő korall/korallvörös) lesz.

Living Coral 16-1546 (Forrás: Pantone)

A színről szólva a cég azt írja, hogy a Living Coral vibráló, mégis higgadt szín, amely körülvesz minket melegséggel, kényelmet és derűt biztosít a folyton változó környezetben. Ma, amikor a szociális média és a digitális világ átszövi a mindennapjainkat, olyan valódi és intenzív élményeket keresünk, amelyekben intimitást és igazi kapcsolatokat találhatunk. A Living Coral üdvözli és bátorítja a jókedvű időtöltést, az optimizmusra, örömre való belső igényünket szimbolizálja. A korallvörös egyszerre tűnik fel a természetben és a digitális világban, így aztán modern életünk polaritását is megmutatja.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Pantone választásához mi is hozzátesszük a saját műtárgyválogatásunkat, így teszünk idén is.

Már csak a szín nevéből is adódik, hogy egy korall-ékszernek helye van a válogatásban. A trópusi tengerekben élő virágállatok vázából készülő ékszerek reneszánszukat élik, élénk színüknek köszönhetően kifejezetten stílusos, látványos és modern kiegészítők. Jó hír a korallból készült ékszerek tulajdonosainak, hogy jövőre minden eddiginél divatosabb lesz a kiegészítőjük. Akiknek pedig még nincs, de vágytak rá, a festékcég döntése egy újabb okot szolgáltatott a beszerzésre. A korall azonban nemcsak pirosas lehet, hanem rózsaszín, fehér, sőt még kék is.

Korallból készült karkötő

Maradunk a víz alatti világnál, ez a Zsolnay váza témájában is illik a válogatásunkba. A repülőhalas panorámaképpel díszített tárgy egyúttal azt is megmutatja, hogy a korallvörös árnyalatból elég egy kevés is ahhoz, hogy vidámságot csempésszen az adott objektumba. A repülőhalat körülvevő hullámokban látható vertikális, narancsos szálakat pedig jelzésszerű korallokként is értelmezhetjük.

Zsolnay váza, repülőhalas panorámaképpel, 1900

Bene Géza csendéletén, a teniszütő alatt jut hangsúlyos szerephez a szín. A temperával készült festmény egészén határozott, egymástól jól elkülönülő árnyalatokat láthatunk. Bene Géza neoklasszicista csendéleteire jellemző az élénk színek és határozott formák felvonultatása.

Bene Géza, Csendélet teraszon, teniszütővel, 1930-as évek első fele

 

ef Zámbó István a szentendrei Vajda Lajos Stúdió, valamint a kultikus A.E. Bizottság zenekar egyik alapító tagja. 1996-os, Csontleves Nyuszival című festményén szinte felragyognak a sötét háttérből a vörös, a sárga és a narancs különböző árnyalatai.

ef Zánbó István, Csontleves nyuszival

Ha eddig csak Picasso múzsájaként ismertük Françoise Gilot nevét, ez idén biztosan megváltozott, hiszen a Várfok Galéria Végtelen Utazás című kiállításán megcsodálhattuk a 97 éves művész festészetét is. Novemberben pedig a Sotheby’s árverésén A látogatás című munkája 100 ezer dollárért kelt el. Keleti város II. című, 1977-es festménye a pirosas-narancssárgás árnyalatok miatt illik a válogatásunkba. A türkiz és a sárga jelenléte pedig még vidámabbá teszi a képet.

Françoise Gilot, Keleti város II., 1977

 

 

Reméljük, hogy a Pantone választásával összhangban mindenkinek örömteli élményeket tartogat majd a 2019-es év.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
5 nagyváros – 10 izgalmas kiállítás

5 nagyváros – 10 izgalmas kiállítás

2019-03-23

Hivatalosan is itt a tavasz, sokan mennek külföldre pihenni, kirándulni, világot látni. A múzeumok izgalmasabbnál izgalmasabb kiállításokkal örvendeztetik meg a különböző helyekről érkező látogatókat. Idén pedig úgy tűnik, hogy olyan sokszínűek, érdekesek a tárlatok, hogy érdemes lehet akár köréjük szervezni az utazást is. Nézzünk is mindjárt egy tavaszi válogatást, ami segíthet az eligazodásban.

Antik and Art Budapest: fókuszban a magyar műtárgypiac!

Antik and Art Budapest: fókuszban a magyar műtárgypiac!

2019-03-21

A Millenárison megnyitotta kapuit az Antik and Art Budapest vásárral egybekötött kiállítás, ahol a magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat. Március 24-ig több mint harminc kiállító várja az amatőr és profi műkedvelőket, érdeklődőket. Délelőttönként és délutánonként a műtárgypiacot érintő, különböző tematikára épülő ingyenes előadásokon és magyar, illetve angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt lehet venni. A szervezők a jótékonykodásra is gondoltak, egy online aukción a kiállítók által felajánlott egyedi tárgyakra lehet licitálni.

Műtárgy, mint befektetési eszköz

Műtárgy, mint befektetési eszköz

2019-03-20

A műtárgyakkal való kereskedelem nem újkeletű, csupán a kereskedelem módja változik az idő előrehaladtával. Míg évszázadokkal ezelőtt a műtárgyakat a piacokon, magánúton cserélték vagy értékesítették, addig ma szám

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

2019-03-16

Pénteken reggel jelentette be a Sotheby’s a május 14-i Impresszionista és Modern esti árverésének sztártételét, ami nem más, mint egy Monet-festmény, méghozzá a népszerű, szénaboglyákat ábrázoló sorozatból. Az aukciósház becslése szerint a kép 55 millió dollár körül fog elkelni. Amennyiben igazuk lesz, nem dől meg Monet „szénaboglyás rekordja”, mivel 2016-ban a Christie’s-nél licitharcot követően jutalékkal együtt 81,4 millió dollárért ment el a sorozat egy másik darabja.

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

2019-03-16

„Hölgyeim, mit tettek Johnnal, nagyon élénk színeket használ mostanában” – kiáltotta a Long & Ryle galéria munkatársaihoz odalépve a kortárs brit festő, John Monk egyik gyűjtője az Islington városrészben található Business Design Centre-ben január közepén 31. alkalommal megrendezett London Art Fairen. Meg is üzente a művésznek, hogy az újjal szemben a régebbi, visszafogottabb színvilágot preferálja, és nem töltött sok időt Monk kiállított képeinek szemrevételezésével, de szerencsére e gyűjtői magatartás nem volt általánosnak mondható a vásáron.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.