Részletes keresés

2019 hivatalos színében pompázó műtárgyak

A Pantone szakértői már húsz éve minden évben megválasztják a következő év színét, döntésük pedig a kreatívipar sok területére hatással van, például a divatra, a dizájnra és a lakberendezésre is. Ezért aztán december környékén nagy várakozás előzi meg a döntést, amelyet a Pantone dolgozói azután hoznak meg, hogy átnézték az éppen aktuális trendeket. A napokban nyilvánosságra hozták, hogy a 2019-es év színe a Living Coral 16-1546 (Élő korall/korallvörös) lesz.

Living Coral 16-1546 (Forrás: Pantone)

A színről szólva a cég azt írja, hogy a Living Coral vibráló, mégis higgadt szín, amely körülvesz minket melegséggel, kényelmet és derűt biztosít a folyton változó környezetben. Ma, amikor a szociális média és a digitális világ átszövi a mindennapjainkat, olyan valódi és intenzív élményeket keresünk, amelyekben intimitást és igazi kapcsolatokat találhatunk. A Living Coral üdvözli és bátorítja a jókedvű időtöltést, az optimizmusra, örömre való belső igényünket szimbolizálja. A korallvörös egyszerre tűnik fel a természetben és a digitális világban, így aztán modern életünk polaritását is megmutatja.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Pantone választásához mi is hozzátesszük a saját műtárgyválogatásunkat, így teszünk idén is.

Már csak a szín nevéből is adódik, hogy egy korall-ékszernek helye van a válogatásban. A trópusi tengerekben élő virágállatok vázából készülő ékszerek reneszánszukat élik, élénk színüknek köszönhetően kifejezetten stílusos, látványos és modern kiegészítők. Jó hír a korallból készült ékszerek tulajdonosainak, hogy jövőre minden eddiginél divatosabb lesz a kiegészítőjük. Akiknek pedig még nincs, de vágytak rá, a festékcég döntése egy újabb okot szolgáltatott a beszerzésre. A korall azonban nemcsak pirosas lehet, hanem rózsaszín, fehér, sőt még kék is.

Korallból készült karkötő

Maradunk a víz alatti világnál, ez a Zsolnay váza témájában is illik a válogatásunkba. A repülőhalas panorámaképpel díszített tárgy egyúttal azt is megmutatja, hogy a korallvörös árnyalatból elég egy kevés is ahhoz, hogy vidámságot csempésszen az adott objektumba. A repülőhalat körülvevő hullámokban látható vertikális, narancsos szálakat pedig jelzésszerű korallokként is értelmezhetjük.

Zsolnay váza, repülőhalas panorámaképpel, 1900

Bene Géza csendéletén, a teniszütő alatt jut hangsúlyos szerephez a szín. A temperával készült festmény egészén határozott, egymástól jól elkülönülő árnyalatokat láthatunk. Bene Géza neoklasszicista csendéleteire jellemző az élénk színek és határozott formák felvonultatása.

Bene Géza, Csendélet teraszon, teniszütővel, 1930-as évek első fele

 

ef Zámbó István a szentendrei Vajda Lajos Stúdió, valamint a kultikus A.E. Bizottság zenekar egyik alapító tagja. 1996-os, Csontleves Nyuszival című festményén szinte felragyognak a sötét háttérből a vörös, a sárga és a narancs különböző árnyalatai.

ef Zánbó István, Csontleves nyuszival

Ha eddig csak Picasso múzsájaként ismertük Françoise Gilot nevét, ez idén biztosan megváltozott, hiszen a Várfok Galéria Végtelen Utazás című kiállításán megcsodálhattuk a 97 éves művész festészetét is. Novemberben pedig a Sotheby’s árverésén A látogatás című munkája 100 ezer dollárért kelt el. Keleti város II. című, 1977-es festménye a pirosas-narancssárgás árnyalatok miatt illik a válogatásunkba. A türkiz és a sárga jelenléte pedig még vidámabbá teszi a képet.

Françoise Gilot, Keleti város II., 1977

 

 

Reméljük, hogy a Pantone választásával összhangban mindenkinek örömteli élményeket tartogat majd a 2019-es év.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy városi otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy városi otthonba?

2019-06-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba.

 Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

2019-06-13

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.