Részletes keresés

2019 leglátogatottabb nemzetközi múzeumai és kiállításai

A The Art Newspaper kiadta a szokásos, az előző évi nemzetközi múzeumi látogatószámokat elemző, és azok alapján rangsorokat felállító riportját. A valamilyen formában több mint két évtizede megjelenő riport jelenlegi kiadásában több múzeum nem szerepel (például ázsiai és olasz kiállítóhelyek), mivel azok a járványhelyzetre való tekintettel zárva voltak a kutatás idejében.

 

WEIW190005_001 (1)
Ai Weiwei: Roots. Installáció, Lisson Gallery

A leglátogatottabb nemzetközi múzeumok

A világ leglátogatottabb múzeuma a várakozásoknak megfelelően 2019-ben is a párizsi Louvre volt. 9,6 millióan keresték fel, ami viszont 600 ezerrel kevesebb, mint az eddigi rekordtartó 2018-as év. A városszerte zajló tüntetések minden bizonnyal szerepet játszottak Párizs öt legnépszerűbb múzeuma látogatottságának visszaesésében, kivéve a második leglátogatottabb Musée d’Orsay-t, ahová tavaly majdnem 3,7 millióan tértek be, ez 11%-os emelkedés az előző évhez képest. A Louvre-t a pekingi National Museum of China követi, amely a maga 7,4 millió látogatójával tartja a második helyét. A Vatikáni Múzeumok először foglalja el a harmadik pozíciót. A Metropolitan Museum of Arttal cserélt helyet, amely 2018-ban kiemelkedően sikeres évet zárt, jórészt a blockbuster Heavenly Bodies kiállításnak köszönhetően, amelynek naponta majdnem 11 ezer látogatója volt. A British Museum visszavette vezető szerepét a Tate Moderntől az Egyesült Királyság múzeumai között, legnépszerűbb kiállítása tavaly a Manga volt. A Tate Modern és a Tate Britain is rekordszámú látogatóval zárta a tavalyi évet. A tavalyi 35 napos kormányzati leállás Washingtonban negatívan hatott az állami fenntartású múzeumok látogatottsági adataira is. A közös épületen osztozó Smithsonian American Art Museum és a National Portrait Gallery összesen 604 ezerrel kevesebb látogatót fogadott tavaly.

A világ Top10 leglátogatottabb múzeuma 2019-ben. A The Artnewspaper gyűjtése.

­*A MET számaiban a Met Breuer látogatói adatai nem szerepelnek, a Met Cloisters adatai viszont igen.

A leglátogatottabb kiállítások

A The Art Newspaper a kiállításokat a napi átlagos látogatószám szerint rangsorolja. Az újság a felmérését áttekintve kijelentette, hogy most már hivatalosan is a kínai származású Ai Weiwei a világ legnépszerűbb művésze. Az alkotó utazókiállítása a leglátogatottabb, egyetlen művésznek szentelt tárlat volt tavaly. A Centro Cultural Banco do Brasilba (CCBB) érkező kiállításra naponta átlagosan 9172 látogató volt kíváncsi. A lista első három helyén a CCBB áll, köszönhetően Ai Weiweinek és a DreamWorksnek. Utóbbi a Melbourne-i Australian Center for the Moving Image intézménnyel közösen rendezett népszerű animációs filmek kellékeit felvonultató kiállítást. A Melbourne-ben 2014-ben debütáló show nagyon népszerű volt. Tavaly Rio de Janeiro-ban naponta több mint 11 ezer érdeklődőt vonzott. Nem elhanyagolható szempont, hogy a lista élén szereplő három kiállítás egyébként ingyenesen volt látogatható. Japánban a nyugati mesterek (is) rendkívül népszerűek, a lista negyedik és ötödik helyén a Tokyo Metropolitan Art Museum tárlatai végeztek, egy Munch- és egy Klimt-kiállítás. Rengetegen voltak kíváncsiak Párizsban Tutanhamon fáraó kincseire, ebben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy az utazókiállítás utolsó állomása volt ez, mielőtt visszatért új állandó otthonába, a Kairó-i Grand Egyptian Museum-ba.

Az évfordulók rendszerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot, és tavaly nem kisebb művész, mint Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójára emlékeztek világszerte. A Louvre rekorddöntő tárlatára 1,1 millió látogató volt kíváncsi (erről itt írtunk). Azonban ez a kiállítás még 2020-ban is látogatható volt, így majd az idei számokat tartalmazó kutatásban fog szerepelni. Nem szerepel a listán, de minden oka megvan az örömre a bécsi Kunsthistorisches Museumnak a tavalyi adatokat látván, az intézmény több mint megduplázta a látogatószámát, 1,8 millió látogatót fogadott tavaly, ezt főként a Bruegel halála 450. évfordulójának apropóján megrendezett tárlatnak köszönheti, amelyre összesen 408 ezren voltak kíváncsiak, a napi 3923 látogató pedig jócskán próbára tette a múzeum befogadóképességét. A Bruegel-kiállítás megdöntötte az intézmény korábbi, 2005-ös Goya-kiállítással felállított rekordját. Az évfordulókról szólván meg kell még említenünk Rembrandt halálának 350. évfordulóját, amelyre Hollandiában számos program épült, köztük a Rijksmuseum All the Rembrandts című tárlata, amelyet 455 ezren tekintettek meg. A holdraszállás 50. évfordulójáról is sokfelé sokféleképpen megemlékeztek (például itthon a Vasarely Múzeum is). Hiába ünnepelte a madridi Prado fennállásának 200. évfordulóját és rendezte meg Spanyolország tavalyi leglátogatottabb kiállítását, amelyben Rembrandt munkáit Velázquez és Vermeer alkotásaival együtt mutatta be, látogatószámai alulmúlták a 2018-as eredményeit.

A világ top20 leglátogatottabb kiállítása, a napi látogatószámok alapján. A The Art Newspaper gyűjtése. A csillaggal (*) jelölt kiállítások ingyenesen látogathatók voltak.

A jelenlegi helyzetben nehéz elképzelnünk, hogy hogyan is alakul majd a 2021-ben közzétett látogatószám-elemzés. A The Art Newspaper már pedzegeti, hogy talán a digitális jelenlét számai lesznek relevánsabbak, hiszen jelenleg a világ múzeumai – jobb híján - az online térben próbálják elérni az embereket. Így az sem lesz tehát mellékes, hogy melyik intézmény mekkora követőbázis tud kiépíteni a közösségi médiafelületeken. Az erősödő online jelenlét, az egyre kreatívabb digitális megoldások érdekes változásokat hozhatnak a múzeumról alkotott elképzeléseinkben is.

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.