Részletes keresés

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorra érkeznek a tavalyi év legfontosabb művészeti eseményeit, műtárgykereskedelmi eredményeit bemutató összesítések. A műtárgy.com az alábbiakban a nyilvános aukciókon értékesített, 10 legdrágább képzőművészeti alkotást mutatja be. Elöljáróban elmondhatjuk, hogy a 2019-es nemzetközi eredmények gyengébbek a 2018-as számokhoz képest.

CH-Mayer-Rauschenberg-copy-766x1024-766x1024

Robert Rauschenberg, Buffalo II, 1964. Kép forrása: Artnet

A 10-es listán végignézve még a következő általános megállapításokat tehetjük: 1 híján az összes alkotást New Yorkban értékesítették, az egyetlen kivétel Londonban talált gazdára. Minden mű a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s vagy a Sotheby’s árverésén szerepelt, hat az előbbién, négy az utóbbién. A Top10-es listán szereplő művészek mind férfiak. 2019 legdrágább, aukción értékesített, nő alkotótól származó munkája Louise Bourgeois Spider c., monumentális szobra volt, amely 32 millió dollárért kelt el májusban, ezzel a 10-es listára nem került fel, a 15. helyen végzett. A 10 alkotás közül 7 az 1960-as években készült, 1 pedig később, ami egyrészt a kortárs alkotások iránti érdeklődés folyamatos erősödését mutatja, másrészt a régebbi műalkotásokhoz való egyre nehezebb hozzájutást. Tehát ez utóbbi adat inkább a kínálattal kapcsolatban árulkodó a kereslet trendjei helyett, írja az Artnet.

Webp

Paul Cézanne, Bouilloire et fruits (1888-1890). Kép forrása: Artnet

A lista első helyén Monet szénakazlak sorozatának egyik darabja végzett. A 110,7 millió dolláros ár életműrekordot jelentett, valamint az impresszionista festészet számára is új rekordot állított fel. A második Jeff Koons Rabbit című szobra lett, amellyel a művész megelőzve Hockney-t, ismét a legdrágább élő művész címet viseli. Robert Rauschenberg 1964-es Buffalo II című festménye 88,8 millió dollárért kelt el, úgy, hogy a művész eddigi rekordja 18 millió dollár volt. Az eredményben több faktor is fontos szerepet játszhatott: a kép az alkotó kiemelten sikeres periódusából származik, ikonikus amerikai motívumok töltik meg, valamint 50 évig nem volt a piacon. A licit 50 millió dollárról indult. A negyedik helyen egy kalandos sorsú Cézanne-csendélet végzett, amelyet korábban egyik tulajdonosától elloptak. Picasso a hasonló listák állandó szereplője, 1962-es festménye második feleségét, Jacqueline Roque-ot, valamint a művész kedvelt kutyáját ábrázolja. A kép jutalékkal együtt 54,9 millió dollárért kelt el. Warhol Elvis-portréja 53 millió dollárt ért új tulajdonosának. A lista második élő művésze Ed Ruscha. Hurting the Word Radio című festménye új aukciós életműrekordot állított fel, több mint 20 millió dollárral túlszárnyalva a művész eddigi legdrágábban elárverezett munkáját. A 8. helyen végzett Francis Bacon-festményt eddig csak egyszer láthatta a nyilvánosság, a kivételes mű a Screaming Pope-sorozat része. Az 50,1 millió dollárért elkelt Rothko-festmény a San Fracisco Museum of Modern Art gyűjteményéből származik. Az intézmény gyűjteménygyarapítási célok miatt vált meg a képtől. Az utolsó helyen az egyetlen, New Yorkon kívül értékesített kép, egy David Hockney páros portré végzett. Hockney 2018-ban a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című festményével a lista negyedik helyén végzett, és egészen Koons nyuláig a legdrágább élő művész volt.

A hazai műtárgypiaci eredményekről itt írtunk, a legdrágább tételeket táblázatos formában mutatjuk.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

2020-02-06

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai!

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.