Részletes keresés

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorra érkeznek a tavalyi év legfontosabb művészeti eseményeit, műtárgykereskedelmi eredményeit bemutató összesítések. A műtárgy.com az alábbiakban a nyilvános aukciókon értékesített, 10 legdrágább képzőművészeti alkotást mutatja be. Elöljáróban elmondhatjuk, hogy a 2019-es nemzetközi eredmények gyengébbek a 2018-as számokhoz képest.

CH-Mayer-Rauschenberg-copy-766x1024-766x1024

Robert Rauschenberg, Buffalo II, 1964. Kép forrása: Artnet

A 10-es listán végignézve még a következő általános megállapításokat tehetjük: 1 híján az összes alkotást New Yorkban értékesítették, az egyetlen kivétel Londonban talált gazdára. Minden mű a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s vagy a Sotheby’s árverésén szerepelt, hat az előbbién, négy az utóbbién. A Top10-es listán szereplő művészek mind férfiak. 2019 legdrágább, aukción értékesített, nő alkotótól származó munkája Louise Bourgeois Spider c., monumentális szobra volt, amely 32 millió dollárért kelt el májusban, ezzel a 10-es listára nem került fel, a 15. helyen végzett. A 10 alkotás közül 7 az 1960-as években készült, 1 pedig később, ami egyrészt a kortárs alkotások iránti érdeklődés folyamatos erősödését mutatja, másrészt a régebbi műalkotásokhoz való egyre nehezebb hozzájutást. Tehát ez utóbbi adat inkább a kínálattal kapcsolatban árulkodó a kereslet trendjei helyett, írja az Artnet.

Webp

Paul Cézanne, Bouilloire et fruits (1888-1890). Kép forrása: Artnet

A lista első helyén Monet szénakazlak sorozatának egyik darabja végzett. A 110,7 millió dolláros ár életműrekordot jelentett, valamint az impresszionista festészet számára is új rekordot állított fel. A második Jeff Koons Rabbit című szobra lett, amellyel a művész megelőzve Hockney-t, ismét a legdrágább élő művész címet viseli. Robert Rauschenberg 1964-es Buffalo II című festménye 88,8 millió dollárért kelt el, úgy, hogy a művész eddigi rekordja 18 millió dollár volt. Az eredményben több faktor is fontos szerepet játszhatott: a kép az alkotó kiemelten sikeres periódusából származik, ikonikus amerikai motívumok töltik meg, valamint 50 évig nem volt a piacon. A licit 50 millió dollárról indult. A negyedik helyen egy kalandos sorsú Cézanne-csendélet végzett, amelyet korábban egyik tulajdonosától elloptak. Picasso a hasonló listák állandó szereplője, 1962-es festménye második feleségét, Jacqueline Roque-ot, valamint a művész kedvelt kutyáját ábrázolja. A kép jutalékkal együtt 54,9 millió dollárért kelt el. Warhol Elvis-portréja 53 millió dollárt ért új tulajdonosának. A lista második élő művésze Ed Ruscha. Hurting the Word Radio című festménye új aukciós életműrekordot állított fel, több mint 20 millió dollárral túlszárnyalva a művész eddigi legdrágábban elárverezett munkáját. A 8. helyen végzett Francis Bacon-festményt eddig csak egyszer láthatta a nyilvánosság, a kivételes mű a Screaming Pope-sorozat része. Az 50,1 millió dollárért elkelt Rothko-festmény a San Fracisco Museum of Modern Art gyűjteményéből származik. Az intézmény gyűjteménygyarapítási célok miatt vált meg a képtől. Az utolsó helyen az egyetlen, New Yorkon kívül értékesített kép, egy David Hockney páros portré végzett. Hockney 2018-ban a Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című festményével a lista negyedik helyén végzett, és egészen Koons nyuláig a legdrágább élő művész volt.

A hazai műtárgypiaci eredményekről itt írtunk, a legdrágább tételeket táblázatos formában mutatjuk.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

2020-08-11

A Borok és korok című programsorozat szeptember öt szerdáján a múzeum állandó kiállításait veszik górcső alá. A szeptember 2-i alkalmon A realizmus zamatába kóstolhatnak bele a látogatók a Változatok a realizmusra című kiállítást középpontba helyezve. A szeptember 9-i esten az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményben lesz egész estés Szüret határok nélkül, 16-án stílszerű Szalon-spicc a 19. században, 23-án bemutatjuk, hogy milyen volt a 20. század első fele A felemelkedéstől a delíriumig, s végül az utolsó, 30-i alkalmon egy HosszúLépésváltással zárjuk a 20. század második felének művészetét.

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.