Részletes keresés

25 millió dolláros Cézanne csendéletet árverez a Christie’s

A Christie's nem vár novemberig. A hagyományos őszi aukciói elé, október elejére hirdetett meg egy új, “hibrid formátumú“ nagyaukciót New York-ba, amelyet a nemrégiben egyesült modern és kortárs részlege bonyolít le. Az aukció sztárja egy 25 millió dolláros Cézanne csendélet lesz.

A hibrid aukciót, azaz az élő teremárverés és az online aukció sajátos keverését a jelenlegi járványhelyzet hívta életre és a Sotheby’s tesztelte le július végén, Londonban. Az aukciósteremben valódi árverésvezető tartotta kézben a liciteket, amelyeket a meghívott 20 VIP vendég személyesen tehetett meg a teremben, a többiek pedig telefonon, interneten, vagy vételi megbízásokkal licitálhattak. A “Rembrandtól Richterig” címet viselő, kategóriák és művészettörténeti korszakok szemponjából is ‘kevert’ aukció váratlanul nagy sikert hozott a Sotheby’snak, megmutatta, hogy a legfelső kategóriában a pandémia sem állítja meg a vásárlási kedvet. A Christie’s sem akar lemaradni erről a hullámról, és bár nem tervezi a novemberi aukciók lemondását, de nem akar addig várni, ezért előtte beiktatott október 6 és 7-én nappali és esti értékesítéseket.

"Szeretnénk több aukciós vásárlási lehetőséget nyújtani idén ősszel, mind a beadóknak, mind a vásárlóknak” - nyilatkozta Alex Rotter, a Christie’s New York összevont háború utáni modern és kortárs művészeti részlegének vezetője egy interjúban, hozzátéve, hogy a top kategória  gyűjtői nem idegenkednek a digitális platformok használatától, nem ragaszkodnak a hagyományos műfaji besorolások szerinti árverésekhez, és nincsenek beidegződéseik az aukciós naptár tekintetében sem. Egy dolog tűnik biztosnak, főművekre mozdulnak. A Christie’s munkatársai minden egyes sajtómegszólalásukban megerősítik, hogy készülnek a novemberi aukcióra, de mindenki tisztában van vele, hogy az emelkedő betegszámok nem sok jót ígérnek. Az őszi második hullám miatt a november időpontok meglehetős bizonytalanná váltak.

Alex Rotter azt mondta ezzel kapcsolatban:  “Ahelyett, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulására várnánk, úgy döntöttünk, kihasználjuk a pillanatot, addig, amíg lehet." Rotter azt is megindokolta, hogy miért árverezik együtt a 20. és 21. századi műveket. “Picasso, Brancusi, Giacometti és Cézanne - a 20. századi európai modernizmus óriásai – referenciaként szolgálnak a kortásak számára, árakban is.”- összegezte.

A művészettörténeti korszakokon, műkereskedelmi kategóriákon átívelő aukciós anyagot a  múlt század művészeti mozgalmai mentén fűzték össze. Az aukciós sztártétele kétségkívül Paul Cézanne akvarell-lel festett csendélete, a Nature morte avec pot au lait, melon et sucrier lesz.

A festmény becsértéke 25 millió dollár és értékesítési jogának megszerzéséért garantált árat kínáltak a beadónak, amelyet akkor is kifizetnek, ha a leütési ár az aukción annál alacsonyabb.

Az 1900–06 között készült festmény provenienciája szinte végig hiánytalanul ismert: először a híres francia műkereskedő, Ambroise Vollard adta el egy francia nemesnek, 1933-ban Amerikába került,  Edsel és Eleanor Ford amerikai gyűjtőházaspárhoz és mostanáig a családi kollekció része volt.

Ahogy ez mostanában megszokott, a kép turnéra indul szeptember 1. és 11. között meglátogatja a Christie’s Hongkong-I és londoni székhelyét is, hogy a helyi érdeklődők élőben is megtekinthessék. 

Forrás: Art Market Monitor, Christie’s

Címlapkép: Paul Cezanne: Csendélet tejeskannával, dinnyével és cukortartóval (1900–06). Christie's Images LTD. 2020. via Műtárgy.com

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

Középkori éremleletek kerültek elő Újlengyelben

2021-01-11

2020. december végén a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai régészeti kutatásokat végzett Újlengyel középkori lelőhelyén, ennek során egyedülálló, közel 7000 darabos éremkincsleletre bukkantak. Ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

Íme a Top 10 aukción eladott alkotás 2020-ban

2021-01-04

2020 a műkereskedelemben is viharos év volt, de a fizikai aukciók bizonytalansága teret engedett egy nagyfokú digitalizációnak az aukciós piacon. A világjárvány miatt a vezető aukciósházak, a Christie’s, a Sotheby’s és a

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.