Részletes keresés

25 millió dolláros Cézanne csendéletet árverez a Christie’s

A Christie's nem vár novemberig. A hagyományos őszi aukciói elé, október elejére hirdetett meg egy új, “hibrid formátumú“ nagyaukciót New York-ba, amelyet a nemrégiben egyesült modern és kortárs részlege bonyolít le. Az aukció sztárja egy 25 millió dolláros Cézanne csendélet lesz.

A hibrid aukciót, azaz az élő teremárverés és az online aukció sajátos keverését a jelenlegi járványhelyzet hívta életre és a Sotheby’s tesztelte le július végén, Londonban. Az aukciósteremben valódi árverésvezető tartotta kézben a liciteket, amelyeket a meghívott 20 VIP vendég személyesen tehetett meg a teremben, a többiek pedig telefonon, interneten, vagy vételi megbízásokkal licitálhattak. A “Rembrandtól Richterig” címet viselő, kategóriák és művészettörténeti korszakok szemponjából is ‘kevert’ aukció váratlanul nagy sikert hozott a Sotheby’snak, megmutatta, hogy a legfelső kategóriában a pandémia sem állítja meg a vásárlási kedvet. A Christie’s sem akar lemaradni erről a hullámról, és bár nem tervezi a novemberi aukciók lemondását, de nem akar addig várni, ezért előtte beiktatott október 6 és 7-én nappali és esti értékesítéseket.

"Szeretnénk több aukciós vásárlási lehetőséget nyújtani idén ősszel, mind a beadóknak, mind a vásárlóknak” - nyilatkozta Alex Rotter, a Christie’s New York összevont háború utáni modern és kortárs művészeti részlegének vezetője egy interjúban, hozzátéve, hogy a top kategória  gyűjtői nem idegenkednek a digitális platformok használatától, nem ragaszkodnak a hagyományos műfaji besorolások szerinti árverésekhez, és nincsenek beidegződéseik az aukciós naptár tekintetében sem. Egy dolog tűnik biztosnak, főművekre mozdulnak. A Christie’s munkatársai minden egyes sajtómegszólalásukban megerősítik, hogy készülnek a novemberi aukcióra, de mindenki tisztában van vele, hogy az emelkedő betegszámok nem sok jót ígérnek. Az őszi második hullám miatt a november időpontok meglehetős bizonytalanná váltak.

Alex Rotter azt mondta ezzel kapcsolatban:  “Ahelyett, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulására várnánk, úgy döntöttünk, kihasználjuk a pillanatot, addig, amíg lehet." Rotter azt is megindokolta, hogy miért árverezik együtt a 20. és 21. századi műveket. “Picasso, Brancusi, Giacometti és Cézanne - a 20. századi európai modernizmus óriásai – referenciaként szolgálnak a kortásak számára, árakban is.”- összegezte.

A művészettörténeti korszakokon, műkereskedelmi kategóriákon átívelő aukciós anyagot a  múlt század művészeti mozgalmai mentén fűzték össze. Az aukciós sztártétele kétségkívül Paul Cézanne akvarell-lel festett csendélete, a Nature morte avec pot au lait, melon et sucrier lesz.

A festmény becsértéke 25 millió dollár és értékesítési jogának megszerzéséért garantált árat kínáltak a beadónak, amelyet akkor is kifizetnek, ha a leütési ár az aukción annál alacsonyabb.

Az 1900–06 között készült festmény provenienciája szinte végig hiánytalanul ismert: először a híres francia műkereskedő, Ambroise Vollard adta el egy francia nemesnek, 1933-ban Amerikába került,  Edsel és Eleanor Ford amerikai gyűjtőházaspárhoz és mostanáig a családi kollekció része volt.

Ahogy ez mostanában megszokott, a kép turnéra indul szeptember 1. és 11. között meglátogatja a Christie’s Hongkong-I és londoni székhelyét is, hogy a helyi érdeklődők élőben is megtekinthessék. 

Forrás: Art Market Monitor, Christie’s

Címlapkép: Paul Cezanne: Csendélet tejeskannával, dinnyével és cukortartóval (1900–06). Christie's Images LTD. 2020. via Műtárgy.com

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.