Részletes keresés

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Soha még nem került árverésre a BÁV-nál ilyen értékű ékszerkollekció. Az anyag középpontjában a gyémántok állnak, amelyek nem csupán a hölgyek, hanem a befektetők kedvencei is. Az összesen több mint 300 karátnyi briliánssal ékített ékszer már így is egyedülálló, de ehhez még további színes drágaköves, zafír, rubin és smaragd ékszercsodák is párosulnak.

Az első világháború nélkülözései után divatba jött, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal díszitett, csipkefinomságú art deco ékszerek a mai napig az elegancia szimbólumának számítanak.  Ennek a korszaknak az ékszerei döntik meg időről időre a hazai ékszerrekordot. Az eddigi rekorder egy éve került árverésre a BÁV-nál, most egy hozzá hasonló 5 nagyobb és 271 különböző nagyságú, összesen 35,9 karátnyi briliánssal ékített platina karkötő 6 millió forintos kikiáltási árral próbál új rekordot dönteni. A tűzijáték azonban itt nem áll meg, a karkötőhöz egy fantasztikus, 144, összesen 5 karátnyi briliánssal ékített art deco melltűt is ajánlanak, 1,5 millió forintos kikiáltási áron. A kollekció megkoronázásaként egy 239, összesen 20 karátnyi briliánssal ékített platina nyakék is árverésre kerül, amelyre 6 millió forintról licitálhatnak majd.

Platina art deco karkötő, 5 nagy (kb. 4,8 karát) és 271 kisebb (kb. 31 karát) briliánssal ékítve. Kikiáltási ára: 6.000.000 Ft.

Ha karácsony, akkor eljegyzés, melyhez az utóbbi években egyre többen választanak nagyobb briliánssal díszített szolitergyűrűt. Idén lehetetlen lesz nemet mondani például a Tiffany klasszikus gyűrűjére, vagy arra a csepp alakú, 1 karátos briliánsgyűrűre, amely 6 millió forintért kerül kalapács alá. A színes drágakövek iránt rajongó leendő aráknak az örök slágernek számító zafíros és rubinos gyűrűk mellett az új trendeknek megfelelően, smaragddal ékített gyűrűket is ajánlanak a szakértők, természetesen az elengedhetetlen gyémánttal kombinálva.

Az értékes, akár befektetésre is alkalmas ajándékot kereső licitálókat a klasszikus buton fülbevalók mellett a nagyobb briliánsokkal díszített minimalista nyakékek és lenyűgöző gyöngysorok is várják az árverésen. A nagy márkák rajongóinak első számú célpontja minden bizonnyal David Webb, a sztárok ékszerészének kígyót formázó kitűzője lesz, de versenghetnek a Fope vagy a Chopard ékszereiért, vagy a Pamellato óriási gránáttal ékített gyűrűjéért is.

Aki az ékszerek mellett pedig már az ünnepi asztalra keres fényűző terítéket, bőséges választékot talál az art deco és szecessziós gyertyatartókból, tálcákból, különböző kínálókból, evőeszközökből és karácsonyi csengőkből. A műtárgyak szerelmeseit többek között a frissen életműrekordot döntő Gorka Lívia modern kerámiái, értékes porcelánok, Zsolnay-kerámiák, és számos egyedi ajándék várja.

Bécsi biedermeier ezüst csengő. Kikiáltási ára: 60.000 Ft

 
Kortárs festmények és szobrok

A Karácsonyi aukció második napján, december 18-án, a hazai és nemzetközi viszonylatban is a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. A kortárs árverések története a 2000-es évek elejére nyúlik vissza a BÁV-nál, december 18-án immár hetedik alkalommal rendezik meg az aukciót a MOM Kulturális Központban. Az biztos, hogy ez a sorozat tovább folytatódik, hiszen az Aukciósház kiemelt hangsúlyt helyez erre a piaci szegmensre, legyen szó festményekről, grafikákról vagy más sokszorosított eljárással készült művekről, illetve szobrokról.

A kortárs kifejezés a széles választékot áttanulmányozva rögtön pontosításra is szorul, hiszen a klasszikus modern alkotók a 30-as, 40-es években születtek, így művészetük a 70-es, 80-as évekre ért be, tehát pontosabb lenne a háború utáni művészet kifejezés.

Az árverés első része is ezzel az időszakkal, a korábbi sokszorosított grafikai eljárásokat felváltó szita és akril nyomatokkal indul, ami tökéletesen illett a kor pop art és avantgard irányzataihoz. Victor Vasarely jól ismert munkái mellett kiemelkedik Vera Molnár édesanyja leveleitől ihletett alkotása. Egy másik, külföldön is a legértékesebbnek számító kortárs művészünk Maurer Dóra, akinek nem véletlenül szentel jelenleg életmű-kiállítást a londoni Tate Modern. A 70-es évekből származó rézkarcai az utóbbi 5 évben megtízszerezték értéküket, Undivided című ikonikus alkotására tehát mindenképpen érdemes lesz licitálni.

Victor Vasarely: Staféta. Kikiáltási ára 80 000 Ft

Az aukció fokozott érdeklődésre számot tartó tételei között bizonyára ott lesznek majd Nádler István gesztusfestményei és szitanyomatai. A katalógus címlapján szereplő Rózsaszín gesztus három egyszerű elem, három tiszta szín párbeszéde, a létet boncolgató, és azt egy gesztusban leíró festőalkat színtiszta ars poeticáját adja. A kollekcióban végigkövethetjük, hogyan formálták római és firenzei utazásai festészetét az erőteljes színektől a lírai alkotásokon át a háromszög motívumig.


Nádler István: Rózsaszín gesztus. Kikiáltási ára 1 300 000 Ft

Szintén a gesztusfesztészet egy szép példája, de már a pop art határmezsgyéjén Hencze Tamás Struktúrája. A fontos főművek között meg kell említeni Mazzag István Talán című főművét, az 1986-os nagyméretű alkotás a pop art és a neo-avantgard kifejezésformái között egyensúlyozik.

Az előző évi árverésen már számos rekordot megdöntöttek a szentendrei alkotók. Idén Deim Pál és Aknay János képei mellett ef Zámbó István szürreális festményeire, illetve egy izgalmas szobrára is lehet licitálni, de feLugossy László Hátitemploma is sok érdeklődőre számíthat.

feLugossy László: Hátitemplom. Kikiáltási ára 360 000 Ft

A reprezentatív kollekcióban jelentős kortárs szoborgyűjtemény is helyet kapott, olyan illusztris alkotókkal, mint Mata Attila, Borsos Miklós, Nagy Sándor vagy éppen Botos Péter, utóbbit legfrissebb üvegmunkái képviselik.  A műkereskedelmi szempontból még mindig alulértékelt alkotások mindenképpen jó befektetésnek számítanak.

Borsos Miklós: Afrodité. Kikiáltási ára 250 000 Ft

A Karácsonyi aukció kiállítását december 7-15. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az ékszerek és műtárgyak december 17-én, a kortárs festmények és szobrok december 18-án, 18.00 órakor kerülnek árverésre a MOM Kulturális Központban.  
További információk és katalógus: www.bavaukcio.hu

További cikkek
Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

2020-01-09

A Sotheby's január 29-i Old Masters és 19. századi festészet árverésének egyik érdekes darabja a holland barokk festő, Jan Lievens festménye, a Woman Embraced by a Man. A festmény nem annyira esztétikai kvalitásával, mint inkább a férfi modell kilétével kelthet feltűnést, ugyanis a festményen szereplő hölgyet átkaroló férfi alakjához Lievens egyik "kollégája", az ifjú, 20 éves körüli Rembrandt van Rijn állt modellt.

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

2020-01-08

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2020-01-06
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorra érkeznek a tavalyi év legfontosabb művészeti eseményeit, műtárgykereskedelmi eredményeit bemutató összesítések. A műtárgy.com az alábbiakban a nyilvános aukciókon értékesített, 10 l

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.