Részletes keresés

4 bécsi kiállítás a hosszú hétvégére

A tavasz több hosszú hétvégét is tartogat számunkra, melyeket itthon és a szomszédos országokban is számtalan remek kulturális programmal tölthetünk el. Ha esetleg Bécsbe tartanánk, a város kellemes atmoszférája mellett ne feledkezzünk a kiváló kiállításokról sem. Ezek közül válogattunk ki négy olyan tárlatot, illetve kiállítási helyszínt, amelyet kár lenne kihagyni.

1. WOW! The Heidi Horten Collection - Leopoldmuseum

 

4 bécsi kiállítás a hosszú hétvégére

 



A “WOW! The Heidi Horten Collection" című kiállítás, melynek a Leopoldmuseum ad otthont, Európa egyik legjelentősebb magángyűjteményét mutatja be, melyet a nagyközönség most láthat először. A gyűjtő régóta dédelgetett vágya vált valóra: az 1990-es évektől kezdve aprólékosan összeválogatott gyűjteménye bárki számára megtekinthető. A tárlat során nem kisebb nevekkel találkozhatunk, mint Gustav Klimt, Andy Warhol vagy Damien Hirst. A 150 műből álló kollekció széles spektrumban mutatja be 100 év művészettörténetét a tulajdonos, Heidi Goess-Horten ízlésén keresztül. A művek nagy része az expresszionizmus és az amerikai pop art irányzatokból származik. A már említett művészek munkáin kívül olyan kiváló alkotók műveivel is találkozhatunk, mint Marc Chagall, Paul Klee, August Macke, Henri Matisse, Joan Miro, Edvard Munch, Pablo Picasso, Egon Schiele, Francis Bacon, Georg Baselitz, Jean-Michel Basquiat, Roy Lichtenstein, Lucian Freud, Mark Rothko, Gerhard Richter és még sokan mások.

Wow! The Heidi Horten Collection

2018.02.16 - 2018.07.29

Külön érdekesség az a három, a “WOW!"-val párhuzamosan futó kiállítás, amelyeknek szintén a Leopoldmuseum ad otthont és nem mellesleg ugyanazzal a belépővel megtekinthetőek. Bővebb információ itt található.

2. Rachel Whiteread - Belvedere 21

 

4 bécsi kiállítás a hosszú hétvégére

 



Az elmúlt több mint három évtizedben aktívan alkotó, nőként 1993-ban elsőként Turner-díjjal jutalmazott, brit Rachel Whiteread Ausztriában most először megtekinthető tárlatának a Belvedere 21 ad otthont. Az 1963-ban, Londonban született művésznő plasztikái az ürességet láthatóvá, a visszafordíthatatlan veszteségeket emlékezetessé teszik. Ilyen alkotása például a bécsi Judenplatzon található holokauszt emlékmű is, amely a második világháború áldozatainak emléke előtt tiszteleg.

A világ számos részén kiállított művek most a Belvedere 21 termeiben is megmutatják magukat. Anyagukat tekintve készülhetnek gipszből, betonból, gyantából, gumiból, fémből vagy papírból. A minimál, letisztult megmunkálás ellenére az alkotó művei nagyon intimek, poétikusak. Olyan, a művész pályafutásának keresztmetszetét bemutató kiállításra számíthatunk, mely alkotásának mérföldköveit tárja elénk: a “Closet", a “Mantle" (mindkét mű 1988-ból származik), vagy az “Untitled (Twenty-five spaces)" (1995) című mű szintén megtekinthető a Belvedere 21 falai között.

Rachel Whiteread

2018.03.07 - 2018.07.29

3. 300 Jahre Wiener Porzellan 1718-2018/Porzellanmuseum im Augarten

 

4 bécsi kiállítás a hosszú hétvégére

 



A sokáig titkosított összetevőket tartalmazó, eredetileg kínából származó porcelán receptúrája a XVIII. század elejére, 1710-re először a németországi Meißent, majd a receptúrát átcsempészve Ausztriát, Bécset is elérte, ahol aztán 1718-ban szintén megkezdődött az azóta is töretlen sikernek örvendő bécsi porcelán gyártása. A bécsi porcelán elmúlt 300 évét igyekszik összefoglalni az a tárlat, melynek az Augarten Porcelánmúzeum ad helyet. Ugyan maga a készítés helyszíne az évszázadok során sokszor változott, az Augarten Porcelánmanufaktúra azonban 1923 óta stabil helyet és kiváló minőséget biztosít a kultikus brand fenntartásához. A kiállítás a bécsi porcelán történetét az adott korok emberén, stílusán és a tárgyak felhasználási módján keresztül igyekszik megjeleníteni. A manufaktúra jelenlegi dizájnerei is képviseltetik magukat, illetve előadásokat tartanak megismertetve a készítés módját, bemutatva a végleges tárgy elkészültének momentumait.

A 300 éves bécsi porcelán

2018.03.19 - 2018.10.13

4. Keith Haring. The Alphabet - Albertina

 

4 bécsi kiállítás a hosszú hétvégére

 


A bécsi Albertina idén márciustól emléket állít a XX. század egyik kiemelkedő figurájának, az amerikai Keith Haringnek, aki idén lenne 60 éves. A tárlat nagy figyelmet szentel a művész életművének művészettörténeti és formális bemutatására is egyaránt, mintegy ábécéként, betűkészletként bemutatva alkotásait. A hangsúly természetesen azon a jellegzetes ábrázolási módon van, amely Haring védjegye, és minden egyes művén vezérfonalként nyomon követhető. A metróaluljárókban készített képei, festményei, rajzai és szobrai mind a társadalmi igazságszolgáltatás eszközeiként nyilvánulnak meg. A művész oeuvre-jének ragyogása a mai napig töretlen, hatással volt az elmúlt évtizedekre és valószínűleg még a következőkre is azzal lesz.

Keit Haring. The Alphabet

2018.03.16 - 2018.06.24

Szerző: Hoffer Zoltán, műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.